liberinteleorman.ro

Frumusețile naturii neexploatate turistic. Rapsodia Dunării la Turnu Măgurele, o bogăție cunoscută de puțini teleormăneni

20 septembrie 2015

Monica Vasilescu

plaja2Teleormanul are un potențial turistic extraordinar. Din păcate, niciun conducător nu a făcut prea multe pentru a promova acest județ, ajuns la sărăcie, atât din punct de vedere material, cât și spiritual.

Prin județul nostru trece Dunărea. Două orașe au marele beneficiu să cuprindă în relieful lor al doilea fluviu ca lungime din Europa, dar ambele îl exploatează puțin spre deloc. Peisajele oferite reprezintă singura parte pozitivă de care se pot bucura locuitorii din zonă, bogăţii naturale care ar putea fi exploatate pentru un turism sustenabil, dacă ar exista bunăvoință și implicare dinspre autorități.

Bijuterii turistice turnene

Un potențial turistic deosebit ființează la Turnu Măgurele, pe care autoritățile nu îl pun în evidență așa cum ar merita. Aici, în oraşul port, care încă din istoria îndepărtată a fost punct de trecere și de tranzacții comerciale, te îndrăgostești plajadefinitiv de frumuseţea idilică a peisajului, la care contribuie atât România, cât și Bulgaria. Pe partea românească, în zona confluenței râului Olt cu Dunărea, unde fluviul are lăţimea de 900 de metri şi adâncimea de 10 metri, se găsesc niște terase cu aspectul unor câmpuri suspendate. Malul bulgăresc este ceva mai ”estetic”. Înalt de 150-200 de metri și tăiat de apa care a săpat calcarul, decorul său dă impresia existenței mai multor povești din antichitate, sculptate și păstrate intacte. Locul este prielnic pentru pescuitul de agrement. În apele Dunării și Oltului trăiesc pești precum crapul, bibanul, știuca, șalăul, somnul, scrumbia, etc. Turnenii au parte și de o mică plajă, pe care un om de afaceri a construit un restaurant de tip ponton la malul Dunării. Puțină lume înregistrează, însă, locul de agrement, amenajat ca atare într-un spațiu special, asta și pentru că promovarea lasă de dorit. Ceea ce la fel de puțini știu este faptul că, pe malul Dunării de la Turnu, între pădurile statului sunt păduri particulare și chiar o casă a unui bulgar, construită în sălbăticie.

La Dunăre-n port

Portul Turnu Măgurele se află la o distanță de cinci km de oraș și este al patrulea port fluvial al României în ceea ce privește capacitatea de tranzit. Tot aici s-a înființat un punct de trecere a frontierei între România și Bulgaria, operațional din luna aprilie 2010. Trecerea către portul Nicopole al vecinilor bulgari se face cu bacul în valoare de 4,5 milioane euro, realizat în sistem „oglindă”, pe ambele maluri ale fluviului.

Dincolo de aspectul senzațional al zonei stă lipsa de implicare a celor care coordonează mersul comunității. Mai ales că zona este săracă, promovarea acestor bijuterii turistice ar atrage ca un magnet turiștii români și străini, ceea ce ar însemna implicit venituri la bugetul local, dar și profit în urma unor investiții private. Dar la noi nu și-a făcut nimeni un scop din a arăta altora ceea ce avem valoros, de aceea, până se mai dumiresc sau se schimbă factorii decizionali, locul de la Turnu Măgurele rămâne cu frumuseţea sa, în plin mister şi izolare, sub cântecul epic al Dunării.

11960252_931974696841894_2340011171164431267_n

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Despre democrație… la primărie

Următorul articol

Alexandria lucrărilor superficial făcute… Parchează, dacă poți!

Cele mai recente articole de Reportaj

Locuri de neratat în Teleorman

Fiind situat în zona de sud a României, județul Teleorman face parte din regiunea Munteniei. Vecinii săi sunt Argeșul, Oltul, Dâmbovița și