Gică Anghel, viceprimarul-securist al Alexandriei, și-a pierdut onoarea, dar și-a păstrat funcția și salariul de aproape 9000 de lei pe lună

în Actualitatea politică/Dezvăluiri

O decizie a Curții de Apel București, determinată de sesizarea făcută de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, arată că viceprimarul Alexandriei, Gică Anghel, s-a ocupat la viața lui cu turnătoriile la vechea Securitate. Practic, el urmărea informativ militarii subordonați, în cazul în care aceștia își exprimau deschis nemulțumirile personale cu privire la vechiul regim sau în situația în care ar fi ascultat „posturi de radio străine reacționare”. De asemenea, el este faimos la nivel național, după ce a scris pe contul său de Facebook că “frustratul cu mașina de Suedia, întâi să-i dea mă-sii ue, că i-am crescut salariul sau pensia și mai ales să aibă grijă că chinezii nu fac mici numai din câini“.

Cu alte cuvinte, avem de-a face cu un personaj interesant, acuzat de magistrați că ar fi persecutat oameni pentru că au îndrăznit să gândească liber. Nici după incidentul postării neinspirate de pe Facebook, nici după dezvăluirile legate de trecutul său comunist, Gică Anghel nu s-a clintit din funcție. El a rămas acolo, cuminte, așteptând să treacă indignarea și a continuat să încaseze salariul de 105.379 lei pe an, adică vreo 9.000 de lei pe lună. Ceea ce face și astăzi, fără să-l deranjeze cineva. În plus, potrivit declarației sale de avere, Gică Anghel încasează și o pensie militară de 65.520 lei pe an.

Într-o țară normală, un om despre care o instanță ar fi decis că a colaborat cu un regim care a persecutat oameni și le-a încălcat drepturile fundamentale ar fi demisionat din funcție în secunda doi. Dar securiștii bătrâni ai Teleormanului nu știu mare lucru despre onoare, că aia nu se plătește din bani publici. Așa că preferă să tacă și să ignore, încasând liniștiți și pensie, și salariu din taxele și impozitele urmașilor celor pe care i-au persecutat. Iar atitudinea Primăriei Alexandria, care n-a spus o vorbă despre situația complicată în care se află, ca instituție a unui regim democratic, tolerând un fost securist pe banii noștri, spune totul despre lipsa unei democrații autentice în reședința județului Teleorman. Hulit, după câte se vede, pe bună dreptate chiar din cauza unor astfel de aroganțe de culoare roșie…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*