În timp ce polițiștii locali sunt recompensați cu salarii consistente ca să doarmă-n post, Primăria Alexandria plătește peste 10.000 de euro unei firme private pentru paza centralelor termice

în Actualitatea politică/Administratie

Salariile polițiștilor locali din Alexandria sunt de-a dreptul nerușinate. De exemplu, salariul de bază pentru funcția de polițist local asistent este de 2.880 lei, la care se adaugă gradațiile aferente vechimii în muncă. Salariul de bază pentru funcția publică de polițist local debutant este de 2.280 lei, la care se adaugă gradațiile aferente vechimii în muncă. În plus, pentru “locali” primăria cumpără din Sistemul Electronic de Achiziții Publice curele de piele și căciuli din blană naturală, așa că nu greșim prea mult când spunem că funcția de polițist local e una privilegiată la nivelul reședinței județului Teleorman. Mai ales că avem și exemplul polițistului local Cristina Teodorescu, fina primarului Victor Drăgușin, pe care n-a văzut-o nimeni vreodată purtând uniforma de serviciu. Ba chiar nici pe la serviciu nu pot spune mulți că au văzut-o.

Totuși, pentru acești bani, Poliția Locală ar trebui să păstreze în Alexandria o atmosferă de maximă armonie și să asigure paza unor obiective de interes public. În realitate, singura atribuție care pare să caracterizeze această instituție publică la Alexandria este verificarea și, eventual, amendarea băbuțelor care vând pătrunjel în piață. Paza obiectivelor de interes public la Alexandria este, de fapt, asigurată de o firmă privată. Pe bani mulți. Ai noștri.

În urmă cu o săptămână, Primaria Alexandria punea la bătaie în Sistemul Electronic de Achiziții Publice un contract de prestări servicii de pază. Valoarea estimată a contractului se ridica la aproximativ 10.000 de euro. Pe data de 13 a acestei luni, contractul a fost revendicat, prin achiziție directă, nu prin licitație, de societatea Valahia Guard Security, la valoarea de 49.800 lei, adică 10.544 euro. Pentru acești bani, firma privată, angajată de Primăria Alexandria va trebui să asigure servicii de pază în regim de patrulare 24 de ore din 24, monitorizare și intervenție la mai multe centrale termice de pe străzile Ion Creangă, Dunării, Viitorului și Colfescu.

În tot acest timp, poliția locală, plătită cu sume astronomice, nu poate fi remarcată decât prin zona piețelor din Alexandria, unde se mai ceartă cu băbuțele care vând verdeață. Munca poliției locale este, după cum vedem, prestată de o firmă privată, cunoscută și ea pentru bunele raporturi cu administrația locală roșie, pe banii noștri. Suntem foarte curioși care este bilanțul de activitate al Poliției Locale Alexandria și chiar care le sunt realmente atribuțiile, ca să știm și noi de ce plătim pentru paza din oraș de două ori: o dată pentru salariile lipitorilor din instituția publică menționată și a doua oară pentru angajații unei firme private, alese tot de primărie. Până la urmă, e destul de greu să punem frână cheltuielilor haotice și abuzive din banii noștri, dar măcar să primim și noi niște explicații. Oricât de bine intenționate n-ar fi…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*