Ideo Ideis a declanșat maratonul activităţilor de teatru la Alexandria

în Cultură

Monica Vasilescu

ideo ideisÎntr-o atmosferă plină de veselie și energie, zeci de tineri pasionați de teatru au venit acasă și au pășit în Casa de Cultură din Alexandria pentru a lua parte la startul evenimentelor culturale care aduc ateliere de lucru, cursuri, spectacole, toate sub numele de Ideo Ideis. Spunem că au venit acasă, chiar dacă participanții sunt din toate părțile țării, pentru că la Alexandria s-a format o familie care așteaptă an de an să adune spectatori, admiratori sau direct implicați în singurul festival de teatru tânăr din România.

Ca de obicei, fondatorii Ideo Ideis, Andreea Borțun și Alexandru Ion, au pornit maratonul activităților culturale și au deschis, luni seara, festivalul ajuns la cel de-al nouălea an de viață. De atât timp, cei doi tineri, alături de o întreagă echipă în care sunt implicate în jur de 100 de persoane, au reușit să transforme orașul într-o scenă pe care se derulează multe dintre cele mai reprezentative producții de teatru.

Co-președintele festivalului, Alexandru Ion, a ţinut să precizeze că ediția de anul acesta păstrează o mare parte din formatul stabilit, dar aduce şi elemente noi, printre care faptul că dispare competiția între trupele de teatru participante. Personalitățile care, până acum, au format juriul, ne referim la actorii Marcel Iureș, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Marius Manole și jurnalistul Cătălin Ștefănescu, nu se îndepărtează de festival, ci devin mentori.

”Bine ați venit acasă!” a spus și Andreea Borțun, vorbind, la rândul său, despre cei nouă ani de existență în care Ideo Ideis a atins un punct de stabilitate. Ea consideră că, mai mult decât oricând, anul acesta, Alexandria se simte acasă și în familie: fără premii, fără competiții.

La această ediție a evenimentului unic în țară au răspuns nume mari ale scenei. Printre cei care susțin festivalul de peste hotare și au transmis un mesaj tinerilor actori s-a aflat unul dintre cei mai talentaţi dramaturgi şi regizori americani – Neil LaBute, care a îndemnat la a dori succesul celor din jur în egală măsură cu acela personal, pentru că nu se știe când acest aspect va folosi.

Toate ca toate, cea de-a IX-a ediţie a Ideo Ideis aduce la Alexandria şapte spectacole de teatru profesionist, care se vor juca în seri consecutive, în perioada 19-25 august. Conform programului, seria de spectacole invitate debutează marţi, 19 august, începând cu orele 20:30, cu spectacolul Fata din Curcubeu, de Lia Bugnar. Miercuri, 20 august, de la 20:30, se joacă O noapte furtunoasă, un spectacol foarte apreciat al studenţilor de la UNATC. Joi şi vineri se joacă două spectacole de la Godot Cafe Teatru, Bullets over Lipscani, respectiv Cremă de zahăr ars, ambele cu începere de la 20:30. Sâmbătă, 23 august, începând cu 19:30, este invitat spectacolul independent Freak Show, one-man-show cu Florin Piersic Jr. Duminică, 24 august, tot de la 19:30,  se joacă un spectacol de la Teatrul Bulandra din Bucureşti: Artă cu Vlad Zamfirescu, Şerban Pavlu şi Gheorghe Ifrim în distribuţie. Seria de spectacole se încheie luni, 25 august, începând cu 19:30, cu adaptarea lui Cătălin Ştefănescu după romanul Moromeţii: Păi despre ce vorbim noi aici, domnule? cu Marcel Iureş şi George Mihăiţă, în regia lui Alexandru Dabija.

Bună ședere acasă, Ideo Ideis!ideo

3 Comments

  1. Daca nu am sarit vreun rand nu ati spus in stire cum se poate intra la spectacole. Este sau nu este bilet, cat costa si de unde se poate procura?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*