În Teleorman, șpaga la Rutieră se plătește în alimente, iar o declarație mincinoasă costă 10.000 de lei

în Actualitate/Actualitatea politică

ovidiuCarmen Dumitrescu

Procurorul Ovidiu Toma și șeful Serviciului Poliției Rutiere din cadrul IPJ Teleorman, Dănuț Dobre au fost puși în cursul zilei de ieri, 18 noiembrie, sub urmărire penală și au fost reținuți pentru 24 de ore pentru infracțiuni foarte grave. Potrivit unui comunicat oficial al DNA, Ovidiu Toma este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului și influențarea declarațiilor, în timp ce Dănuț Dobre este acuzat de trafic de influență, luare de mită, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la infracțiunea de favorizare a infractorului.

Din cercetările procurorilor DNA reiese o poveste incredibilă despre corupția din interiorul sistemului care ar trebui să se ocupe cu dreptatea și cu siguranța noastră. Povestea s-a petrecut chiar în cursul acestui an, când la nivelul Serviciului Poliției Rutiere și al Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor au fost identificați mai mulți ofițeri și agenți de poliție care desfășurau activități infracționale, constând în obținerea frauduloasă, contra unor sume de bani, a permiselor de conducere și în intervenții exercitate la nivelul unor ofițeri și agenți constatatori pentru aplicarea unor sancțiuni mai blânde conducătorilor auto, în schimbul obținerii de bani sau alte foloase necuvenite. La acest moment, șeful Rutierei, Dănuț Dobre, a primit de la patru persoane produse alimentare și bani, intervenții în urma cărora mai multe persoane au fost absolvite de răspunderea contravențională, în legătură cu abateri constatate la regimul circulației. De asemenea, potrivit comunicatului DNA,  în aceeași perioadă și în aceeași calitate, inculpatul Dobre Dănuț a pretins și primit de la mai multe persoane sume de bani, cuprinse între 100 și 500 de euro, produse alimentare și băuturi alcoolice, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă agenți și ofițeri din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere și Examinări, din cadrul Prefecturii Județului Teleorman, pentru ca rude și cunoștințe ale cumpărătorilor de influență să fie declarați „admiși” la proba practică a examenului pentru obținerea carnetului de conducere, cu nerespectarea dispozițiilor legale.  O parte din bani au fost pretinși și primiți în schimbul „protecției” pe care ofițerul de poliție s-a angajat să o asigure unui cunoscut de-al său, în cazul comiterii unor abateri la regulile de circulație. Bunurile și sumele de bani, menționate mai sus, au fost primite de către Dobre fie la domiciliul său fie la biroul profesional.

În a două jumătate a acestui an, Dănuț Dobre a intervenit la procurorul Ovidiu Toma, rugându-l să dispună o soluție de clasare într-o cauză penală care îi viza pe doi agenți de poliție din cadrul Serviciului de Poliție Rutieră Teleorman. Potrivit procurorilor, Ovidiu Toma ar fi agreat propunerea și l-a contactat pe avocatul părții vătămate pentru a-și convinge clientul să dea o declarație mincinoasă, în schimbul sumei de 5000 de lei. Apoi, tot Ovidiu Toma a negociat cu partea vătămată, promițând acesteia din urmă suma de 10.000 de lei  pentru noua declarație. Acțiunea și-a atins scopul, ceea ce a făcut ca în luna septembrie a acestui an, Ovidiu Toma să  poată clasa dosarul cu pricina.

Potrivit DNA, în cursul lunii martie 2015, Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman a fost sesizat în legătură cu săvârșirea unor infracțiuni de corupție, de către mai mulți lucrători din cadrul I.P.J. Teleorman. Printre altele, în sesizarea formulată se arăta faptul că, în cursul anului 2014, doi agenți de poliție din cadrul Biroului Poliției Rutiere Turnu Măgurele, au pretins și primit suma de 600 de lei, cu titlu de mită, de la o persoană, depistată pe raza localității Turnu Măgurele, pentru a nu-i întocmi acesteia din urmă un dosar penal.  Cauza penală respectivă a fost repartizată spre soluționare lui Ovidiu Toma, care în data de 31 august 2015, a dispus clasarea cauzei, motivând, în mod informal, adoptarea acestei soluții. De precizat este faptul că Ovidiu Toma, cu ocazia instrumentării cauzei respective și a adoptării soluției, a urmărit favorizarea celor doi agenți de poliție, sens în care cu bună știință: nu a administrat probe pentru a se stabili circumstanțele săvârșirii faptelor, a respins în mod discreționar solicitarea ofițerilor Direcției Generale Anticorupție de a desfășura anumite activități specifice, a divulgat numele denunțătorului și demersurile sale în vederea soluționării favorabile în dosarul susmenționat, unei alte persoane, mai înainte de soluționarea cauzei, i-a avertizat pe cei doi agenți despre pericolul autorizării pe viitor a unor investigatori sub acoperire.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

  1. Hei ! Seviciul asta cu spagari este in grija prefcturii ! Nu credeti ca e vremea ca d.na prefect sa isi dea demisia ? Poate asa se incepe depolitizarea administratiei si in Teleorman.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*