liberinteleorman.ro

Gestionarea unei situaţii de urgenţă la un depozit petrolier

18 iunie 2015

pompieri

Ieri, 17 iunie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman a organizat şi desfăşurat exerciţiul de cooperare cu forţe şi mijloace în teren la depozitul de produse petroliere 160, din cadrul unui important operator economic din zona oraşului Videle.

La acest exerciţiu au fost angrenate importante forţe de intervenţie ale operatorului economic, precum şi din cadrul structurilor ce au responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă de acest gen, şi anume: I.S.U. „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Oficiul Judeţean de Transmisiuni Speciale Teleorman, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Teleorman, Agenţia de Protecţia Mediului Teleorman, Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu Teleorman şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Videle.

Scopul acestui antrenament a constat în perfecţionarea pregătirii personalului, atât de conducere, cât şi de execuţie, în vederea cunoaşterii şi aplicării concepţiei de acţiune stabilită prin planul de intervenţie în caz de incendiu la depozitele de produse petroliere, prin planul de desfăşurare al exerciţiului de cooperare cu forţe şi mijloace în teren şi al asigurării viabilităţii conducerii acţiunilor în situaţii complexe, de lungă durată, în cooperare cu celelalte structuri din cadrul Sistemului Naţional de Management pentru Situaţii de Urgenţă de la nivel local.

Pe întreaga durată de desfăşurare a exerciţiului s-au urmărit următoarele aspecte: organizarea apărării împotriva incendiilor la depozitele petroliere, verificarea capacităţii de reacţie a celulei de urgenţă de la nivelul depozitului 160 Videle, succesiunea activităţilor executate de către personalul depozitului petrolier, al Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul operatorului economic (SPSU) şi forţele de intervenţie specializate în cazul producerii unui incendiu la depozitele petroliere.

De asemenea, s-a avut în vedere şi respectarea fluxului informaţional – decizional, identificarea semnalelor de alarmă de către populaţie şi modul de acţiune la introducerea acestora, realizarea evacuării şi a autoevacuării în situaţii de urgenţă, aplicarea procedurilor şi modalităţilor specifice de acţiune de către fiecare structură implicată, realizarea coordonării forţelor cuprinse în plan de către comandantul acţiunii şi aspectele care ţin de dotarea logistică.

Situaţiile tactice propuse spre rezolvare întregului personal de decizie şi de intervenţie au cuprins trei scenarii, şi anme:

1)   În ziua de 17.06.2015, în jurul orei 12.00, la depozitul 160 din cadrul unui important operator economic aflat în apropierea Oraşului Videle (aprox. 4 km), din cauza nerespectării măsurilor P.S.I., la unul dintre rezervoare s-a produs o explozie urmată de incendiu, existând pericolul propagării la rezervoarele aflate în imediata apropiere. Presiunea creată în interiorul acestuia a condus la smulgerea în întregime a capacului aflat în partea superioară şi aruncarea lui la o distanţă de aproximativ 50 m.

Pe timpul desfasurarii acţiunilor de intervenţie, o persoană a fost intoxicată cu fum şi gaze toxice, iar o persoană a suferit arsuri pe întreaga suprafaţă a corpului:

2) Pe timpul desfăşurării acţiunilor pentru stingerea incendiului de la rezervorul depozitului, din cauza unui scurtcircuit la un aparat electric aflat în incinta modulului laborator a izbucnit un incendiu;

3) La ora 13.00, pe DJ 601, în apropierea locului incendiului, un autoturism aflat în trafic a părăsit partea carosabilă şi s-a răsturnat. Şoferul şi un pasager au suferit multiple contuzii şi fracturi, rămânând încarceraţi în interiorul caroseriei, fapt pentru care a fost necesară intervenţia echipei de descarcerare şi a ambulanţelor SAJ şi SMURD.

Rezolvarea acestor cazuri complexe, într-un mod rapid şi conform procedurilor existente, de către toate forţele implicate din cadrul instituţiilor cu rol în managementul situaţiilor de urgenţă, a condus la finalul activităţii la concluzii pozitive, fiind îndeplinite toate obiectivele propuse.

Inspectorul şef al I.S.U. „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman, alături de primarul oraşului Videle şi reprezentanţii operatorului economic au transmis mulţumiri tuturor echipajelor de intervenţie, civile şi profesioniste, care au fost implicate în derularea acestui exerciţiu şi şi-au manifestat încrederea că şi în cazuri reale aceştia vor da dovadă de acelaşi profesionalism şi spirit de sacrificiu pentru salvarea vieţii, proprietăţii şi mediului înconjurător, a precizat cpt. Dragomir Adrian Gelu, responsabil al Compartimentului Informare şi Relaţii Publice din cadrul ISU Teleorman.


Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Afară e frumos gardu’, înauntru e… Tăbăcitu

Următorul articol

Ștefan Spătaru a fost admis la Harvard și se va întoarce în România în funcție de perspectivele țării

Cele mai recente articole de Actualitate