liberinteleorman.ro

„Iluziile” care se vând la raft sub formă de produse bio – Explicațiile unui fermier din Teleorman

Agricultura ecologică este un subiect despre care se discută de câțiva ani buni în Teleorman. Numai că, la fel ca orice procedură greu de urmat într-o lume din ce în ce mai superficială, controversele sunt aprige. Pe de o parte, promotorii produselor bio își laudă marfa și o consideră sănătoasă, pe de alta, specialiștii spun că, în goana după profit, agricultura s-a îndepărtat tot mai mult de natură, concomitent cu dezvoltarea mecanizării, chimizării și, de ce nu, a ingineriei genetice. În acest context, suferinţele naturii sunt tot mai multe şi mai accentuate şi se răsfrâng, mai devreme sau mai târziu, asupra omului. Asta consideră și un fermier din Teleorman care atrage atenția că societatea este tot mai bolnavă din cauza alimentației. Felix Mulțescu a explicat, într-un interviu exclusiv Liber în Teleorman, cum se face agricultură ecologică în județ și cum putem fi atenți la „iluziile” care se vând la raft sub formă de produse bio.

Reporter: Aș vrea, pentru început, să menționați în ce calitate veți vorbi despre agricultura ecologică și produsele bio.

Felix Mulțescu: Vorbesc în calitate de fermier. Pur și simplu agricultura ecologică a explodat în ultimii ani, exact ca boabele de porumb pe care le punem în tuci. E deranjant faptul că vecinul îi spune celuilalt vecin care întreabă: cum ai reușit? Păi, hai să copiez și eu. La noi copy-paste-ul este sport național. Este o localitate undeva, nu mai știu în ce județ, în care unul a adus, în anii `90, schiuri. Acolo, și pe o parte și pe alta a drumului, toți au adus schiuri, nu au adus biciclete, trotinete etc. Pe mine mă deranjează faptul că găsim produse bio la raft mult mai scumpe față de produsele convenționale, iar mămicile și persoanele care au nevoie cu adevărat de produsele bio le cumpără trăind cu iluzia că ele nu conțin chimicale. La o simplă analiză, vom constata că ele sunt mai chimizate decât celelalte. Eu nu pot să-mi dau seama cum se face agricultura bio pe suprafețe foarte mari. Cum se țin sub control suprafețe de mii de hectare în care, de exemplu, nu există zootehnică. Îi trebuie o parte de suprafață cultivată cu lucernă, care, într-adevăr, îmbunătățește structura solului. Adică, nu mai e nevoie să se dea cu îngrășăminte la următoarele plante care vin în anul 2 sau poate chiar 3. Și se poate ține sub control doar cu azotul format de plantă în sol.

Reporter: Se face agricultură ecologică în Teleorman pe suprafețe foarte mari?

Felix Mulțescu: Se face în Teleorman pe suprafețe mari. Există o chestie de conversie. Trebuie cumva ca, pe o perioadă de doi ani, acel teren care intră pe agricultură ecologică să treacă din stadiul de agricultură convențională către agricultură ecologică. Am vorbit cu mai mulți specialiști care spun la fel ca mine: nu suportăm fenta. Dacă facem agricultură ecologică de la cap la coadă, facem analize cum trebuie. Dar există dorința asta de a băga în buzunar sume cât mai mari…

Reporter: Cine verifică?

Felix Mulțescu: Sunt organisme de certificare bio. La ei există capătul pârghiei unde se pot face analizele cu adevărat. Eu am propus ceva: cei din Teleorman să fie controlați aleatoriu de cei de la Satu Mare. Ba, mai mult, facem parte din UE, pe noi să ne controleze Portugalia. Și noi să controlăm Suedia, de exemplu. Dar pe bune.

Reporter: A fost vreo analiză concretă care a arătat că nu se face agricultură ecologică în Teleorman?

Felix Mulțescu: Nu, dar e bine să omorâm embrionul din morulă. I-am spus colegului care se ocupă cu acreditarea produselor bio, dacă are curiozitatea, să stea un pic la ușa Spitalului Fundeni. Mă scutură și numele: adică fundătura vieții pentru multă lume. Să vedeți o grămadă de persoane tinere bolnave de cancer de colon. Răspunsul doctorilor este simplu: alimentația 80%. Alte cauze: 20%. Ducem o mare lipsă de produse naturale, de calitate. Avem o societate bolnavă. Ne târâm. Avem o explozie de farmacii. Eu cred că este o problemă care trebuie transmisă mai agresiv în mass-media, pentru că sunt copii, sunt tineri care se îmbălnăvesc de cancer sub vârsta de 20 de ani.

Reporter: Asta de întâmplă de la alimentație în general, nu de la cea bio neapărat.

Felix Mulțescu: Da, de la alimentație în general, dar pe mine mă deranjează foarte mult cel care ia și bani în plus vânzând iluzii. Trebuie neapărat să scoatem biciul. Adică, faci agricultură ecologică, ești sigur de etichetă? Sunt și fermieri care vor să facă lucrurile corect, dar sunt prinși în tăvălugul acesta și e greu să fii contra curentului. Trebuie neapărat să punem punct. Produsele ecologice să fie într-adevăr ecologice.

Reporter: Cum s-ar putea întâmpla asta?

Felix Mulțescu: Prin teste făcute de oameni care nu au niciun interes, probele de sol să fie trimise în afara județului. Este un semnal de alarmă. Nu ar trebui să lăsăm să explodeze cancerul în societate. Avem nevoie acută de produse cu adevărat naturale. Organismele de control și toți cei care au pârghiile trebuie să-și facă treaba cum trebuie pentru că e foarte grav. Ar trebui deschis un laborator mobil care să verifice azi aici, mâine în alt loc. Sentimentul de teamă determină producătorul să fie mai precaut.

Reporter: Ce le transmiteți consumatorilor?

Felix Mulțescu: Să fie foarte atenți și cumva să nu se încreadă întru totul înscrisurilor de pe ambalaj, că nu acelea contează. Totul este ulta înflorit. Dacă ar putea să facă analize cât mai corecte.

Reporter: Cum poate face un consumator analiza?

Felix Mulțescu: Aici e destul de greu. Dacă i se pare ceva suspect, să fie atent. Sau gustul dacă e suspect, după ce îl cumpără, să nu-l consume. Pentru că sunt foarte multe produse slabe calitativ. De exemplu, noi suntem în mijlocul Câmpiei Române, într-un județ preponderent agrar, și mâncăm cea mai proastă pâine.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Un bebeluș de doar 4 luni luptă pentru a trăi. Împreună putem salva viața lui Nicolas

Următorul articol

Casa de Cultură din Alexandria va purta numele marelui folclorist Liviu Vasilică

Cele mai recente articole de Actualitate

Don't Miss