Insolvența Hidro Olt aduce Alexandriei pierderi între 35 și 40 miliarde lei vechi

în Politica altfel

Monica Vasilescu

agricolNe amintim că municipiul Alexandria a primit finanțe nerambursabile pentru amplul proiect care vizează Ferma Liceului Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” (Agricol), în cadrul Regio, unde contractul de finanțare are o valoare totală de 16.345.648,50 lei, din care valoarea  eligibilă este de 15.520.813,06 lei, reprezentând fonduri FEDR (13.192.691,10 lei), fonduri de la bugetul național (2.017.705,70 lei) și contribuția eligibilă a beneficiarului (310.416,26 lei).

Riscul nefinalizării acestei investiții a determinat municipalitatea din Alexandria să contracteze un alt împrumut. Consiliul local a adoptat, în ședința de miercuri, contractarea de la Ministerul Finanțelor Publice a unui împrumut din venituri din privatizare în valoare de maximum 3.557. 404 lei, cu o maturitate de maximum 10 ani, care va fi returnat din bugetul local al municipiului Alexandria.

Pe de o parte se împrumută, pe de alta pierde

Din expunerea de motive a hotărârii observăm că municipalitatea a pus contractarea împrumutului pe seama faptului că trebuie asigurate cheltuielile neeligibile asociate proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană. În act, nu există nicio referire la vinovatul pentru faptul că reprezentanții administrației publice locale au plătit lucrarea deși societatea care se ocupa de construcția fermei – Hidro Olt – depusese cerere de insolvență, având astfel conturile blocate. Acest lucru duce la pierderea sumei care se învârte în jurul a 35-40 de miliarde lei vechi, bani pe care municipalitatea speră să-i recupereze acționând firma în instanță. Toată desfășurarea de forțe a stat sub atenta supraveghere a omniprezentului Ștefan Tăbăcitu, băiat bun care a fost pus manager de proiect.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*