liberinteleorman.ro

În timp ce oamenii din toată țara sunt încurajați să doneze sânge, Centrul de Transfuzii Sanguine din Alexandria refuză donatorii în uniformă

În Teleorman, numărul donatorilor este mic, iar lipsa de sânge este o problemă la fel de apăsătoare ca și lipsa echipamentelor și medicamentelor în unitățile spitalicești. În general, singurele motive pentru care majoritatea oamenilor merg, totuși, să doneze sânge, este acela că au o cunoștință bolnavă, care necesită urgent o transfuzie. Altfel, donarea fără un motiv precis este o acțiune rarisimă, iar angajații Centrului de Transfuzii Sanguine din Alexandria se plâng cu privire la această atitudine pasivă a comunității de mai mulți ani. Acum, însă, în situație pandemică, problema donării de sânge e și mai apăsătoare, cererea de sânge sănătos fiind în creștere la nivelul tuturor unităților spitalicești.

Totuși, în județul Teleorman, la Centrul de Transfuzii din Alexandria, e foarte greu să devii donator, chiar dacă îți dorești asta cu adevărat. Până acum, cei care au călătorit în străinătate în ultimele 30 de zile au fost respinși fără drept de apel, iar acum a venit și rândul purtătorilor de uniformă. Asta în condițiile în care în alte județe, polițiștii, jandarmii și militarii sunt încurajați să doneze sânge, în contextul deficitului la nivel național.

Ieri, la Târgu Mureș, polițiștii erau așteptați să doneze sânge

O polițistă din Teleorman a vrut în cursul zilei de ieri să doneze sânge, pentru a-și ajuta o colegă bolnavă de leucemie. Aceasta a fost ținută la ușă, împreună cu o colegă, iar în cele din urmă, celor două polițiste li s-a spus să plece acasă, pentru că nu se accepta la donații purtătorii de uniforme.

La Teleorman ca niciunde, când toată țara caută donatori de sânge, eu tocmai am fost refuzată pe motiv că sunt cadru activ și aș fi putut avea contact cu persoane infectate. În toată țara merg să doneze polițiștii pentru colega noastră depistată cu leucemie, iar la noi adoptă niște reguli interne…ce nu se întâlnesc nicăieri în altă parte. Mi se pare strigător la cer… este nevoie acută de sânge, dar noi selectăm donatorii după bunul plac. Chiar am mers să ajut o colegă și am fost foarte surprinsă de reacția celor de la transfuzii…nu pot sa cred. Mi-au dat flit direct, deși le-am explicat că este pentru o colegă și donează toată țara. Nici nu m-au întrebat altceva, nu mi-au luat analize, la ușă m-au ținut. Sunt donator de mult timp, donez de două ori pe an.„, ne-a spus polițista din Teleorman.

Cazul nu este singular, iar medicii de la Centrul de Transfuzii explică situația prin faptul că se tem ca purtătorii de uniformă, care intră în contact cu mai multe persoane, ar putea fi deja contaminați, dar asimptomatici. Totuși, genul acesta de abordare nu este specifică la nivel național, căci în mai multe județe din țară polițiștii sunt așteptați și chiar încurajați să doneze sânge, pentru că, în ciuda faptului că se discută public doar despre COVID-19, celelalte boli continuă să evolueze.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

De 1 mai, polițiștii teleormăneni au dat amenzi de 60 720 lei

Următorul articol

#CovRoMD: Redacția virtuală care conectează jurnaliștii din România & Republica Moldova

Cele mai recente articole de Actualitatea politică