În cadrul proiectului „Votați copiii încă o dată”, elevii din Frumoasa, Peretu, Nanov și Segarcea Vale și-au ales reprezentanții

în Actualitate/Fara categorie

IMG_4888Carmen Dumitrescu
În această perioadă, în cadrul a șase comunități rurale din Teleorman se desfășoară alegeri pentru Consiliile locale ale Copiilor, proces care a reușit să implice un număr mare de copii, părinți, cadre didactice, dar și autorități locale.  Activitatea face parte din proiectul Votați copiii încă o dată! implementat de Asociația pentru Educație și Dezvoltare Comunitară, în parteneriat cu Primăria Țigănești și este derulat în localitățile Peretu, Frumoasa, Tigănești, Segarcea Vale, Nanov și Izvoarele pe baza unor acorduri de asociere încheiate cu școlile și autoritățile locale. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul “Votați copiii încă o dată!”, își propune să dezvolte un sistem de relații între elevi, cadrele didactice  și autorități locale din comuna Țigănești și din alte cinci localități ale județului Teleorman, de natură să valorifice potențialul elevilor de a participa activ la luarea deciziilor care îi pot afecta în mod nemijlocit. Obiectivul proiectului este acela de a forma șase Consilii Locale ale Copiilor, prin care elevii din 6 localități rurale din județul Teleorman să participe activ la procesul de luare a deciziilor la nivelul comunităților în care trăiesc și realizarea a șase Planuri Locale de Acțiune pentru Copii în cele 6 localități rurale din județul Teleorman, pe baza cărora să poată fi identificate metode și resurse care să asigure creșterea capacității copiilor de a fi cetățeni activi și responsabili în comunitate.

În cursul zilei de vineri, 20 noiembrie, au avut loc alegeri în localitățile Peretu, Nanov, Frumoasa și Segarcea Vale, alegeri care au mobilizat toți elevii respectivelor instituții de învățământ, care s-au implicat activ în organizarea, observarea și desfășurarea procesului electoral, realizat după principiile unor alegeri locale clasice. În cele 4 localități au fost 837 copii înscriși pe listele electorale: 110 Frumoasa, 115 Nanov, 424 Peretu și 188 Segarcea Vale.

Cei mici au privit întregul eveniment cu entuziasm și au declarat că aceste alegeri sunt binevenite, nu doar pentru că le oferă posibilitatea de a deveni o voce în comunitate, ci și pentru că îi determină să devină cetățeni responsabili. Baciu Daniela Bianca are doar 12 ani și învață la școala din Frumoasa, dar  și-a propus să-și construiască un viitor frumos în comunitatea ei, așa că și-a depus candidatura la funcția de viceprimar: „Îmi doresc să câștig aceste alegeri, pentru că vreau să contribui la o viață mai frumoasă pentru copiii din localitatea mea. Mi-am  propus în platforma program să organizez spectacole de teatru, competiții sportive și să-mi conving colegii să plantăm flori în fața școlii.”

La acest proces electoral au participat și primarii comunelor incluse în proiect, iar unul dintre primarii care s-au implicat cel mai activ în desfășurarea procesului a fost primarul comunei Frumoasa, Marian Dragne: „Consider că aceste alegeri și acest proiect este binevenit în școala și  comunitatea noastră, pentru că astfel copiii din școală vor învăța democrația. Este, de fapt, un prim pas spre educarea spre democrație a copiilor din localitatea noastră. De aceea, am vrut să fiu alături organizatorilor”.

Și primarul comunei Nanov, Florea Grosu, s-a arătat foarte încântat de proiect: „E un proiect destul de interesant, are și ecou în rândul celor mici. Este o inițiativă lăudabilă, sperăm să aibă și rezultate frumoase, pentru că tineretul are un rol din ce în ce mai bine definit în viața socială și nu numai. E foarte bine că e și școala noastră cuprinsă în proiect și sperăm să fim câștigători în cadrul proiectului”.

Ristea Iuliana, director  la Școala Gimnazială Segarcea Vale, și-a declarat, la rândul său, susținerea pentru acest proiect: „Proiectul m-a atras din primul moment. Mi s-a părut o inițiativă extraordinară, un lucru care îi mobilizează pe copii, îi responsabilizează… Chiar astăzi, în momentul alegerilor, am ajuns la concluzia că este un exercițiu binevenit pentru mai târziu. Toți candidații s-au implicat, și-au făcut campanie și le-a plăcut foarte mult. Am cules reacții de bucurie de la cei implicați, dar și tristețe din partea celor care n-au putut să participe, din cauza unei note la purtare sau a situației la învățătură. Așa că foarte bine a fost gândit proiectul, pentru că îi învață pe copii că atâta timp cât nu ești profesionist, nu poți ajunge într-o funcție de conducere.”

Copiii din comuna Peretu au fost și ei foarte entuziasmați de alegeri. De altfel, candidații din toate cele patru comunități rurale au părut încântați de procesul electoral. Nedelcu Carolina, în vârstă de numai 13 ani, a candidat pentru funcția de primar la școala din Peretu și asemeni colegilor ei, își dorește să schimbe viața copiilor din comună: „Am candidat la funcția de primar pentru că vreau să pot face cât  mai multe lucruri pentru copiii de la mine din școală. Nu neapărat pentru a obține resurse materiale, pentru că lucrurile acestea sunt trecătoare, am vrut să schimb ceva.”

În concluzie, alegerile derulate în cadrul proiectului „Votați copiii încă o dată!” au reușit să mobilizeze un număr important de copii, care au colaborat cu profesorii lor, cu părinții lor și cu autoritățile locale pentru a se responsabiliza și pentru a contribui, în măsura posibilităților, la schimbarea situației celor mici, astfel încât vocea fiecăruia dintre ei să conteze.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*