liberinteleorman.ro

Imagini din Sudul Sălbatic – Povestea degradării instituțiilor în județul lui Dragnea

15 septembrie 2017

 

Carmen Dumitrescu

Județul lui Dragnea a devenit, fără să vrea, cel mai cunoscut județ din România. Și cum celebritatea naște monștri, toate entitățile mai vocale de prin Teleorman au început să strige că teleormănenii sunt anatemizați și că județul e supus unui linșaj mediatic. Dar realitatea contrazice aceste zbateri, căci dacă tot și-a dus județul pe culmile faimei, Liviu Dragnea putea să nu se gândească la faptul că Teleormanului îi mai lipsește un stadion. Era suficient, pentru a îndepărta vorbele rele, să se plimbe prin orașele județului său și să vadă nu cum moare lumea de foame, că oamenii sunt orgolioși și nu le place să se plângă, ci să vadă măcar în ce hal arată instituțiile publice de la el de acasă. Căci nu credem să coste prea mult reabilitarea sau măcar vopsirea gardului pe dinafara unor instituții, unde oamenii au măcar pretenția că vor găsi condiții civilizate. În realitate, o plimbare prin orașele județului te pune în fața unui peisaj care nu mai are nicio legătură cu pădurea nebună a Deliormanului, ci cu… Sudul Sălbatic.

Cinematograful din Zimnicea zace în paragină

Undeva, în centrul orașului Zimnicea, se înalță, într-o liniște mormântală o construcție bine realizată, care poartă amprenta stilului comunist. Este vorba de un cinematograf despre care toată lumea știe că urmează să se facă ceva cu el, dar nimeni nu poate să spună exact ce. Vânzătoarea de la magazinul de peste drum ne povestește că cinematograful e ridicat după cutremurul care a devastat Zimnicea, dar că nu-și amintește să fi fost vreodată funcțional. Despre vreo investiție viitoare nu știe nimic, dar nici clienții ei nu cred că un cinematograf ar mai folosi la ceva într-un oraș în care majoritatea oamenilor pleacă la muncă în alte județe sau țări. Sărăcia exclude nevoia de cultură și oamenii înțeleg asta, așa că nu mai pretind nimic de la nimeni și mulți au ales să găsească soluții pe cont propriu.

 

 

Casa de Cultură din Alexandria își neagă starea deplorabilă

Dacă spui ceva în Alexandria despre faptul că singurul edificiu destinat culturii e la pământ, te trezești înjurat din toate direcțiile. În plus, se vor găsi mereu scuze pentru a nu se remedia nimic. La început a fost lupta cu Sindicatele, apoi a urmat promisiunea de a se construi acolo un Centru al Artelor. Au trecut ani și de la câștigarea procesului cu Sindicatele, și de la ultima promisiune, iar Casa de Cultură arată în continuare ca o epavă, de pe care cad și ultimele litere…

 

 

Poliția Municipală se prăbușește sub greutatea propriei importanțe

Un loc important din Alexandria este și sediul Poliției Municipale. Flancat de blocuri sociale, edificiul arată ca după bombardament. Unii au tot sperat într-o mutare a sediului, promisă și ea cu ani în urmă, și probabil de aceea nu s-au făcut investiții. Și iată cum un drum către poliția municipală te poartă într-o lume gri, în care infractorii, dar și cetățenii onorabili iau contactul cu oamenii legii  în săli mici, stau pe scaune rupte, scriu declarații pe birouri din secolul trecut și n-au nicio idee despre cum ar trebui să arate un loc în care legea se pune în practică într-un stat de drept.

Când puneți plăcuță nouă pe Judecătorie?

Alte instituții esențiale sunt Judecătoria Alexandria și Tribunalul Teleorman. Nu vom vorbi despre sălile mobilate ultima oară cu mulți ani în urmă, unde vara e foarte cald și iarna extrem de frig, ci despre felul în care arată clădirea în exterior. Practic, pe lângă faptul că degradarea te izbește de la prima vedere, nici măcar plăcuțele care indică locul în care, voit sau obligat, te afli, n-au mai fost schimbate de foarte multă vreme. Așa că, de când literele s-au șters, pe fondul acțiunii timpului și a condițiilor meterologice, trebuie să-i crezi pe cuvânt pe alții că te afli la Judecătoria Alexandria sau la Tribunalul Teleorman. Probabil plăcuțele sunt scumpe, iar fațadele decente ale clădirilor în care se instituie legea sunt doar un moft în Teleorman. Important e că ne trebuie alt stadion!

 

 

O biserică cu termen nelimitat… de construire

Un edificiu spectaculos, în care s-au investit bani cu nemiluita ani la rândul se află lângă relativ proaspăt reabilitatul spital județean din Alexandria. El poartă numele de Biserica Sfântul Mina și a început să fie construit din anul 2001, când s-a pus piatra de temelie pentru o nouă casă a Domnului. Preotul însărcinat cu realizarea mărețului demers a găsit pesemne lucruri mai importante de făcut cu banii, astfel că de ani întregi putem admira, ca un spectacol, o biserică grandioasă cu termen neliminat de construire. Și, trebuie s-o recunoaștem, în timp ce așteptăm finalizarea noului stadion, că putem invita turiștii să se bucure de un alt edificiu care contribuie la buna imagine a celui mai important oraș din Teleorman.

Va urma…

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Ziua Pompierilor din România, sărbătorită de pompierii militari teleormăneni

Următorul articol

Alegeri în Teleorman. Se caută primari în trei localități

Cele mai recente articole de Actualitatea politică