Inevitabila corupție… de Victor Drăgușin

în Din culisele politice

Carmen Dumitrescu

Poate v-ați obișnuit cu ideea că recenzii merită doar autorii de poezie sau proză. Dar când avem un autor de citate, de nivelul primarului Victor Drăgușin, e păcat să nu scriem o recenzie despre cugetările sale excepționale. Mai ales în contextul în care toată țara fierbe din cauza piedicilor puse în calea luptei anti-corupție, așa că tema zbaterilor interioare ale primarului Alexandriei este și de actualitate. Partea cu adevărat deosebită este aceea că Drăgușin n-a spus cugetarea pe care urmează s-o analizăm în rândurile următoare la o bere cu prietenii. Nici la o conferință de presă cu jurnaliștii de casă. Nici la o discuție în familie. Nu! Drăgușin și-a găsit să cugete în fața unei echipe de jurnaliști străini, care tocmai făcea un reportaj despre corupția din România și a ajuns să discute cu primarul Alexandriei nu pentru că l-ar fi considerat pe el vreun mare pesedist, ci pentru că el este omul care administrează resursele în imperiul lui Liviu Dragnea. Deci, în mod clar, jurnaliștii olandezi nu căutau vorbe înțelepte la Drăgușin, ci o atitudine. Trist e că au găsit-o. Atitudinea aceea sună cam așa: ” E aruncată la nivel general că Justiția are de suferit și că nu vom mai avea act de justiție în România. Corupția nu are cum să dispară. Cât timp vor fi bani, cât timp vor circula bani pe pământul ăsta, va fi și corupție.”

Drăgușin nu se află la prima gafă de răsunet. A mai beneficiat de celebritate națională, atunci când și-a găsit să declare la Antena 3 că el a plătit detectivi particulari ca să vâneze presa. Dar acum a dat lovitura! Pentru că impactul e internațional. Să spui, ca politician ales să decidă cinstit și onest asupra resurselor unor oameni, că tu nu înțelegi societatea fără corupție și că nimeni nu poate rezista când vede banul, asta înseamnă să ai o problemă personală. Iar dacă tu crezi că asta se poate declara degajat în fața presei străine, atunci ai o problemă de înțelegere a felului în care funcționează lumea, în genere.

Pentru că Drăgușin e un simpatic, nu vom trece cu vederea onestitatea cugetării. Da, e firesc ca un om care a fost filmat luând șpagă de la un investitor străin pe vremea când era viceprimar să creadă că e normal să te pierzi în fața banului. Și, da, înțelegem că un individ care își angajează fina și finul în subordine, ba le mai dă și contracte cu statul, ca să le sporească profitul afacerilor private, e conștient de puterea banului. Deci, nouă ne e clar că Drăgușin nu poate face față tentației banului. Și e frumos că admite acest lucru. Dar o faci în fața presei străine? În fața unor jurnaliști care te-au intervievat, doar pentru că tu îi poți ajuta să elucideze motivele pentru care Dragnea a avut succes în politică? Nici teatru nu mai știm să jucăm, domnule primar?

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*