În Anul Centenar, eroii din pământul Alexandriei își dorm nemurirea sub steaguri rupte și cruci roase de timp…

în Cultură

Carmen Dumitrescu

E an centenar. România împlinește 100 de ani de existență, iar valorile ei reale zac în uitare. La suprafață se vede o clasă politică incapabilă și un climat administrativ sufocat de ordine venite dinspre partid. Teleormanul nu face excepție, ba dimpotrivă, completează imaginea deformată a unei Românii care și-a pierdut pe drum reperele. Dincolo de ceremonii ipocrite și de așa-zis patriotism de fațadă există o realitate care ne rănește bunul simț. Și această realitate este cel mai ușor perceptibilă în Cimitirul Eroilor din Alexandria, loc în care își dorm nemurirea ostași căzuți în Războiul de Întregire (1916 – 1919).

Cimitirul a fost amenajat în anul 1921 de către Societatea “Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, pe locul unui cimitir de campanie. În primă fază, acolo au ajuns trupurile a peste 650 de ostași de naționalitate română, austriacă, bulgară, germană, franceză, turcă și rusă din mai multe războaie importante. În anul 2013, Ambasada Franței a exhumat osemintele ostașilor francezi și le-a mutat în Parcela eroilor francezi din Cimitirul Bellu Militar.

Între timp, autoritățile locale din Alexandria n-au manifestat vreun interes particular în buna amenajare și conservare a locului în care eroismul e acasă la el. În fiecare an, de mai mult timp încoace, o parte a presei strigă în legătură cu felul impropriu în care arată locul respectiv. Singurele momente în care această casă a eroilor a fost curățață și aranjată au fost legate de ceremonii fățarnice, în care erau prezente personalități politice, care încercau să atragă simpatia publicului. În restul timpului, cimitrul eroilor arată, literalmente, ca după război.

Steaguri rupte te întâmpină încă de la intrare, fluturând parcă în vânt o Europă fărâmițată și o Românie dezintegrată, dar mai ales, un tip de patriotism care nu mai ține cont de simboluri. Drapelul, ca și punct de reper fundamental în patriotism, nu poate flutura rupt, mai ales într-un cimitir în care dorm eroi. E lipsă de respect pentru rămășițele celor care se odihnesc acolo, cât și pentru valorile care i-au trimis în luptă, pentru a face supremul sacrificiu.

Apoi te izbesc porțile de la intrarea în cimitir. Fără balamale, cele două porți de fier atârnă practic, sprijinindu-se de pământ, dând impresia de pustiu și de nepăsare. Odată ajunși în incinta cimitirului, crucile de piatră, peste care s-a făcut efortul rescrierii unor date istorice, sunt răsfirate asimetric, iar timpul le-a ros, fără ca cineva să fi încercat să le conserve în bune condiții, respectând astfel memoria unor oameni care chiar și-au înțeles patriotismul corect.

Pentru a înțelege de ce arată așa Cimitirul Eroilor, am contactat telefonic Serviciul de Piețe și Târguri din subordinea Primăriei Alexandria, care are în responsabilitate buna stare a acestui obiectiv istoric și simbolic. La Serviciul de Piețe și Târguri, am aflat că responsabil de starea cimitirului e…. Octavian Teodorescu, finul primarul Victor Drăgușin, mai ocupat să dea presa în judecată decât să se ocupe de lucrurile care chiar contează. Și deși în primă fază ni s-a spus că nu este la serviciu, Octavian ne-a contactat, tocmai în ideea de  nu semnala public și în mod nedrept acest aspect. Oricum, vești bune nu ne-a dat. Cimitirul va continua să arate ca după război și de 1 Decembrie, în An Centenar, pentru că acum nu se poate face nimic: “Am sunat înapoi, pentru că tu ești în stare să scrii că nu sunt la serviciu și programul mai durează. Până la 1 Decembrie, cu siguranță nu ne încadrăm să facem ceva vizibil la Cimitirul Eroilor. Cu siguranță în primăvară vor fi schimbări vizibile. Schimbările vor consta în tot ce ai spus tu mai devreme. (N.R.- I-am menționat lui Octavian starea proastă a porților, a crucilor și a steagurilor). Steagurile au fost schimbate în vară. Primăria le cumpără. Ele nu sunt cele mai bune, dar au fost schimbate ultima dată în vară. În primăvară, atunci vor fi schimbări…”

Orice comentariu în plus e de prisos… Pentru că simplul fapt că Cimitirul Eroilor de la Alexandria va arăta și de 1 Decembrie în același fel în care se prezintă în fotografiile aferente acestui articol, realizate în cursul zilei de astăzi, e un motiv bun să lăsăm orice speranță la intrarea în Teleorman.

 

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*