liberinteleorman.ro

Florin Vasilică a fost ovaționat la Londra, dar continuă să fie neglijat la Teleorman

11 iunie 2015
Advertisement

Monica Vasilescu

florin vasilica (3)Județul Teleorman este unul cu răzlețe realizări în domeniul cultural. Printre puținii oameni veritabili care au dus numele zonei în lume îl găsim pe Liviu Vasilică, un teleormănean emblemă în folclorul românesc, căruia fiul său îi continuă visul de a păstra tradiția intactă. Florin Vasilică simte că are misiunea de a purta cu cinste numele tatălui său și emoția fabuloasă a folclorului teleormănean. Și o face în ciuda tuturor piedicilor.

florin vasilica (1)A cântat pentru cei cu dor de casă din Anglia

Numai cine nu vrea nu vede că după moartea reputatului interpret de muzică populară Liviu Vasilică, fiul acestuia, Florin Vasilică, alături de grupul său, este mândria teleormănenilor iubitori de frumos. Participă cu frecvență la emisiunile televiziunilor centrale și se numără printre cei mai mediatizați artiști ai momentului. În plus, a trecut de multe ori granița României cu muzica sa, fiind invitat recent să-i încânte cu melodiile de pe câmpia teleormăneană pe românii din Marea Britanie, într-un spectacolul de amploare numit ”Dor de casă”, desfășurat într-o locație impozantă, la Allianz Park, Greenlands Lane, Hendon, Londra. Două zile au petrecut Florin Vasilică și Grupul Teleormanul pe meleaguri londoneze împreună cu Mariana Deac, Văru’ Săndel, Cornelia și Lupu Rednic, Adda și Smiley. Folcloriștii noștri s-au bucurat de un mare succes în capitala Angliei și a Regatului Unit, fiind apreciați chiar și de către străini.

În imaginile postate de Florin Vasilică pe contul său de Facebook se poate vedea bucuria cu care au fost primiți de către oamenii de la mare depărtare, iar asta l-a impulsionat pe rapsod să dea la o parte gardul de protecție pentru a coborî în public, alături de fanii săi. După concert, teleormănenii au revenit în țară, susținând alte trei spectacole, evident, nu acasă, ci două în județul Ialomița și unul în Vâlcea.

Ignorarea de la Teleorman…

Florin face performanță la nivel național și internațional, străbătând meleaguri întregi cu muzica din Teleormanul care este privat de cântecele sale. Este exclus deliberat din toate manifestările culturale organizate în orașele importante ale județului, existând o reținere față de numele său, iar explicațiile nu vin cu subiect și predicat de la niciun împuternicit cu programele artistice.

Adrian Gâdea, președintele Consiliului Județean Teleorman, spune că nu a participat la nicio conversație în care Florin să fie pus în discuție la modul reticent, doar că instituția pe care o conduce nu prea organizează astfel de evenimente. Mai mult, domnia sa a luat în vedere ca la Ziua Națională a României sau la alte manifestări la care este partener și Consiliul Județean, Florin Vasilică nu mai fie omis.

Cât privește instituția responsabilă efectiv cu acțiunile culturale din județ, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Teleorman, o lămurire a încetat să existe în momentul în care actualul director interimar, Elena Popa, ne-a spus că preferă să nu discute subiectul acesta din respect pentru memoria lui Liviu Vasilică, pe care l-a apreciat enorm. Din același motiv nu vom insista nici noi cu întrebările la ușile instituțiilor închise, deși, recunoaștem, am fi vrut să aflăm și opinia primarului municipiului capitală de județ, Victor Drăgușin, dar actualmente politica primează în fața culturii.

Până la sentimente mai bune, Florin își vede de treabă și l-a luat în grupul său pe Cezar Bârsănel, un alt tânăr talentat al județului, iar teleormănenii iubitori de folclor rămân cu dorința de a-şi manifesta dragostea pentru artistul care nu lasă ipingeaua tatălui său să se macine inutil. Și, poate, autoritățile vor înțelege cândva că orgoliile interpersonale trebuie înlăturate public, mai cu seamă când au în mâini perspectivele de promovare a zestrei culturale județene, care sunt în acest moment destul de vagi… asta pentru că e mai flatant ca Teleormanul să fie cunoscut pentru morții care merg la vot decât pentru valorile care aduc prestigiu.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Universitatea Alexandria rămâne în Superligă

Următorul articol

Adrian Gâdea nu se teme de Carmen Daniela Dan

Cele mai recente articole de Cultură

Ziua Drapelului, la bibliotecă

Advertisement Biblioteca Județeană Marin PredaTeleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, marchează miercuri, 26 iunie 2024, începând cu ora 10.30, Ziua Drapelului național printr-o serie de activități culturale, ateliere de lucru cu copiii asociației DAI O ȘANSĂ la compartimentul împrumut pentru copii și expoziții tematice. Ziua Drapelului Național a fost proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, în data de 26 iunie. Culorile drapelului național, roșu, galbenși albastru, sunt aceleași de la Revoluția română din 1848, doar dispunerea, raportul și

Ziua Universală a Iei

Advertisement Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, marchează marți, 25 iunie 2024, începând cu ora 13.00,