În numele lui Marin Preda

în Cultură

646x404Carmen Dumitrescu

Teleormanul nu există în sine. El n-are consistență și nici valoare instrinsecă. Și știm asta de fiecare dată când privim în jurul nostru, fără să vedem nimic cu adevărat relevant. Cu toate acestea, Teleormanul înseamnă TOTUL pentru noi. El e universul în care ne trăim inconsecvența, frica, neputința, amărăciunea și sărăcia. El ne definește puterea și slăbiciunea. Adunați în această Poiană a lui Iocan, ne strigăm frustrarea prin bârfă și judecăți fără fond. Știind că, totuși, e ceva în noi care ne face speciali. Că în fiecare dintre noi doarme un Moromete din ce în ce mai obosit și mai bătrân. Și din ce în ce mai trist. Teleormanul e, în definitiv, județul lui Marin Preda. Teleormanul este Marin Preda. E adevărat că e județul care nu-i păstrează titanului nici măcar casa memorială în condiții decente, dar spiritul celui mai mare scriitor român ne veghează la fel de trist ca și în trecut. Marin Preda ne înțelege resemnarea. Încă de pe 5 august 1922, de când s-a pomenit a fi unul dintre ai noștri, fără să știe că ai noștri nu vor aprecia geniul decât pe bucăți…

Marin Preda a înțeles resemnarea. Fiii Teleormanului au cea mai mare apetență pentru resemnare. A scris despre ea și i-a dat valoare estetică, purtându-ne spiritul în întreaga lume, ca pe o ofrandă. Astăzi, la 94 de ani de la nașterea lui suntem la fel de resemnați. Poate mai săraci, pentru că l-am uitat chiar și pe singurul dintre noi care ne-a înțeles spiritul resemnat.

Bine nu ne mai facem. Dar putem, cel puțin, să rămânem atașați de amintirea celor care ne-au transformat lașitatea în metaforă. Putem să admitem ce suntem și cine suntem. Și să mergem mai departe conștienți de noi. În numele lui Marin Preda!

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*