Ideo Ideis a deschis porțile empatiei la Alexandria cu un concert extraordinar al trupei URMA

în Cultură

ideo3Carmen Dumitrescu

Ideo Ideis nu mai este doar un festival național de teatru desfășurat la Alexandria, ci un adevărat fenomen cultural. Tineri din întreaga țară dau de 11 ani lecția implicării culturale alexăndrenilor, încă prea săraci pentru a cheltui bani la teatru. Andreea Borțun și Alexandru Ion, cei doi tineri care au fondat fenomenul, încearcă în fiecare an să aducă în orașul lor natal nume grele ale scenei românești, dar și concepte pe care tinerii din Alexandria le pot învăța, dacă fac efortul de a fi prezenți, vreme de câteva zile în luna august, la evenimentele înscrise în programul Ideo Ideis. Anul acesta, conceptul este empatia. Într-o lume din ce în ce mai intolerantă, empatia poate fi cheia apropierii de ceilalți. În plus, în ultimii ani, acești tineri organizatori ai festivalului promovează un spirit axat pe dorința de cunoaștere, într-un context în care singura competiție care contează este aceea cu propriul sine.

ideo2Astăzi, 8 august, în sala mare a Casei de Cultură din Alexandria a avut loc Gala de deschidere a celei de-a 11-a ediții a Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis. Andreea și Alexandru au explicat celor care au dorit să le fie aproape și în acest an că, deși întâmpină destule probleme în organizarea acestui important eveniment anual, probleme care i-au făcut chiar să se gândească să renunțe, ei continuă să lupte pentru spiritul pe care Ideo Ideis l-a adus la Alexandria, Și efortul lor chiar merită. Văzându-i mai emoționați decât oricând, astăzi toți cei care au asistat la gală au simțit lupta din culisele acestor zile, dar și determinarea unor tineri care își doresc să-și ducă mai departe misiunea, în ciuda unui sprijin din ce în ce mai scăzut și a unei infrastructuri din ce în ce mai degradate. Căci anul acesta, sala de spectacole va fi amenajată în cortul din fața Casei de Cultură sau în micuța sală de la Conciato.

ideo1În continuarea galei de deschidere, organizatorii festivalului au pregătit un concert extraordinar al trupei URMA. A fost de-a dreptul surprinzător numărul tinerilor care au venit pe scena amenajată în fața Finanțelor Publice pentru a asculta rock alternativ. Căci URMA este un proiect fondat la Cluj Napoca în anul 2003 de către Mani Gutău și Dan Byron, care promovează doar muzica, în afara oricărei tendințe comerciale. Însă aplauzele și bucuria din privirile tuturor celor care au luat parte la concert au demonstrat că și în Alexandria se ascultă muzică bună și că există destui tineri care înțeleg armonia în sensul ei pur. La final, participanții s-au îndreptat către ștrand, unde a avut loc petrecerea de deschidere a festivalului.

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*