Folkistul sibian Florin Thomits s-a alăturat proiectului muzical Arhaic, oferind alexăndrenilor un Dragobete de neuitat

în Cultură

Carmen Dumitrescu

Prieteniile între oamenii talentați nasc reale capodopere. Cam aceasta este concluzia noastră, după ce am ascultat Trupa Arhaic într-o nouă formulă, care îl include, pe partea de chitară, pe folkistul sibian Florin Thomits. Pentru că, din motive obiective, Sorin Preda a fost nevoit să ia o pauză de la Trupa Arhaic, bunul prieten al lui Nicolae Doboș de la Sibiu, Florin Thomits, a decis să substituie această lipsă și să lucreze împreună cu arhaicii noștri la un nou album. În contextul în care Dragobetele s-a suprapus peste această perioadă de lucru a folkistului la Alexandria, Trupa Arhaic a decis să organizeze un concert în această formulă inedită. Așa că în seara zilei de 24 februarie, la Restaurantul Unicom din Alexandria a avut loc un concert extraordinar, sub titulatura: “Să ne iubim!”

Evenimentul a fost unul cu totul și cu totul special, în primul rând pentru că a reușit să trezească interesul multor alexăndreni, sala rezervată concertului fiind umplută până la refuz de către iubitorii de poezie și muzică bună. În al doilea rând, am remarcat atmosfera caldă a serii, caracterizată de multă prietenie între oameni. De altfel, toată seara a părut a fi despre prietenie, nu despre dragoste, în sensul celebrat de Dragobete și, totuși, asta a fost cheia unei seri de neuitat, pentru toți cei care au participat. Concertul a durat mai bine de trei ore și a fost structurat pe succesiuni de momente muzicale și poetice. Astfel, după recitalul lui Florin Thomits, care a uimit audiența prin sensibilitatea interpretării unor piese folk de o profunzime incredibilă, au urmat momente poetice susținute de actorul Mircea Domnaru și de tânăra actriță Silvia Ureche. La mijlocul evenimentului a fost organizată o tombolă specială de Dragobete, în cadrul căreia trei patricipanți au primit prima ediție a cărții Prin glodul destinului a scriitoarei Ela Nicolau și câte un exemplar din cartea Avatar a subsemnatei.  Ultima parte a concertului a fost despre frumusețea muzicii Trupei Arhaic, Nicolae Doboș, Alex Antonescu și, acum, Florin Thomits cântând piese pe care fanii proiectului muzical le cunosc și le fredonează cu drag, ori de câte ori le ascultă. Momentul cel mai emoționant al serii a fost, însă, interpretarea lui Nicolae Doboș a melodiei maramureșene “Nu-i lumină nicări”, care a transmis celor prezenți un sentiment cu totul și cu totul special, dar și foarte greu de șters din memorie. S-au schimbat păreri, s-au purtat discuții despre prietenie, muzică și poezie, s-au legat noi prietenii și s-au consolidat prietenii vechi, impresionantă fiind prezența la concert a unor fani ai Trupei Arhaic veniți tocmai de la Constanța, pentru a asculta muzica lor de suflet la Alexandria de Dragobete. La finalul serii, toți cei care au sărbătorit împreună iubirea  și-au promis că se vor revedea, în aceeași formulă și cu aceeași deschidere a inimii, o dată pe lună, mai ales că Nicolae Doboș a promis organizarea lunară a unor concerte similare în Alexandria.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*