liberinteleorman.ro

Fostul gunoier-șef de la EcoSud a devenit neoficial șef pe moșia lui Dragnea

Carmen Dumitrescu

Gheorghe Tănase, fostul director adjunct al companiei EcoSud a devenit, de câteva luni, administratorul public al județului Teleorman, ocupând locul lui Mircea Dumitrescu, om de încredere al lui Liviu Dragnea. O vreme, nimeni nu a înțeles de ce. Apoi, lucrurile au început să capete sens: oamenii în care Dragnea avea încredere au predat procurorilor DNA o mașină de documente și echipamente tehnice. Baronul nu a înțeles, însă, de ce „oamenii lui” au permis această intruziune a procurorilor în „instituția lui”, așa că a luat măsuri și a schimbat personajele piesei. Astfel a ajuns Gheorghe Tănase noul om de bază al lui Dragnea în Consiliul Județean Teleorman.

Dar de ce Gheorghe Tănase? De ce un fost director al EcoSud, specializat în problema gunoaielor, și nu în administrație publică? Aici trebuie să privim mai adânc în miezul problemei și să înțelegem cum a ajuns EcoSud o companie la fel de profitabilă în Teleorman ca și Teldrum. Ei bine, firma EcoSud este cunoscută pentru contractele consistente semnate cu administrații roșii și a devenit din 2013 gestionar al Depozitului Mavrodin, realizat de Comisia Europeană, în colaborare cu Consiliul Județean Teleorman. În primii trei ani de la deschiderea depozitului, cantitatea de deșeuri a fost de aproximativ 220 de ori mai mică decât cea prevăzută, ceea ce indică două disfuncționalități majore: veniturile companiei au fost diminuate în mod artificial și activitatea la acest depozit a fost în pierdere. Totodată, nu au fost realizate țintele stabilite de către Comunitatea Europeană, privind reciclarea deșeurilor produse de populație în cadrul proiectului de management integrat al deșeurilor Teleorman.

Și mai interesant e faptul că, de la preluarea gestiunii deșeurilor în Teleorman, compania EcoSud a mărit prețul gunoiului de mai multe ori. Practic, contractul câștigat prin licitație și-a modificat apoi, de mai multe ori, termenii. Lucru ilegal, pentru că, în noile condiții, licitația putea fi câștigată de alte companii. Dar asta n-a contat. În continuare, EcoSud bifează bani grei în Teleorman și mărește abuziv tarifele, în timp ce la Mavrodin, celula 1 s-a umplut până la refuz, ducând județul în prag de dezastru ecologic.

Pentru aceste rezultate obținute, Dragnea s-a gândit că trebuie să recompenseze EcoSud și altfel, oferind unuia dintre directori un post de administrator al județului. Nu de alta, dar prin aceste nereguli, oamenii din companie au dat dovadă că pot face față mizeriei din administrație.

De când e administrator al județului, Gheorghe Tănase a preluat atribuții peste atribuții de la președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, în care Dragnea nu mai are prea multă încredere, după ce a cedat în fața procurorilor DNA și le-a permis să ridice teancuri de documente și echipamente tehnice din instituție. Astfel, Gheorghe Tănase se ocupă de situația personalului în instituție, de monitorizarea oamenilor care intră și ies din Consiliu, de dispunerea de condiții pentru accesul presei la evenimente, de furnizarea de ordine angajaților din toate departamentele instituției, erijându-se într-un purtător de mesaj al lui Liviu Dragnea.

Din punct de vedere al legii, un administrator public coordonează serviciile publice de interes județean prestate prin intermediul aparatului de specialitate și/sau prin intermediul organismelor prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes județean, propune planuri de acțiune pentru implementarea strategiilor Consiliului Județean și urmărește realizarea acestora; reprezintă instituția la diferite evenimente, în baza delegării de către Președintele Consiliului Județean și coordonează proiectele Consiliului Județean cu finanțare din fonduri nerambursabile de la bugetul local, de la bugetul de stat sau din alte surse. Ei bine, Gheorghe Tănase face mult mai mult de atât, iar Cristescu mai e necesar doar pentru că, formal, semnătura lui pe documente are o greutate.

Din declarația de avere a lui Gheorghe Tănase deducem că este un om foarte bogat. El are mai multe terenuri agricole, dar și apartament, și casă de locuit. În plus, omul e iubitor de frumos, căci deține mobilier de tip „ArtDeco” din deceniile 2 și 3 ale secolului XX, un pian „A Marshall, Schuler von Bosendorfer” (secolului XVII – XIX), un serviciu de sufragerie din argint cu tabacheră Faberge (secolul XVIII), o colecție de timbre, bijuterii și pietre prețioase, tablouri și icoane, dobândite toate în anul 2001. Valoarea acestor bunuri deținute de Gheorghe Tănase este estimată de el la 88.000 de euro. Desigur, nu putem să nu ne declarăm impresionați de gusturile atât de sofisticate ale unui specialist în domeniul gunoiului menajer… Dar, trăind în Teleorman, ne-am obișnuit cu paradoxurile…

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Cum a scos Veorica țara din noroaie? Cazul Teleorman.

Următorul articol

Se luptă din greu pentru salvarea lui Dragnea: dosarul Teldrum, cerut de trei ori de la DNA de Secția Specială de Investigare a Magistraților

Cele mai recente articole de Actualitatea politică