Insula Belina și Brațul Pavel au revenit în administrarea Apelor Române!

în Actualitatea politică
Ședința Consiliului Județean din 26 noiembrie 2018

Carmen Dumitrescu

Ședința Consiliului Județean Teleorman de astăzi, 26 noiembrie, a însemnat, în primul rând, o revenire la normalitate. Pentru județul Teleorman și nu numai: Brațul Pavel și insula Belina au revenit în proprietatea statului român și în administrarea Apelor Române. Se respectă astfel legea care stipulează că dacă în cinci ani de la preluarea în administrare nu s-a realizat acolo nimic în interes public, obiectivele se întoc la stat.

Insula Belina și Brațul Pavel au intrat în administrarea Consiliului Județean Teleorman, care le-a închiriat, la numai o zi după hotărârea de guvern semnată de Victor Ponta și asumată de Liviu Dragnea, companiei Teldrum.

Proiectul de hotărâre prin care Brațul Pavel și Insula Belina revin în administrarea Apelor Române

Consilierul județean Adrian Bădulescu a și remarcat acest lucru în ședința autorității județene de astăzi, precizând că totul pare să fi fost un aranjament cu dedicație în favoarea unor interese particulare: „Hotărârea de Guvern a fost dată în 2013, ei au făcut niște hârtii care n-aveau nicio legătură cu intrarea în proprietate, pe 15 ianuarie au făcut transferul prin procesele verbale și pe 16 ei le-au dat la Teldrum. Și el spune o poveste că au luat obiectivele ca să facă niște proiecte, care n-au mai fost aprobate. Dar ei nu aveau cum să facă proiecte pe ceva ce nu le mai aparținea.”

Procurorii DNA susțin că transmiterea, în luna septembrie a anului 2013, a Insulei Belina și a Brațului Pavel din administrarea Apelor Române în cea a Consiliului Județean Teleorman a avut drept scop favorizarea unei firme private, în speță, Teldrum. Ca atare, vorbim despre semnăturile unor miniștri și despre felul în care Consiliul Județean a manifestat întotdeauna o atitudine mai mult decât prietenoasă cu această firmă din județ, care câștigă de când există în Teleorman, contracte pe bandă rulantă. E suficient să aruncăm o privire rapidă peste proiectele de investiții ale Consiliului județean, pentru a remarca faptul că de ani buni, singura firmă care pare să se preteze la toate exigențele autorităților publice din Teleorman este TelDrum.

Cu toate acestea, în ecuație, numele lui Dragnea nu a fost menționat. Așa că, teoretic, ancheta DNA nu avea de ce să constituie o preocupare pentru Liviu Dragnea. Și totuși, chiar în aceste condiții, primul care a sărit ca ars la auzul demarării acestei anchete penale a fost baronul de Teleorman. De ce? Pentru că în zona cu pricina, oricine merge să întrebe de domeniul lui Liviu Dragnea, va fi îndrumat în locul corect. În Teleorman, domeniile lui Dragnea sunt cunoscute de săteni și oamenii știu până unde poți merge în siguranță și de unde „nu se mai poate trece”. Căci, contrar celor afirmate de baron într-o emisiune televizată, în zona respectivă nu poate merge oricine să pescuiască. Paza este strictă, iar accesul curioșilor n-a fost niciodată o temă de dezbatere. În schimb, au ajuns acolo toți oamenii baronului, care au participat la numeroase chefuri și întâlniri informale. Acolo s-au numit miniștri, s-au stabilit liste de parlamentari, acolo s-a pus, la propriu, țara la cale.

Potrivit unui fost consilier județean, care își amintește povestea, Belina nu e o insulă, ci o dramă: “Acolo erau grupuri de pescari industriali. Sunt înregistrați, aveau bărci, trăiau din asta. Gruparea asta de pescari era condusă de un individ pe nume Târnăcop. Era o zonă bună acolo de pescuit, zona islazului unde se varsă Oltul și zona unde se varsă Vedea sunt zone foarte bune chiar. Teldrum a intrat la Seaca, acolo unde era hidrocentrala începută de Ceaușescu, și a început să exploateze zona. În sensul că fura balast. Pentru că ei l-au luat fără să plătească sau să  dea socoteală cuiva. Ușor, cu timpul, au vrut să pună stăpânire pe tot ce este acolo. Drept urmare, au aranjat lucrurile în așa manieră, încât pe vremea lui Ponta au scos acea zonă la închiriere prin Apele Române, proprietarii apelor. Totul a fost forțat, dar Apele Române aveau pe vremuri dreptul de a închiria apele. Acum nu știu câte drepturi mai aveau. Dar, la solicitarea lor, s-a făcut licitație și s-a întocmit un caiet de sarcini. Pescarii s-au unit și au licitat contra Teldrum. Au dus licitația undeva departe, pe la un milliard și ceva de lei, care ar fi fost valoarea chiriei anuale a insulei Belina. A câștigat, însă Teldrum, pentru că așa primiseră ordin. Și plăteau cam 15000 de lei pentru ce exploatau ei acolo. Totul era foarte bine pentru Teldrum. Dar plecând guvernul USL și Ponta, au venit oamenii din Teldrum și au spus că trebuie să plătească bani acolo. Așa că l-au păcălit pe Ponta să dea ordin și să transfere de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman această proprietate. În totală ilegalitate, lucru confirmat și de procurori. S-a schimbat cu acea ocazie valoarea chiriei, ajungând pe la 3.000 de lei. Diferența dintre cele două sume este prejudiciul adus statului român și Apelor Române, care trebuie să se constituie parte. Ei erau stăpâni acolo și făceau ce voiau. Numai că inițial plateau foarte mulți bani și asta nu le-a convenit. Dacă ar fi tăcut din gură și ar fi mers în continuare fără să facă valuri și să ceară transferarea la Consiliul Județean, ei și acum erau bine și nu știa nimeni povestea asta. Dar forțând o hotărâre de guvern și intrând procurorii pe fir și observând cum stau lucrurile de fapt, ei au început să aibă probleme. Efectiv, toată povestea a plecat de la calicia lor de a nu plăti niște bani statului român. “

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*