Fostul director al Eco Sud a devenit administratorul public al județului Teleorman

în Actualitatea politică

Carmen Dumitrescu

Cine crede că în Teleorman nu se plătesc datoriile se află într-o gravă eroare. Datoriile se plătesc întocmai și la timp, ba chiar și cu penalități. Nu de alta, dar altfel nu mai funcționează sistemul în parametri dezirabili. După cum știm, în anul 2013, administratorul sistemului de deșeuri din județul Teleorman a devenit firma Eco Sud. Vorbim despre o companie care a știut să încheie contracte foarte avantajoase cu administrații pesediste (Olguța Vasilescu și Liviu Dragnea fiind printre principalii parteneri generoși ai firmei). De-a lungul colaborării Consiliului Județean Teleorman cu Eco Sud în problema gropii de gunoi de la Mavrodin au apărut destule motive de nemulțumire. De altfel, Mugur Bățăuș, șeful echipei de implementare a proiectului Depozitul Central de la Mavrodin ne-a și povestit despre unele dintre acestea: “Este greu de spus dacă acum Eco Sud face treabă bună sau proastă. Spațiu de depozitare este, dar partea cea mai proastă, de care noi suntem nemulțumiți, este că în contractul pe care noi îl avem cu ei, există o prevedere care îi obligă pe ei să adopte cele mai bune măsuri și tehnologii care apar, astfel încât să utilizeze cât mai eficient deșeurile pe care noi le ducem acolo. Practic, cantitățile de deșeuri pe care noi le colectăm din acest județ n-ar trebui să meagă toate în celula de depozitare. Ar trebui ca măcar o parte din ele să fie reciclate, colectate selectiv, etc. Ultima problemă pe care am avut-o cu Eco Sud a fost anul trecut, când au fost duse acolo câteva sute de tone de deșeuri vegetale. În mod normal, deșeul vegetal se transformă într-un compost. N-au binevoit să prelucreze aceste deșeuri vegetale într-un compost. Le-au lăsat să putrezească și apoi le-au luat frumos și le-au pus pe depozit, lucru care n-ar fi trebuit să se întâmple.”

În ciuda acestor neplăceri apărute pe parcursul relației contractuale, Consiliul Județean Teleorman n-a avut nimic de obiectat atunci când la concursul de ocupare al postului de administrator public al județului s-a înscris fostul director al Eco Sud, și anume Gheorghe Tănase. Nici la câștigarea postului de către acesta, n-are nimeni nimic de obiectat, că doar afacerile și administrația merg mână în mână. De altfel, președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu a și recunoscut foarte degajat că lucrurile chiar așa stau, ca și cum ar fi un lucru firesc ca o poziție atât de importantă în structura unui județ să fie ocupată de un fost șef al unei companii private, aflate în relații contractuale cu instituția angajatoare: “S-a finalizat concursul de ocupare a postului de administrator public al județului. Este adevărat că domnul Gheorghe Tănase a lucrat la Eco Sud. Din ce informații am eu, așa este. Au fost doi candidați. A mai fost domnul Eugen Mirea, care a fost director la CEZ.”

Dacă mai aveam vreo îndoială asupra faptului că trăim într-o lume în care afacerile sunt legate de administrație ca hamul de cal, atunci povestea asta ne-a risipit orice speranță pe care n-am lăsat-o în urmă la intrarea în Teleorman…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*