liberinteleorman.ro

„Hoţii sunt creativi, fii preventiv!” – campanie de prevenire a furturilor din locuinţe

31 august 2017

Inspectoratul Județean de Poliție Teleorman s-a alăturat, astăzi, campaniei derulate, încă de luna trecută, de Poliţia Română. Campania naţională de prevenire a furturilor din locuinţe „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!” se înscrie în cadrul priorităţii naţionale ”Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului” şi abordează o categorie de infracţiuni care au o pondere însemnată în volumul faptelor penale de acest tip şi un impact deosebit în percepţia populaţiei în ceea ce priveşte siguranţa personală.

Fiecare cetăţean consideră locuinţa ca fiind spaţiul în care se simte în securitate şi orice pătrundere neautorizată generează o stare de disconfort major, de multe ori fără o legătură directă cu prejudiciul de natură patrimonială cauzat, ci cu însăşi încălcarea acestui spaţiu intim de siguranţă personală. În acest context, deşi în ultimii ani tendinţa a fost una descrescătoare, acest tip de criminalitate a reprezentat constant un domeniu prioritar de acţiune preventivă a Poliţiei Române, după cum a declaratla conferința de presă de astăzi, comisar de poliţie Crina Godu, de la Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii.

”Conceptul campaniei se concentrează, în acest an pe tema inventivităţii infractorilor care găsesc metode din ce în ce mai ingenioase de a păgubi potenţialele victime. Pe această abordare s-au fundamentat atât denumirea campaniei, „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!”, cât şi mesajele preventive care invită cetăţeanul la cunoaşterea modurilor de operare cele mai frecvente utilizate de hoţi, precum şi la vigilenţă şi adoptarea măsurilor fundamentale de siguranţă a locuinţei şi a bunurilor personale. Un argument important în alegerea acestei abordări este reprezentat de importanţa conştientizării de către publicul ţintă a necesităţii adoptării unei atitudini prudente în raport cu locuinţa şi cu bunurile proprii, precum şi a consecinţelor neluării unor măsuri preventive fundamentale. Grupul ţintă este constituit din posesorii de locuinţe la bloc, în mediul urban, cu precădere în zone unde astfel de fapte au fost sesizate într-un număr crescut. Mesajele preventive vor fi diseminate de către ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii de proximitate, alături de reprezentaţi ai partenerului din proiect, Groupama  Asigurări S.A. în cadrul unor întâlniri directe cu beneficiarii dar şi prin mijloacele de informare în masă”.

În judeţul Teleorman Campania se va derula în perioada august – decembrie 2017 şi va beneficia ca materiale de suport de 1500 flyere şi 100 afişe. Campania „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!” este o continuare a colaborării între Inspectoratul General al Poliţiei Române  -Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii și o firmă de asigurări, precum şi a rezultatelor foarte bune înregistrate în cadrul demersurilor comune din peroada 2011- 2016:

  • „Fii precaut, hoţii nu dorm!” – campanie de prevenire a furturilor din locuinţe;
  • „Nu-ţi lăsa maşina la îndemâna hoţilor” – prevenirea furturilor de şi din auto
  • „Nu-ţi scăpa casa din ochi!! – prevenirea furturilor din locuinţe;
  • „Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi” – prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului
  • „Neglijenţa – invitaţie deschisă la furt”- prevenirea furturilor din locuinţe

Potrivit situației prezentate de comisar şef de poliţie Adrian Goicu, serviciul de Ordine Publică pe care îl conduce, alături de Poliția de Proximitate, în activitățile comune, a informat populația cu privire la măsurile de prevenire astfel încât acest tip de infracțiuni a scăzut în ultimii ani. Și dacă la modul general, furturile din locuință se află pe un trend descendent, defalcat, la Poliția Alexandria, Zimnicea și Videle, ele se află în creștere, doar la Turnu Măgurele și Roșiorii de Vede fiind mai puține decât în anii precedenți.

Despre modul de operare a vorbit Geani Copăceanu, şeful Serviciului Investigaţii Criminale, care a spus că hoții acționează prin împrietenire cu posibilele victime, prin efracție și prin multe alte metode ingenioase. Din statistici, se pare că bătrânii sunt cele mai ușoare victime.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Povestea unui campion. Cristian Petrișor și-a definit viața prin sport după o tragedie în familie

Următorul articol

EGAL PENTRU UNIVERSITATEA ALEXANDRIA LA DEBUTUL ÎN LIGA I DE FOTBAL FEMININ

Cele mai recente articole de Actualitate