Se află la al doilea mandat de europarlametar, îşi doreşte ca Teleormanul să nu mai aibă probleme de genul celei a lipsei locurilor de muncă şi militează pentru o agricultură durabilă. Viorica Dăncilă îşi doreşte să promoveze o mai bună comunicare cu cetăţenii legată de politicile şi deciziile adoptate la nivel european şi speră ca judeţul să devină însemnat după realizarea Autostrăzii Sudului, dar și a lucrărilor la Hidrocentrala de la Islaz. Despre toate acestea, dar şi despre altele, a vorbit europarlamentarul din Teleorman, într-un interviu acordat ziarului Liber în Teleorman.
Reporter: Cum ați luat decizia să intrați în politică? Ați avut un model la nivelul căruia ați aspirat să ajungeți?
Viorica Dăncilă: Am luat decizia de a intrat în politică după o lungă discuție pe care am avut-o cu mine, atunci când mi-am dat seama că dorința mea este de a pune umărul, pe cât pot, la dezvoltarea comunităților locale din județ. Am fost și cadru didactic în învățământul preuniversitar, am activat și în sectorul privat, tot din dorința de a face ce pot pentru oamenii din județ. Așa că intrarea mea în politică a venit cumva natural, a fost un pas pe care mi-a fost ușor să-l fac, pentru că, de ceva vreme încercam să mă implic pentru a dezvolta comunitățile și pentru a încerca să ajut oamenii. Până să am modele în politică, am avut prieteni în politică, prieteni pe care mi-am dorit să-i ajut și alături de care mi-a făcut plăcere să lucrez. Pot să-i enumăr aici pe toți colegii mei din cadrul organizației PSD Videle, dar și pe toți colegii de la nivelul organizației PSD Teleorman. Domnul preşedinte Liviu Dragnea a fost, firește, un model pentru noi toți, pentru că vedeam cât suflet și câtă energie depune pentru oamenii și comunitățile din județ.
R.: Aveți vreun regret, după atâția ani de politică? Personal, dacă ar fi s-o luați de la capăt, ați urma aceiași pași?
V.D.: Da, fără să stau pe gânduri, aș lua-o de la capăt. Singurele regrete sunt că poate au fost și momente în care nu am reușit să fac tot ce mi-am propus, când nu am reușit să obțin tot ce mi-am propus, când poate am fi putut face cu toții mai multe pentru oameni. Dar politica este un sport în care ce înveți te face mai puternic. Sunt astăzi un om mai puternic datorită tuturor lucrurilor pe care le-am învățat, datorită tuturor experiențelor care m-au format și datorită tuturor oamenilor pe care i-au cunoscut și cu care am colaborat. Regretele sunt omenești, și este firesc să le ai, însă mai important este să te concentrezi pe viitor, pe ce vrei și ce poți să faci mai bine pentru oamenii care au avut încredere în tine acordându-ţi votul lor.
R: Vedeți în acest moment, la nivelul Organizației Județene a PSD Teleorman, vreun tânăr care să aibă suficient potențial pentru a urma drumul profesional al lui Liviu Dragnea?
V.D.: Sunt mulți tineri în PSD Teleorman care sunt talentați, pasionați și care doresc în mod real să ajute județul. Sunt convinsă că ei vor face echipă cu Liviu Dragnea și cei mai buni dintre ei se vor ridica și se vor impune în mod natural. Ar fi nedrept să dau doar niște nume și să-i las pe alții în afara enumerării. Pot spune însă că PSD Teleorman este o organizație puternică și norocoasă, pentru că are un lider puternic care investește în oameni și oferă încredere tinerilor.
R.: Sunteți printre puținii politicieni din Teleorman care nu și-au schimbat comportamentul odată cu obținerea puterii. De aceea, ați putea analiza pentru noi atitudinea celor tineri promovați de PSD în ultima perioadă, de înainte și de după numirea în funcții?
V.D.: Toți colegii din PSD sunt colegii mei și împreună ne-am asumat toți angajamente în fața românilor, pentru a remedia răul făcut de dreapta din România, pentru a repara dezastrul făcut de PDL, pentru a readuce la viață economia sufocată de austeritatea impusă de Traian Băsescu și Emil Boc, pentru a readuce bunăstarea românilor, pentru a-i proteja pe cei care trăiesc cinstit de pe urma muncii lor, pentru a fi un ajutor și un sprijin pentru fermieri și pentru a dezvolta mediul rural.
Eu sunt un om care crede sincer în potenţialul tinerilor. Dar şi experienţa celor trecuţi de o anumită vârstă nu trebuie ignorată. Victor Ponta este un om tânăr, cel mai tânăr prim-ministru și va fi și cel mai tânăr președinte al României și știu că și el crede în tineri. Liviu Dragnea a demonstrat nu doar că el crede în tineri, dar a și oferit șansa tinerilor de a se afirma. Până la urmă cred că cel mai important lucru este munca pe care toţi trebuie să o depunem pentru cetățeni și pentru comunități.
Cred că toate aceste deziderate sunt îmbrățișate de toți colegii mei din PSD, mai tineri sau mai puțin tineri. De aceea, la întrebarea dumneavoastră pot să spun că toți tinerii care au confirmat în angajamentele pe care și le-au luat față de cetățeni vor avea de la sine înțeles un viitor în politică, toți ceilalți vor fi, inevitabil, taxați de alegători. Nu eu sunt în măsură să le judec performanțele, ci oamenii care ne judecă și ne votează.
R.: Vă mai întâlniți cu Liviu Dragnea? S-a speculat la nivel județean că relațiile multora dintre liderii social-democrați, inclusiv a dumneavoastră cu Liviu Dragnea, ar fi șubrezit odată cu ascensiunea lui la nivel central. Cum comentați aceste speculații?
V.D.: Liviu Dragnea ocupă un loc binemeritat la nivel național. A muncit mult și funcția pe care o ocupă este o recunoaștere a acestei munci și a efortului depus. Personal, am făcut o echipă excelentă cu dl Dragnea și este important pentru mine să știu că pot conta pe sprijinul domniei sale și pe încrederea domniei sale. Eu știu că Liviu Dragnea nu s-a schimbat niciodată. A rămas același politician dedicat județului pe care îl reprezintă, chiar dacă acum are responsabilități care vizează întreaga țară. Eu știu cât de mult se implică și cât de mult muncește Liviu Dragnea și sunt bucuroasă să fac parte din echipa dânsului pentru județul Teleorman. Nu pot să comentez niște speculații ale unor oameni care resimt frustrări, pentru că aceste frustrări îi privesc doar pe ei. Cred că avem cu toții lucruri mai importante de făcut pentru români decât să ne pierdem timpul cu bârfe politice. Nu pentru asta ne-au votat oamenii și în 2012 și în 2014.
R.: Cum credeți că va arăta Teleormanul peste 10 ani?
V.D.: Schimbările din Teleorman sunt vizibile cu ochiul liber, și cred că următorii zece ani vor face ca aceste schimbări să fie și mai evidente. Sunt ferm convinsă că așa cum până acum au fost rezolvate mare parte din problemele cu infrastructura, se va putea vedea o dezvoltare a rețelei de infrastructură. De asemenea, sunt ferm convinsă că rețeaua de apă și canalizare va fi pusă la punct, pentru că deja lucrările sunt aproape finalizate pentru majoritatea localităților din județ.
Mai cred că în ceea ce privește actul medical, în special în mediul rural, vom vedea îmbunătățiri semnificative, mai ales în ceea ce privește răspunsul medical de urgență către localitățile din județ. Spitalul Județean de Urgență din Alexandria a fost reabilitat și dotat cu tehnică medicală. Este un proiect de 19,2 milioane de euro, din bani europeni. Tot din fonduri europene, s-a obținut finanţarea pentru dotarea SMURD şi ISU Teleorman cu 20 de ambulanţe, şapte unităţi mobile de descarcerare, 35 de autospeciale pentru stingerea incendiilor, precum şi un centru de comandă mobil.
Şi ca să spun câteva lucruri şi despre activitatea mea din Parlamentul European, mai ales că sunt vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură, iar judeţul Teleorman este un judeţ preponderant agricol, cred că acţiunile mele din Parlamentul European au urmărit şi vor urmări obţinerea de fonduri pentru agricultorii români, aducerea agriculturii din România la nivel occidental, reglementarea programelor de ajutorare a persoanelor defavorizate. Am militat pentru o agricultură durabilă, comunităţi rurale cât mai puternice, iar amendamentele pe care le-a depus la Politca Agricolă Comună (PAC) a UE au efecte directe pentru agricultorii români. Pentru că Noua Politică Agricolă Comună înseamnă un pas înainte către reducerea inegalităţilor între statele membre şi mai multe şanse pentru agricultorii români, iar această tendinţă trebuie accentuată până când producătorii români nu vor mai fi dezavantajaţi în competiţia cu fermierii din statele membre puternice precum Germania sau Franţa.
Dorința mea este ca în următorii ani să reușim să rezolvăm problema locurilor de muncă din județ, iar agricultura poate juca un rol foarte important, cum cred că aici vor conta foarte mult și investițiile guvernamentale, precum Autostrada Sud, dar și lucrările la Hidrocentrala Islaz vor avea însemnătate.
R.: Unde vă vedeți dumneavoastră peste 10 ani din punct de vedere politic?
V.D.: Eu îmi doresc să rămân în slujba oamenilor care mi-au acordat votul și încrederea lor. Se pot întâmpla multe în 10 ani, dar cel mai important lucru este să nu uiți că pe primul loc sunt oamenii și comunitățile locale. Dacă folosești aceste busole, ca om politic nu ai cum să te rătăcești, indiferent ce funcție vei ocupa.