liberinteleorman.ro

Gâdea nu-şi face planuri pentru 2016: “Nu ţine de ce vreau eu!”

10 martie 2015

Adi GadeaCarmen Dumitrescu
Deşi mai este suficient timp până la alegerile locale din 2016, toată lumea priveşte cu interes în acea direcţie şi încearcă să anticipeze cine va candida, cine va fi sacrificat şi cine va câştiga bătălia de mari proporţii, care trezeşte deja pasiuni publice dintre cele mai sincere. De ceva vreme se discută despre o schimbare a sistemului electoral, schimbare ce va afecta alegerile pentru consiliile judeţene, căci unii doresc ca preşedinţii acestor autorităţi să fie votaţi de către consilierii judeţeni, nu în mod direct, de către populaţie. Situaţia poate deveni, la un moment dat, problematică şi chiar injustă, pentru că dacă se va merge pe acest sistem, negocierile s-ar putea purta în aşa fel încât preşedintele să fie ales din rândul minorităţii politice reprezentative, şi nu din al majorităţii. Nu de alta, dar s-a mai întâmplat! Decizia finală cu privire la aceste modificări va fi luată de Parlament, însă până atunci, ai noştri lideri pesedişti au mari emoţii. Direct interesat de evoluţia practicilor electorale, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, a declarat că are destule argumente pentru a nu agrea o astfel de manieră de alegere a preşedintelui autorităţii judeţene, susţinând că legitimitatea scăzută ar fi principala consecinţă imediată: “Cunosc intenţia de modificare a legii electorale, care ar stipula ca primarii să fie aleşi uninominal, prin vot direct iar preşedinţii de consilii judeţene, în mod indirect, de către consilierii judeţeni. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că varianta bună ar fi ca şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi tot prin vot direct, acest vot asigurându-le legitimitatea. Votul indirect scade din stabilitatea preşedintelui şi, de aceea, sper ca modificarea să nu treacă de Parlament. Puterea derivă din atribuţii, dar legitimitatea vine din vot. Asta e!”
Întrebat dacă intenţionează să repete experienţa de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi din 2016 încolo, Gâdea s-a arătat oarecum nesigur, dar nu dezinteresat. Cu toate acestea, el ştie că nu va putea face nicio mişcare din voinţă proprie, fiind esenţială decizia partidului din care face parte: “Nu vă pot spune dacă mai candidez sau nu, pentru că nu ţine de ce vreau eu. La vremea respectivă, se va lua o decizie de către partid şi atunci voi vedea cum procedez. Oricum mai e un an şi ceva până atunci, aşa că nu e niciun motiv să ne gândim la acest lucru…”
Şi, tocmai pentru că ne place disciplina pesedistă, credem că Gâdea ar trebui să ia o decizie cu privire la drumul său politic măcar cu un an mai devreme. Pentru că Dragnea nu va mai avea timp atunci să se plimbe cu el de mână prin judeţ şi nici nu credem că un “Garantat de Vali Boboc” va fi suficient pentru recâştigarea înaltei funcţii. Dar, până la urmă, Gâdea face parte din categoria celor care ştiu să se grăbească încet. Partea bună e că are încă o idee precisă despre lungul propriului nas… spre deosebire de alţii, care vor decide pentru el dacă va candida sau nu.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Ciprian Gurban, sclavul familiei Boboc?!

Următorul articol

Bătuți până li s-a spart capul, în fața unui club din Alexandria

Cele mai recente articole de Actualitatea politică