Fotbalista Cristina Tudorache, după convocarea la lotul național: „Este o mândrie, dar și o responsabilitate”

în Sport

Echipa de fotbal feminin Universitatea Alexandria are jucătoare bune, care au demonstrat, încă de la începuturi, că sportul gândit pentru bărbaţi poate fi jucat cu aceeaşi precizie şi de către fete. În portretistica Universităţii Alexandria îşi are un binemeritat loc şi sportiva Cristina Tudorache, o tânără fotbalistă care a atras atenția profesioniștilor de la nivel central, astfel încât a fost convocată la lotul național de senioare. Despre această experiență, dar și despre planurile sale în acest sport ne-a vorbit Cristina, într-un interviu Liber în Teleorman.

Reporter: Pentru început, spune-ne, te rog, câteva cuvinte despre tine, să te cunoască mai bine cititorii. Cine ești?

Cristina: Bună! Mă numesc Tudorache Cristina-Valentina, am 18 ani, sunt elevă la Colegiul Național “AL. I. Cuza” Alexandria. Joc fotbal de aproape 8 ani, am început să joc într-un mod organizat la vârsta de 8 ani, la CS  Universitatea Alexandria, echipa la care evoluez și în prezent.

Reporter: Care este calitatea fotbalistică definitorie pentru tine?

Cristina: Sunt o jucătoare de talie înaltă și asta mă avantajează la duelurile aeriene. Șuturile la poartă de la distanță, pasele decisive și driblingurile pe spații mici îmi scot în evidență calitatea tehnică.

Reporter: Ce înseamnă pentru tine convocarea la lotul național de senioare? Cum ai primit vestea?

Cristina: Pentru mine convocarea la lotul național de senioare este o mândrie, dar și o responsabilitate foarte mare. Cu siguranță și celelalte convocări pe care le-am avut la loturile de junioare le-am tratat cu seriozitate și am fost foarte mândră de mine, de munca mea, dar odată ce ai ajuns la lotul național de senioare, trebuie să iei lucrurile mult mai în serios decât le-ai luat până acum, să muncești și mai mult, să te autodepășești de fiecare dată. Când am primit vestea că am fost convocată la lotul național de senioare, sincer nu am știut cum să reacționez, mi-am zis: “munca pe care am depus-o a dat roade și asta mă face să muncesc și mai mult”.

Reporter: Ai deja experiență. Cum ți se pare nivelul fotbalului feminin actual? Ce lipsește și ce ai schimba tu dacă ai avea puterea de decizie?

Cristina: În ultima perioada fotbalul feminin s-a dezvoltat foarte mult, mai ales în România, unde fetele care practică fotbal nu sunt acceptate în “sportul bărbaților”. Însă mă bucur că există oameni care cred și investesc în fotbalul feminin. Chiar dacă este “sportul bărbaților”, nu ar trebui să existe discriminări.

Fetele care practică fotbalul ar trebui privite în mod egal cu băieții. Să fie aceleași condiții de antrenament, alimentație, mai multe stagii de pregătire la loturile naționale de junioare. Dacă aș avea puterea de decizie, aș investi mai mulți bani și aș promova mai mult fotbalul feminin.

Reporter: Unde îți dorești să ajungi în următorii ani?

Cristina: În primul rând vreau să iau bacalaureatul. Să intru la facultate, mi-aș dori să profesez în învățământ ca profesor de educație fizică sau antrenor. Însă, dacă voi avea oportunitatea de a juca la o echipă din străinătate, cu siguranță voi accepta.

Reporter: Ce sfat ai pentru fetele care sunt pasionate de fotbal?

Cristina: Ce pot să le spun… ar trebui să pășească în lumea fotbalului, să fie serioase, să muncească și nu în ultimul rând să joace de plăcere. Cu siguranță vor întâlni persoane care le vor spune “Lasă-te!” “Fotbalul nu este pentru fete. Nu vei reuși niciodată”, aceste critici le vor auzi mereu, dar nu trebuie să renunțe la plăcerea și visul lor.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*