liberinteleorman.ro

Florin Vasilică a adus Star Salvator în Alexandria: ”Vă sfătuiesc pe toți să faceți bine atunci când Dumnezeu vă oferă această șansă”

12 aprilie 2016

Monica Vasilescu

florin vasilica (1)Dacă în Teleorman freamătul cultural este remarcabil puțin spre deloc, cel al sărăciei se reproduce peste tot. Și mulți de aici știm că în lipsa unei preocupări reale pentru spirit nu se poate evolua din punct de vedere economic, dar puțini dintre noi luăm atitudine prin participare directă. Florin Vasilică este unul dintre artiștii care nu refuză niciodată să dea o mână de ajutor acolo unde simte că poate fi de folos, regăsindu-se printre prea puținii teleormăneni care au viziunea de a influenţa pozitiv societatea, prin aplicarea valorilor moral creştine, nu doar la nivel de vorbă, ci cu implicare activă în programe sociale și culturale.

Interpretul de muzică populară duce florin vasilica (2)numele Teleormanului în lume nu doar prin cântecele sale, ci și prin puterea exemplului personal de a face bine. După ce a fost ”star salvator” pentru o fetiță de nouă ani, care este crescută de o mamă singură, în condiții foarte grele, Florin Vasilică a dus echipa televiziunii Antena Stars la un caz din Alexandria, al cărui protagonist este un tânăr talentat din punct de vedere muflorin vasilica (3)zical, dar pe care o problemă de sănătate îl ține departe de scenă. Cătălin Mihai face parte din Asociația ”Dai o șansă – Centrul de zi Sfântul Teodor, înființată de Elena Tănase, un ONG care susține dezvoltarea persoanelor cu dizabilități, în special a celor cu Sindromul Down. Tânărul susținut de Florin Vasilică și, ca star salvator al cazului, de cântăreața Claudia Ghițulescu, are handicap locomotor și o situație financiară problematică, astfel încât mâna de ajutor și surprizele făcute de vedete i-au fost mană cerească lui Cătălin. Prin ce bucurii a trecut el, dar și ce sentimente îl încarcă pe Florin ori de câte ori decide să acorde sprijinul său unor persoane care au nevoi, puteți afla din interviul următor și din emisiunea Star Salvator, care se va difuza sâmbătă, 16 aprilie, începând cu ora 16:00, la Antena Stars.

Reporter: Florin, ai fost “Star salvator” într-un caz social difuzat de Antena Stars. Ce a însemnat această experiență pentru tine?

Florin Vasilică: Nu este pentru prima dată când am fost invitat să pun umărul la un caz social. De fiecare dată rămân impresionat de dramele pe care le trăiesc semenii noștri și, mai ales, de condițiile în care sunt crescuți unii copii. După fiecare experiență de acest gen, îmi ia ceva timp să îmi revin pentru că rămân cu gândul la acele situații și la suferințele acelor oameni… Echipa Star Salvator îmi este una dintre cele mai apropiate echipe de televiziune. Îi apreciez maxim pentru implicarea cu care fac aceste lucruri în fiecare săptămână și pentru scopul nobil al emisiunii.

Reporter: Știm că echipa Star Salvator va schimba și viața unui tânăr din Alexandria, la inițiativa ta. Povestește-ne un pic despre ceea ce vom vedea în curând la TV. Cine este beneficiarul cauzei și cum l-ai identificat?

Florin Vasilică: Pe Cătălin Mihai l-am cunoscut în urmă cu câțiva ani prin intermediul unui bun prieten, Florin Roman, care m-a rugat să merg la el într-o zi ca să ascult cum cântă un tânăr cântecele noastre. M-a impresionat cât de mult îi place să cânte și, fiind un tânăr cu dizabilități, am considerat că merită să îi fie dedicată o ediție „Star Salvator”. El poate fi o lecție de viață pentru noi toți. Așadar, i-am contactat pe prietenii mei din echipa emisiunii și le-am povestit despre caz. Împreună cu ei am ales-o pe colega și prietena mea, Claudia Ghițulescu, să fie „Star Salvatorul” lui Cătălin. Nu pot să divulg surprizele care i-au fost făcute pe parcursul filmărilor, dar, pentru că s-a difuzat deja unul din momente în cadrul emisiunii Acces Direct, pot să spun că am reușit cu toții să-i împlinim una din cele mai mari dorințe a lui, aceea de a cânta la Acces Direct. Am cântat împreunaă „Hai, hai cu trăsioara”. Profit de ocazie să mulțumesc și bunului meu prieten – Nelu Codrea – pentru că am apelat la sprijinul lui și ne-a ajutat foarte mult… O să vedeți în emisiune cum. Sâmbătă – 16 aprilie – ora 16:00 – Antena Stars.

Reporter: Te-ai implicat în multe alte situații de acest fel. Ce te face pe tine să spui DA necondiționat atunci când vine vorba de a ajuta oamenii fără posibilităţi?

Florin Vasilică: Cred că toți suntem datori să ajutăm, atunci când se poate, cu oricât de puțin. Pe mine, zâmbetul pe care îl are un copil necăjit, atunci când i se face o mică bucurie, mă încarcă pozitiv pentru o perioadă lungă de timp. Parcă „m-aș droga” cu lucrurile acestea.

Când am avut primele cazuri sociale mediatizate, recunosc faptul că am primit și reacții contra din partea unui număr foarte mic de persoane. Cum că de ce învățăm oamenii să întindă mâna în loc să muncească, că de ce fac unii copii în neștire ca apoi să se vaite că nu au cu ce-i crește, că ne-am face publicitate folosindu-ne de dramele oamenilor și tot felul de astfel de inepții. Nu încerc să mă justific cumva, dar trebuie specificat că, în general, persoanele pe care le-am ajutat eu personal nu au întins mâna cumva, ci li s-a oferit un ajutor. Când e vorba de copilași, oricum ar fi părinții lor sau oricâtă inconștiență au avut să facă unul sau mai mulți copii fără să le poată oferi nimic, trebuie să fim conștienți că acei copii nu au nicio vină și că au dreptul, ca orice alt copil, la o copilărie decentă. Despre publicitate făcută pe aceste cazuri, ce mai poți spune despre oamenii care gândesc așa? Nu duc lipsă de mediatizare pe partea artistică și invit pe oricine să meargă la un astfel de caz, să vadă cu ce sacrificii se realizează aceste lucruri.

Ca și concluzie: voi continua să fac lucrurile acestea și voi mai accepta mediatizarea acestor lucruri pentru că eu cred cu tărie în puterea exemplului. Și vă sfătuiesc pe toți să faceți bine atunci când Dumnezeu vă oferă această șansă.

Reporter: Antena Stars și-ar putea face toate emisiunile în Teleorman, pe baza lipsurilor de aici. De ce crezi că este județul atât de sărac?

Florin Vasilică: De ce este Teleormanul un județ sărac? Cred că fiecare teleormănean ar trebui să se întrebe de ce trăiește într-un județ cu foarte multe lipsuri și câtă vină are el personal pentru asta.

Reporter: Pentru că nu putem încheia fără un comentariu legat de domeniul tău, te anunț că, începând din acest an, ”Ghiocelul de aur” se va transforma în Festivalul ”Alexandria Pop Fest”. Este aceeași Mărie cu altă pălărie?

Florin Vasilică: Logic că este aceeași Mărie cu altă pălărie. În general, dacă se schimbă numele unui festival, nu înseamnă că, prin asta, s-a schimbat și valoarea sau amploarea festivalului respectiv. Să sperăm că prin această schimbare care, mă pufnește râsul să spun, era absolut necesară și vitală pentru cultura teleormăneană, se va revitaliza și acest domeniu cultural-artistic la noi în județ. Cum îi spune acum? „Pop Fest”? Leșin!… S-a rezolvat cazul.

Reporter: Peste tot prin țară există evenimente închinate celor care au lăsat ceva concret culturii zonei respective. La multe dintre ele participi și tu. A cui este vina că la noi nu se respectă valorile așa cum ar trebui?

Florin Vasilică: Este foarte simplu. Sunt două motive pentru care la noi nu este ca la alții sau, mai bine spus, nu este cum ar trebui să fie. Primul este faptul că la noi cultura o fac oameni care n-au habar de cultură, nu au tangență cu acest domeniu, oameni care uită de unde au plecat și care nici ei nu-și explică ce e cu ei acum în domeniul cultural. Al doilea motiv îl reprezintă complexele de inferioritate… Știu că aici o să par subiectiv, pentru că rămâne o mare durere a mea faptul că tata nu are, nici după 11 ani, o comemorare așa cum se cuvine în Alexandria. Nu sunt respectate valorile locului pentru că aici nu sunt considerate valori. Și asta pentru că orice persoană cocoțată în vârful culturii se crede valoare, dar nu știe nimeni nimic de ea și despre activitatea ei. Dar acea persoană, în mintea ei, atunci când nu va mai fi, este singura persoană care merită cu adevărat să fie cinstită și merită să se facă un festival care să-i poarte numele. Problema e că aceste persoane nu sunt cunoscute nici pe strada pe care locuiesc și, de ură și complexe că sunt nimeni pe lume, preferă, având putere decizională, să ignore adevăratele valori ale zonei.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

15 concurenți vor să cucerească ”Alexandria Pop Fest”

Următorul articol

Proiect inedit la Alexandria: Pedabiblioteca în aer liber

Cele mai recente articole de Cultură