Informarea publică și transparența sunt flori rare la Primăria Alexandria

în Actualitate/Politica altfel

Monica Vasilescu

transparenta primarie

La peste 15 ani de la apariția Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, instituțiile publice vizate nu s-au obișnuit să răspundă concret la cererile presei. Administrația publică a capitalei de județ nici atât. Ea a fost mai tot timpul trasă de limbă cu privire la modul în care sunt cheltuiți banii contribuabililor, de puține ori inițiativa de a arăta opiniei publice orânduirea paralelor a aparținut primăriei. Dacă pe la începuturi, Primăria Alexandria cerea o taxă pentru fiecare foaie cu informații furnizată, acum, situația s-a schimbat, iar solicitanții nu mai dau banii pe hârtii, căci răspunsurile se rezumă la două fraze. Și alea de expediere.

Pentru a afla plățile investițiilor efectuate de către unitatea administrativ teritorială din Alexandria, ale căror beneficiar este, direct sau indirect, municipalitatea, am redactat o cerere în baza Legii 544/2001, prin intermediul căreia am solicitat o serie de date necesare pentru buna informare a cititorilor noștri. Am dorit, mai exact, să aflăm câți bani alocă primăria pentru gardul de la Cimitirul Eroilor, care se înalță în această perioadă și cine este constructorul, dar și numele firmei care a câștigat licitația pentru echipamentele tehnice ale centrului multifuncțional, care ar trebui finalizat în 24 luni. În răspuns am descoperit, pe lângă lipsa vădită de comunicare, un primar grăbit și cu un grad scăzut de transparență în privința accesului la informația de interes public solicitată.

Dacă în campania electorală, dintr-un comunicat de presă, transmis de Primăria Alexandria, am aflat foarte multe date despre marele centru multifuncţional pentru tineri, acum, informațiile despre locație pot fi obținute doar de la Compania Națională de Investiții (facsimil).

Cât privește gardul cimitirului, primarul a catadixit să ne spună numele societății, chiar dacă pentru asta a avut inima îndoită câteva minute, dar nu a știut să estimeze costul investiției, căci așa e cu firmele prietene, ”la mica înțelegere”. Iar dacă ne permiteam să spunem, fără o documentare prealabilă, că împrejmuirea cimitirului costă patru miliarde, acesta ne poate acuza de rea voință și manipulare, dar nu facem nicio evaluare neoficială, ci vom aștepta documentul detaliat al cheltuielilor realizării acestei lucrări. Pentru că, totuși, mai există dorință de documentare în presă, dar informarea publică și transparența sunt flori rare la Primăria Alexandria. Căci dacă erau doar trandafiri… ne înțepam în spini.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*