liberinteleorman.ro

Începe judecata în dosarul Teldrum! Șefii companiei sunt acuzați de obținerea pe nedrept de fonduri europene

11 ianuarie 2019

Carmen Dumitrescu

După ce la Tribunalul Teleorman s-a decis închiderea unei părți din dosarul Teldrum, la Tribunalul București lucrurile au luat o întorsătură surprinzătoare: instanța a decis astăzi începerea judecății cauzei privitoare la inculpații Petre Pitiș, Florea Nedea, Mircea Vișan, S.C. Teldrum S.A., Ion Florian, S.C. WFA IMPEX SRL și părțile civile. Deși decizia nu este definitivă, ea deschide o nouă oportunitate de clarificare a modului în care șefii Teldrum au accesat, prin utilizarea de documente false, fonduri europene. Instanța de la București a constatat astăzi legalitatea sesizării sale cu rechizitoriu, dar și a probelor administrate de procurorii DNA.

Rechizitoriul procurorilor, pe care instanța îl va cântări în cadrul procesului, alături de probele obținute de procurori pe parcurs, consemnează faptul că în anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială TEL DRUM SA în cadrul programului „Creșterea Competitivității Economice”, finanțat din fonduri europene. În cadrul proiectului, TEL DRUM SA urma să achiziționeze o „stație mobilă de mixturi asfaltice pentru creșterea competitivității economice a SC TEL DRUM SA”. Data de implementare a acestui proiect era 31 decembrie 2015.  Licitația a fost câștigată de firma WFA Impex SRL. După depunerea cererii de rambursare în luna februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a primit în cadrul proiectului, suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă, din care majoritatea, respectiv suma de 4.170.462,5 lei provenind din fonduri europene.

În cadrul proiectului finanțat din bani europeni, reprezentanții Tel Drum SA și reprezentantul WFA Impex SRL au încălcat, pe de-o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare și, pe de altă parte, au întocmit documente care atestau fapte și împrejurări nereale: au simulat procedura de atribuire, reprezentanții Tel Drum SA fiind în realitate cei care au negociat prețul și condițiile achiziției utilajului de la firma furnizoare, în timp ce WFA Impex SRL a fost doar un satelit al Teldrum în procedură și au dat firmei WFA Impex SRL informațiile privind derularea proiectului, condițiile de participare și documentația tehnică înainte de publicarea anunțului de cerere de oferte, prin aceasta eliminând caracterul concurențial al procedurii de atribuire. 
Documentele cu conținut nerealau fost ulterior utilizate pentru acordarea sumei de 4.849.375 lei cu titlu de cheltuială eligibilă nerambursabilă (din fonduri europene și din bugetul național), sumă obținută pe nedrept de Tel Drum SA.
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de cu suma de 4.849.375 lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă.

Această parte a complicatului dosar Teldrum s-a construit în baza unei sesizări din partea  Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, înregistrată la data de 16 mai 2017. Tribunalul București s-a pronunțat astăzi în favoarea începerii judecății, după mai multe amânări.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

About Me

Articolul precedent

Artistul plastic Tudor Șerbănescu organizează o expoziție internațonală de pictură la Alexandria

Următorul articol

Liberalismul îi priește lui Florică Mara. Afaceristul a încheiat contracte cu statul în valoare de peste 26 milioane lei numai în 2018!

Cele mai recente articole de Actualitatea politică