Horațiu Mălăele la Alexandria: „Zâmbiți, jucați-vă, gândiți, fiți buni, calmi și să iubiți!”

în Cultură

Carmen Dumitrescu

În această seară, actorul Horațiu Mălăele s-a aflat la Alexandria. Deși nu a fost foarte popularizat, evenimentul a adus destul de multă lume la restaurantul Unicom, unde timp de câteva zeci de minute s-a râs. Preponderent amar. Pentru că umorul lui Horațiu Mălăele e unul realist și cinic. În timpul scurtului său moment pe scena localului din reședința județului Teleorman, actorul a vorbit despre viață, despre prostul obicei al românilor de a-și alege „tătuci” dintre politicieni și, mai ales, despre existențialism, transpus în poeme. Personale sau închiriate pentru scurt timp.

„Cică în anul 2018 până la final, toți șomerii, dar toți șomerii, vor avea slujbe. Ele vor fi oficiate de preoți. Ce s-a ales din țara asta. E înspăimântător! Stăteam acum câteva zile în biserică și o femeie de lângă mine și-a aprins țigara. Mi-a căzut berea din mână! Cică în anul 2018 până la final va fi sfârșitul lumii, apocalipsa, toată lumea va muri, toată lumea va pieri. Cine vrea să mai trăiască, să vină la noi în România, fiindcă noi suntem rămași în urmă cu 50 de ani. La fiecare 6 secunde, o femeie naște. Trebuie s-o găsim pe această femeie și s-o oprim! În ciuda aparențelor, și pe mine m-a născut o femeie, eu m-am născut în România. Întrebarea e de ce? Am vrut să fiu cât mai aproape de mama.”

Și după ce a încheiat periplul prin povești, gânduri scurte și lungi, poeme și mărturii sub alte identități, Horațiu Mălăele a dat celor prezenți și sfaturi importante pentru experiența lor viitoare: „Zâmbiți! E calea spre bucurie. Să vă jucați! Jocul e secretul tinereții. Să citiți! Cititul e secretul înțelepciunii. Să gândiți! E izvorul puterii. Să fiți buni! Este calea spre fericire. Să fiți calmi! Este cheia succesului. Și să iubiți! Și să iubiți! Și să iubiți! Este rațiunea de a trăi.”

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*