liberinteleorman.ro

În ropote de strigăte și aplauze, Ideo Ideis X s-a încheiat

10 august 2015

Monica Vasilescu
ideo

Pasiune, interes, destoinicie, curaj, determinare, emoție, acestea sunt doar câteva dintre noțiunile ce i-au împins în luptă pe cei care au adus teatrul la Alexandria. Timp de nouă zile, municipiul reședință de județ, vitregit de regulă de activități culturale, a avut parte de acte artistice de însemnătate, toate reunite în Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, a cărui cortină s-a lăsat duminică seara.
Scurt istoric…
Povestea festivalului care s-a impus prin trăsături diverse a început în anul 2006, atunci când doi tineri de liceu au pus punct nepăsării colective și au hotărât să-și asume responsabilitatea unei acțiuni culturale de mare anvergură. Andreea Borțun și Alexandru Ion sunt co-președinții manifestării din orașul care nu a avut niciodată o instituție-teatru. La vârsta de 15, respectiv 18 ani, în acea vreme, cei doi adolescenți au reușit să înființeze un întreg amalgam de acțiuni artistice, ce dau clasă tuturor șefilor de instituții din Teleorman care au pretenția că se ocupă cu promovarea sau implementarea fenomenelor de cultură.
Organizat de liceeni pasionați de teatru, cărora nu le-a fost deloc uşor să îmbrăţişeze o asemenea responsabilitate încă din adolescenţă, Ideo Ideis a crescut de la an, la an, reunind tineri din toată țara, nume mari ale scenei, dar și oameni deosebiți din alte domenii de activitate.
Experiențe
Duminică seara, “părinţii” Ideo Ideis, Andreea Borţun şi Alexandru Ion, doi tineri încrezători în şanse, în mentorat, autenticitate și în valori ce trebuie formate şi recunoscute, alături de întreaga echipă care şi-a pus amprenta pe toate lucrurile frumoase întâmplate la eveniment, au mulțumit celor care s-au implicat și au încurajat activitățile. În coordonarea activității de moderare, cei doi au fost completați de Alexandru Bogdan, un actor cunoscut pentru hazul și priceperea sa de a intra în pielea mai multor personaje. În prezenţa tuturor celor care au susţinut ideea de a avea un eveniment dedicat teatrului la Alexandria, vorbim aici despre sponsori, prieteni şi apropiaţi, trupele de teatru tânăr şi-au primit recompensele. Deși municipalitatea a ajutat festivalul din punct de vedere material, cu prezența a fost mai dificil. Doar o urmă de autorități în sală. În toate cele nouă zile, în sala de spectacole a fost zărit numai consilierul local Stelică Tălpigă, al cărui fiu a fost implicat în festival, și administratorul public Ștefan Tăbăcitu. Nu știm ce a priceput acesta din urmă din spectacole, dar măcar sperăm că a luat seama la ceea ce trebuie făcut în Casa de Cultură din Alexandria, pentru ca manifestarea de pe urma căreia profită în fiecare an să se desfășoare în condiții optime de aici înainte.
Revenind la recompense, micii actori au primit premii simbolice – experiențe – ce au legătură cu teatrul, adică reprezentații pe scenele importante ale țării, fiindcă din festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis a fost exclusă ideea de competiție. Anul acesta au evoluat nouă trupe, astfel: AS, București, Almost, Mâine, după John Cariani, AMPRENTE, Brașov, Pisica Verde – Elise Wilk, ATELIERUL DE TEATRU, Botoșani, A little drop of HAMLET – după W. Shakespeare, adaptare de Ilinca-Anamaria Prisăcariu, BRAINSTORMING, București, Colonelul Pasăre – adaptare după Hristo Boicev, DRAMA CLUB, Botoșani, Harap-Alb?! – adaptare după Ion Creangă, OKaua, București, Halloween – David John Pope, PAR RIS, Baia Mare, Inspir Ș-EXPIR, scenariu colectiv după ,,Operele complete ale lui Wlm Șxpr (pe scurt) de Adam Long, Daniel Singer și Jeff Borgeson, PROTHA, Panciu, Mecanica Inimii – Mathias Malzieu, SEISM, Focșani, Statistic – adaptare după John Cariani. În plus, ca urmare a parteneriatului lansat în 2014 cu un festival local de teatru, din Alexandria, dedicat elevilor, pe lângă cele nouă trupe menționate mai sus, pe scena Casei de Cultură au jucat și trupele câştigătoare din cadrul festivalului Pauza de teatru.
Tinerii actori au fost evaluați, pentru ultima dată, de mentorii Ideo Ideis: Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu și Cătălin Ștefănescu. Începând de anul viitor, alte nume de rezonanță îi vor analiza și sfătui pe participanții la Ideo, însă organizatorii nu au spus, deocamdată, despre cine este vorba, lăsând surprizele pentru ediția nr.11.
Beautiful ones
În puține cuvinte, finalul ediţiei a zecea a Ideo Ideis a bucurat toată suflarea care a umplut Casa de Cultură din Alexandria. Pe fundalul muzical asigurat de cei de la Suede (Beautiful ones), tinerii au cântat şi au dansat până la epuizare, cu regretul că festivalul s-a încheiat.
După gală, cu toții s-au distrat la Ştrandul din Alexandria, la fel ca în seara deschiderii. Festivalul cu cel mai amplu proces de educație alternativă prin artă dedicat tinerilor liceeni din România revine vara viitoare, în 2016, moment în care se vor întâlni, din nou, oameni și idei, gânduri și povești, teatru și educație, voluntariat, devotament, camaraderie, echipă, toate într-o atmosferă fără reguli și restricții.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor la Ziare.com și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

About Me

Articolul precedent

111 de teleormăneni, selectați pentru a munci în Arad

Următorul articol

Avocatul Ardeiaș își așteaptă sentința

Cele mai recente articole de Cultură