Interesul lui Lucian Militaru de a pune un “SRL” în coada Spitalului din Videle a adus unitatea la sapă de lemn

în Actualitatea politică

videle Carmen Dumitrescu

A fost o vreme când localitatea Videle din Teleorman era condusă de Lucian Militaru. În perioada aceea, actualul deputat a avut grijă să-și asigure toate beneficiile posibile din bugetul local, lucru demonstrat ulterior de către organismele de control, curioase cu privire la datoriile imense ale orașului, care avea la momentul acela amanetate până și băncile din parc. Dar, dintre toate deciziile neinspirate ale fostului primar din Videle, cea care are efecte și în prezent la nivelul localității în cauză este aceea de a transforma spitalul în SRL. Motivul? Evident, lăcomia. Căci cei de la Petrom, care preluaseră fostul spital de stat din Videle, cu intenția de a se revanșa oarecum față de comunitatea locală, au decis să nu mai pot suporta în continuare cheltuielile, care se ridicau la 7 miliarde numai cu salariile celor 330 de angajați și l-au pus la dispoziția localității, pentru a fi preluat de Ministerul Sănătății. Interesant a fost faptul că Petrom a mai pus în conturile spitalului, în spirit de revanșă, suma de 86 miliarde lei. Atunci, Militaru s-a gândit că Ministerul Sănătății are suficiente resurse ca să beneficieze de banii Petrom și a decis să transforme spitalul în SRL și să-l treacă în proprietatea consiliului local, beneficiind astfel de acces la conturile instituției spitalicești. Anii au trecut, însă regimul de SRL a rămas. Comunitatea locală a tot sprijinit funcționarea spitalului, prin majorarea continuă a capitalului social, însă acum s-a atins pragul admis legal și nimeni nu mai poate face nimic pentru ca acest spital să poată funcționa în bune condiții în anii următori. Și cum din septembrie se vor mări salariile cadrelor medicale, Consiliul local Videle nu poate găsi nicio soluție pentru ca și medicii din Videle să beneficieze de o salarizare la zi.

Singurul spital SRL din țară

videle2Existența unui spital privat într-o localitate săracă precum Videle pare cumva desprinsă din teatrul absurdului. La Videle oamenii trăiesc din ajutoare sociale și pensii, așa că e greu de crezut că ei și-ar permite să plătească mii de lei pentru o operație de apendicită. Cu toate acestea, Guvernul n-a găsit alt răspuns pentru actualul primar din Videle, Nicolae Bădănoiu, atunci când acesta s-a înființat la București pentru a căuta o soluție de finanțare din bani publici a singurei unități spitalicești din oraș. De altfel, acesta ne-a mărturisit că se teme realmente pentru felul în care ar putea evolua lucrurile pe viitor: “Există riscul ca spitalul să întâmpine mari probleme în viitorul apropiat. Salariile medicilor vor crește de la 1 septembrie și, evident, ar trebui să crească și salariile medicilor de la Videle. Spitalul e, practic, de drept public, dar legal e de drept privat. Asta pentru Lucian Militaru a luat foarte neinspirata decizie de a pune în coada lui un SRL, pentru a beneficia de cele 86 de miliarde de la Petrom, în locul Ministerului Sănătății. Noi nu putem crește valoarea contractului. Pentru ca spitalul să treacă în sistemul public e necesar, în primul rând, să nu mai aibă nicio datorie și să se intervină de la nivel central, însă acest lucru ar dura foarte mult timp, se pare, iar eu am adus la cunoștința Ministerului Sănătății și Ministerului Dezvoltării acest subiect, fără vreun răspuns favorabil. E, până la urmă o situație fără precedent, căci este singurul spital SRL din țară. 70% din cheltuielile lui sunt direcționate către salarii, asta în condițiile în care avem un mare deficit de personal. „

S.C. Spitalul Orășenesc Videle SRL, definiția struțo-cămilei

S.C. Spitalul Orășenesc Videle SRL  are un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, ca orice spital public, doar că și decontările sunt problematice, pentru că se raportează la servicii. Pe de altă parte, el are regim de spital privat, așa că atunci când au apărut bani de la bugetul de stat, ei n-au mai putut fi direcționați către spital. Motivul? Autoritatea locală a tot majorat, în timp, capitalul social al spitalului și s-a atins pragul de 20.000 de euro, prag care nu mai poate fi mărit. Și din acel moment, el n-a mai putut fi finanțat din bani publici. De la Guvern s-a primit răspunsul că spitalul ar avea soluția de a efectua servicii private, însă în condițiile sărăciei din Videle, este puțin probabil ca o astfel de rezolvare să aibă sens. În condițiile în care și personalul medical de acolo speră că va avea salariile mărite, așa cum se va întâmpla cu medicii din sistemul public, lucrurile devin și mai problematice. Bădănoiu spune că nu vede soluții decât la nivel central, însă nu sunt semne că rezolvarea ar putea apărea în timp util: “Eu vreau doar ca Ministerul Sănătății să-mi dea posibilitatea cumva să finanțez acest spital din bugetul local. Chiar dacă asta ar însemna să nu mai asfaltez străzi sau să investesc în alte domenii, pentru că sănătatea e un domeniu vital și riscul ca acel spital să se închidă este pentru oamenii din Videle o reală tragedie. „

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

6 Comments

 1. De data aceasta , stimata redacție și draga doamna Dumitrescu, ați întrecut orice limita , denatura adevărul și molipsit oamenii și opinia publica prin intoxicări manipulatoare. Am hotărât sa nu va mai ignor și , pentru ca va interesează sa pronunțați atât de des numele Militaru în împrejurări mincinoase , mă voi ocupa personal sa “va ajut” sa demonstrați toate aceste “fapte” în instanță. Va doresc sănătate multa !

   • Sigur, chiar aștept sa-mi prezentați și mie documente pt tot ce susțineți mincinos. Dacă organele abilitate, după multe controale, după multe analize amănunțite ale arhivei primăriei, nu au găsit indicii pt comiterea vreunei fapte de natura penala, poate reinventati dvs. mersul pe jos. Cât tupeu și câtă pornire pt cineva care se pretinde jurnalist imparțial și independent . Absolut dezamagitor

 2. Citiți comentariul PAPEI FRANCISC ! ,, Jurnalismul bazat pe bârfe și zvonuri este o formă de terorism !” Da , a greșit.Ce vinä mai are acum MILITARU ? Au trecut patru ani și jumătate de când nu mai este în fruntea urbei . Nu sunt avocatul lui , dar când vii cu tot felul de incapabili , cu foști milițieni care au ieșit,,pe ușa din dos” din MILITIE, cu facultăți particulare la varsta de 40-50 de an(i cred că nu știu nici cu ce se mănâncă… legislația ), dați afară pentru ,, management neperformant” , numiți apoi printr-un simulacru de concurs. Mă întreb, ce măsuri au luat pentru redresare? Tot MILITARU este de vină? Voi , jurnaliști,, onești” fiți imparțiali ! Edilul pe care cu drag ii închinați osanale oare nu are nicio vină? Dragilor, ar trebui să vă puneți si această întrebare. Schimbările pe care an de an le face la nivelul conducerii S.R.L-lui nu va dau de gândit? Cred că este vb. de incompetența Administrației Publice Locale prin incapacitatea de a găsi soluții. Gândiți constructiv, în prezent, nu-i mai găsiți scuze….,, Primarului” actual !

  • E suficient sa comparam calitatea discursurilor celor doua tabere: cei imparțiali , cu o gândire cursiva și vocabular adecvat. Ceilalți … Mulțumesc pt atitudinea corecta, dl Bratianu. Nu aștept laude gratuite sau mincinoase, dar când constat minciuni manipulatoare, mă infurie de-a dreptul. Orice decizie , pt sine sau pt o comunitate de oameni, are plusuri sau minusuri. Dar nu asta a disecat stimabila doamna Dumitrescu, ci a încercat sa scoată nucile din foc cu mana altuia. Nucile actualului ” cinstit de DNA “. Tata lumea are-un foc, numai unii au doua : Militaru și Militaru .

 3. Militaru Lucica aceasta ruina a comunismului a dovedit atata nesimtire incat a distrus Spitalul Videle.
  Singura solutie si am inteles ca lucrurile sunt demarate, este ca organele in drept(procuratura,Justitia)sa-si faca dataoria.
  Lucica Militaru activist PCR a distrus orasul Videle sprijinit de Videanu,Angelica Iliescu(acum mare PSD-ist) .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*