liberinteleorman.ro

Halucinant: O instituție publică a cerut presei să-și dezvăluie sursele jurnalistice

Într-un gest halucinant care aruncă o umbră asupra principiilor de bază ale libertății presei, Agenţia Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Teleorman vrea să încalce protejarea surselor jurnalistice, una dintre condițiile fundamentale ale libertății presei.

Pentru că în Teleorman dreptul la informare și rolul critic al presei sunt două deziderate mai rar întâlnite, instituția publică amintită consideră că totul se cuvine. Astfel, directorul AJPIS Teleorman – Mihăiță Ghimiș (susținut de PSD) a emis o solicitare surprinzătoare către publicația online Liber în Teleorman, cerându-i „directorului” – în speță jurnalistului care a scris (Monica Vasilescu) să dezvăluie identitatea sursei care a furnizat informații pentru articolul „Noi abuzuri emoționale la DGASPC Teleorman – 3 angajați țipă la un copil cu handicap”, publicat pe 17 august 2023.

Articolul incriminat dezvăluia practici șocante în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, cu privire la comportamentul abuziv a trei angajați față de un copil cu handicap. Informațiile au fost furnizate de o sursă internă din cadrul AJPIS Teleorman, care a atras atenția asupra unor practici inacceptabile la DGASPC Teleorman. Practic, în loc să ia măsuri asupra educatorilor care au înțeles să aibă un comportament neadecvat față de cel din fișa postului, Mihăiță Ghimiș vrea să afle cine a trimis informațiile și înregistrarea presei. AJPIS Teleorman încearcă să ascundă sub preș acțiunile interne nefavorabile și, în același timp, să intimideze un jurnalist, cerându-i să-și dezvăluie sursa.

Libertatea presei și protejarea surselor sunt elemente esențiale ale unei societăți democratice și deschise. Cererea AJPIS Teleorman de a dezvălui sursa nu numai că se abate de la aceste principii, dar ridică și semne de întrebare cu privire la transparența și responsabilitatea acestei instituții care funcționează cu bani publici.

Citiți aici articolul: Noi abuzuri emoționale la DGASPC Teleorman – 3 angajați țipă la un copil cu handicap – AUDIO

„MINISTERUL MUNCII ŞI SOLIDARITĂŢII SOCIALE, Agenţia Naţională pentru Plăți și Inspecție Socială,
Agenţia Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Teleorman,

Către: Redactia publicatiei ,,Liber in Teleorman”, Nr. 495 din 11.01.2024, Ref: transmiterea unor informatii publicate in data de 17.08.2023.
Stimate domnule Director,
Prin prezenta, va solicitam sa ne comunicati identitatea ,,sursei din AJPIS Teleorman” care a comunicat catre dumneavoastra inregistrarea ce a facut obiectul articolului „Noi abuzuri emotionale la DGASPC Teleorman – 3 angajati tipa la un copil cu handicap”, ce a fost publicat de dumneavoastra in data de 17.08.2023.
Mentionam ca, in conformitate cu prevederile art. 124 din Legea nr. 292/2011 – Legea asistentei soiciale, cu modificarile si completarile ulterioare, personalul care activează în domeniul asistenţei sociale are obligația să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu legislaţia în vigoare si să asigure confidențialitatea informațiilor obţinute în exercitarea profesiei.

De asemenea, potrivit art. 439 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrative, publici au obligația să păstreze secretul de stat, secretul de serviciu, precum şi confidențialitatea în legătură cu faptele, informațiile sau documentele de care iau cunoştinţă în exercitarea funcţiei publice, în condițiile legii, cu aplicarea dispozițiilor în vigoare privind liberul acces la informațiile de interes public.
Prin dezvaluirea in presa a informațiilor obținute în exercitarea profesiei, „,sursa” dumneavoastra a adus un prejudiciu de imagine institutiei noastre si si-a incalcat atributiile de serviciu.
Cu deosebita consideraţie,
Director executiv
Ghimis Mihaita Valentin”, se arată în solicitare.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Tăbăcitu s-a autosuspendat din PSD Teleorman după ce s-a aflat că a colaborat cu Securitatea

Următorul articol

Protest masiv: transportatorii și fermierii din Teleorman și alte județe, la Guvern

Cele mai recente articole de Actualitate

Don't Miss