INTERVIU – Alina Barbu: “Se pune presiune pe cei cu ajutor social, dar mai ales pe oamenii sărmani și necăjiți, care pot fi manipulați sub diferite forme”

în Actualitatea politică/Administratie

Alina Barbu este candidatul PNL Teleorman în comuna Călmățui. Are 43 de ani și e asistent de farmacie și a decis să intre în lupta electorală, fără a avea deloc experiență politică. Dar lipsurile din localitate au determinat-o să ia în serios provocarea și să lupte pentru a avea un cuvânt de spus în administrația locală a comunei. Acum se confruntă cu o campanie grea, presărată cu amenințări, intimidări și tot felul de metode neortodoxe, prin intermediul cărora primarul PSD în funcție încearcă să-și mențină influența la nivel local. Am discutat toate aceste lucruri chiar cu Alina Barbu, care ne-a dat unele detalii în culisele unei campanii electorale foarte dificile.

Reporter: Ce ar trebui să știe oamenii despre dumneavoastră, mai ales că abia acum ați intrat în politică?

Alina Barbu: Oamenii ar trebui, în primul rând, să știe că sunt un om din rândul lor. Sunt un om crescut la țară, cu părinții specialiști în agricultură. Sunt stabilită aici, în Călmățui, iar soțul meu își desfășoară o mică afacere în localitate. Dar m-au determinat să mă implic în politică lipsurile din comună: lipsa unităților de învățământ, lipsa apei și canalului, avem foarte multe lipsuri. Având copiii aici, la școală, ne lovim de foarte multe greutăți în relația cu administrația locală.

R. De ce nu s-au făcut toate aceste lucruri în anii de până acum. Ce presupuneți dumneavoastră că a stat în calea evoluției?

A.B. Cred că e totalul dezinteres al conducerii Primăriei. În afara faptului că avem câteva străzi asfaltate, în rest nu avem nimic. Mai ales în perioada asta pandemică, am o mare nemulțumire în legătură cu desfășurarea procesului de învățământ și lipsa măscuțelor, a gelului dezinfectant. Pur și simplu, e lipsa interesului.

R. Vă luptați cu un primar PSD…

A.B. Da, cu un primar PSD.

R. Și cum se desfășoară campania electorală cu acesta, mai ales că sunteți femeie?

A.B. E destul de grea această campanie. Pesediștii sunt destul de agresivi, merg la presiune, la intimidare. Și nu numai cu noi, cu candidații, și cu oamenii din sat. Se pune presiune pe cei cu ajutor social, se pune presiune pe absolut tot. Dar mai ales pe oamenii sărmani și necăjiți, care pot fi manipulați sub  diferite forme. Să vă dau exemple?

R. Vă rog!

A.B. Colegii mei de campanie au fost supuși la tot felul de presiuni, au fost telefoane de amenințare și tot felul de tentative de intimidare. Până acolo se ajunge. Eu încerc să nu iau în seamă toate aceste lucruri și încerc să merg mai departe. Eu am o imagine bună în localitate, oamenii mă știu, pentru că am fost și farmacist în localitate, nu aplec urechea la zvonuri. Mi-am pregătit cumva și familia, pentru că știam că se va recurge la asemenea metode. Eu n-am avut în activitatea mea niciun fel de legătură cu statul, dar ne tot lovim de administrația de aici.

R. Dacă o să ieșiți învingătoare din lupta aceasta electorală, care sunt principalele proiecte pe care vreți să le puneți în aplicare pe termen scurt și mediu?

A.B. Realizarea rețelelor de apă și canal e o prioritate. Apoi ar fi vorba de asistență medicală, de înființarea unui punct farmaceutic. Aș dori să înființez și sistemul de supraveghere video al comunei, dat fiind faptul că se întâmplă atâtea infracțiuni în această zonă e foarte important. Apoi mă interesează să înființez Poliția Comunitară, care există doar în acte, nu și în teren. De asemenea, vreau să dezvolt parteneriate cu ONG-uri și să creez facilități pentru cei care au situații dificile. Și mă bucur de susținerea domnului premier Orban și de cea a senatorului Eugen Pîrvulescu în realizarea acestor lucruri. Suntem o echipă și cred că putem face tot ce am spus… Sunt atâția ani de când tot se promite și nu se realizează nimic. Sunt 8 ani de mandat de primar PSD și încă 4 de viceprimar, în care nu am reușit decât să asfaltăm câteva străduțe.

R. Cum reacționează oamenii, i-a luat prin surprindere candidatura dumneavoastră?

A.B. Da. Au fost foarte deschiși și vor o schimbare. Merg pe premisa că o femeie în conducere ar fi un lucru bun, pentru că femeile sunt mult mai calde și mai sufletiste. Nu am întâmpinat oameni recalcitranți, mai ales că mulți sunt în vârstă. Mesajul meu de campanie e să îmi acorde toată încrederea, pentru că sunt dintre ei și voi face totul pentru ei!

Cod mandatar: 21200012

La comanda PNL, Organizația Teleorman

Executat de S.C. Liber în Teleorman SRL

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*