IA românească a fost celebrată la Turnu Măgurele

în Actualitate/Cultură

turnu2Carmen Dumitrescu
Campania de promovare a iei românești a avut un impact foarte mare asupra teleormănenilor, care au dat iama în lăzile de zestre ale bunicilor și au scos la lumină niște bluze românești de toată frumusețea. Le-au purtat pe stradă, dar le-au și arătat prietenilor virtuali, demonstrând că spiritul românesc este încă viu și că valorile ne-au rămas aceleași.
La Turnu Măgurele s-a desfășurat, în cadrul acestei campanii, pe data de 24 iunie, un eveniment care a reușit să mobilizeze sute de oameni dornici să pună în evidență portul tradițional autohton. Inițiativa organizării evenimentului a aparținut Primăriei Turnu Măgurele, care s-a alăturat fără rezerve campaniei de promovare a bluzei românești a Prefecturii Teleorman. Asta a făcut ca la manifestare să fie prezent și prefectul județului, Carmen Daniela Dan, dar și primarul municipiului, Dănuț Cuclea, alături de deputatul Adrian Simonescu.
turnu 1În public s-au mai aflat primarii localităților Islaz și Saelele, care au admirat creativitatea teleormănenilor, transpusă atât de simplu și de armonios pe bluzele tradiționale pe care le purtau sute de turneni, de la cei mai mici până la cei foarte în vârstă. De altfel, Parada IEI, care a constituit și punctul cel mai atractiv al întregii manifestări, a adus pe scenă copii cu vârste mai mici de 8 ani, îmbrăcați cu toții în portul popular românesc.
Tot în cadrul evenimentului a avut loc și o tombolă cu premii pentru spectactorii îmbrăcați în ie, dar și un spectacol folcloric susținut de ansamblurile foclorice din cadrul școlilor turnene, dar și ale localităților Islaz și Saelele. După ce dansatorii au animat numerosul auditoriu, toți participanții au fost premiați de către sponsorii evenimentului, două societăți comerciale cu nume rezonante în județ, iar tragerea la sorți a stabilit câștigătorii Paradei iilor. Toți copiii care au urcat pe scenă au primit de la primarul orașului Turnu Măgurele, Dănuț Cuclea diplome de “românași” și ”româncuțe”, dar și premii pentru implicarea și efortul depus pentru promovarea portului și tradițiilor populare teleormănene.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*