liberinteleorman.ro

Fostul procuror Dan Botez și-a făcut botezul ca scriitor și la Craiova

10 martie 2015
Advertisement

Monica Vasilescu

dan botez2

În foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, peste 60 de edituri şi-au expus cărţile din domenii variate, din toate genurile şi pentru toate vârstele, la Târgul de carte Gaudeamus. Organizat de Radio România, târgul a strâns anul acesta, la ediția cu numărul 14, peste 13 mii de vizitatori, și a găzduit 80 de evenimente culturale. Printre acestea și-a făcut loc și un teleormănean, care scrie cărți de puțină vreme, dar s-a integrat atât de repede încât parcă are pixul în mână de o viață întreagă. Este vorba despre fostul procuror Dan Botez, care a scris până în prezent patru cărți și nenumărate articole despre științele juridice sau istorice. Cartea Constantin Prezan – Mareșalul datoriei, apărută după „Ion Antonescu – destinul unui Mareşal al României” (2012) şi „Alexandru Averescu – Mareşalul poporului” (2013), s-a bucurat de succes, după cum am aflat chiar de la autorul Dan Botez, care ne-a povestit ce simțăminte l-au încercat la evenimentul de lansare pe care l-a avut la Craiova. ”Editura Scrisul Românesc, care mi-a publicat cele trei volume din trilogia Mareșalii, s-a gândit ca în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, ediția 14, să mă invite, alături de alți autori, să lansez cartea și la Craiova. Așa că, sâmbătă, în foaierul Teatrului Marin Sorescu, doi profesori de la Facultatea de Istorie a Universității din Craiova – Cezar Avram și Constanțiu Dinulescu – au vorbit extraordinar de pozitiv la adresa cărții mele, au spus că se vede că sunt licențiat și în științe juridice pentru că o prezint într-un mod accesibil față de un istoric autentic, care e mai pătimaș. M-au invitat să colaborez cu dumnealor, după ce au aflat că lucrez la o carte despre Lucrețiu Pătrășcanu, care le-a produs interes. Pe lângă cei doi, am avut două întâlniri de suflet. M-am întâlnit cu un fost coleg de generație și coleg de cămin din Alexandria, care e actor la Teatrul Marin Sorescu, Angel Rababoc, pe care l-am văzut și în spectacol. M-am mai revăzut cu un coleg de facultate, acum avocat, Ioan Triță”, ne-a spus scriitorul.

În cuvântul său, Dan Botez s-a rezumat la a mulțumi celor prezenți, încheind prin a-l cita pe Adrian Cioroianu, care nu a putut fi prezent la eveniment, dar a scris pe coperta volumului că, prin publicarea acestei cărți, Dan Botez a făcut un act de cultură și de dreptate. Autorul a spus că lasă la latitudinea celor prezenți să stabilească dacă a avut loc actul de cultură, dar cel de dreptate sigur s-a produs, pentru că nu există prea multe volum apărute despre Constantin Prezan (o personalitate care ar merita o atenție mai mare), acesta fiind al treilea.

Chiar dacă este pe drumul cel bun în cariera de scriitor, Dan Botez se gândește cu emoție că a avut loc pe agenda extrem de bogată a târgului Gaudeamus, acolo unde s-au aflat diverse evenimente culturale, lansări de carte, conferințe sau concerte. Și este firesc, fiindcă, la târg, acolo unde se produce o mișcare estetică de nedescris, nu s-au întâlnit doar cărțile și cititorii, ci și autorii, care au legat prietenii, au stabilit colaborări, şi-au deschis porți etc.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

“Dumnezeul” de Suhaia taie ajutoare sociale în mod abuziv

Următorul articol

Ciprian Gurban, sclavul familiei Boboc?!

Cele mai recente articole de Cultură

Ziua Drapelului, la bibliotecă

Advertisement Biblioteca Județeană Marin PredaTeleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, marchează miercuri, 26 iunie 2024, începând cu ora 10.30, Ziua Drapelului național printr-o serie de activități culturale, ateliere de lucru cu copiii asociației DAI O ȘANSĂ la compartimentul împrumut pentru copii și expoziții tematice. Ziua Drapelului Național a fost proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, în data de 26 iunie. Culorile drapelului național, roșu, galbenși albastru, sunt aceleași de la Revoluția română din 1848, doar dispunerea, raportul și

Ziua Universală a Iei

Advertisement Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, marchează marți, 25 iunie 2024, începând cu ora 13.00,