liberinteleorman.ro

Florin Obădan reinventează stomatologia în Teleorman

obadan 1Carmen Dumitrescu
Sunt puțini cei care nu au auzit de stomatologul Florin Obădan. În ciuda faptului că e încă tânăr, medicul a reușit să-și construiască o reputație imbatabilă atât în Teleorman, cât și în afara granițelor țării, acesta lucrând, de-a lungul carierei lui, în state precum India, Germania, Armenia, Turcia, Republica Moldova. Iar suma realizărilor lui nu poate fi cuantificată, pentru că ea este, de fapt, suma zâmbetelor care poartă marca profesionalismului. Și pe acelea nimeni nu le numără… S-a specializat pe implantologie și a reușit să demonstreze că face performanță în domeniu, așa că are acum aspirații îndreptățite. Iar printre acestea se numără deschiderea unei clinici stomatologice la Alexandria, în apropierea spitalului județean, o clinică ce va schimba cu totul percepția teleormănenilor despre mersul la dentist. Experiența profesională de până acum, dar și contactul cu alte mentalități constituie, pentru Florin Obădan, premisele unei afaceri de succes, care va aduce teleormănenilor beneficii greu de cuantificat. Totul stă în receptivitate și în dorința oamenilor de a înțelege importanța grijii pentru sănătate.
Cheia succesului e perseverența
Pentru Florin Obădan, calea către stomatologie n-a fost tocmai ușoară. Dar ea s-a bazat pe o decizie fermă, luată la o vârsta la care alții se întreabă ce cluburi noi s-au mai deschis prin oraș. Gândind constructiv, Florin Obădan a privit fiecare eșec ca pe o provocare și a abordat fiecare provocare ca pe necesitate interioară, de a nu se plafona niciodată: “Am descoperit că-mi place stomatologia prin clasa a X-a. Am făcut o analiză împreună cu tatăl meu, care mi-a zis că trebuie să decid ce vreau să fac în viață și mi-a spus că trebuie să mă fac fie avocat, fie economist, fie medic. Așa a gândit el, din postura de militar de carieră. În anii 90, după Revoluție, când eu eram în clasa a X-a, mi-a zis să aleg una din astea. Avocat nu puteam fi, pentru că nu-mi plăcea să tocesc, nu puteam să învăț citate, economist nu puteam fi, pentru că nu-mi plăcea matematica și, pentru că mi-a plăcut în mod natural biologia și chimia, am zis că încerc treaba asta. N-am reușit să intru la facultate din prima, din cauza fizicii, care e strict legată de matematică, iar după ce am reușit să fiu admis la Craiova, al patrulea, pentru că am pus burta pe carte, am terminat facultatea în 2001. În 2003 mi-am început activitatea la Mavrodin, unde îmi făceam meseria într-o clădire a dispensarului și, deși am încercat să facem contract cu CAS, ni s-a reproșat că nu suntem specialiști. Deși n-am făcut contract cu CAS, am tratat gratuit copiii de la școală, care ni s-au adresat. Apoi a trebuit să ne mutăm la Alexandria și în 2006, împreună cu Gina, soția mea, am reușit să ne facem cabinetul nostru, locul nostru unde să putem face lucrurile pe care ni le-am dorit. Dar, cum fiecare meserie are câte o provocare, a apărut implantologia. Și atunci soția mea mi-a spus: “Dacă tu vrei să faci asta, eu te susțin în totalitate!” De aceea am început să plec la cursuri.
“Alexandria e un oraș mic și, dacă ai un eșec, se aude imediat”
Implantologia s-a dovedit a fi calea lui Florin Obădan iar rezultatele n-au întârziat să apară. Nu și-a făcut niciodată publicitate, mizând strict pe factul că un client mulțumit le va spune și altora cine l-a făcut bine. Și strategia a mers perfect, astfel că din anul 2006 teleormănenii au avut, poate în premieră, parte de posibilitatea de a-și pune implanturi dentare: “În 2006 am pus primele implanturi, oarecum cu frică, pentru că Alexandria e un oraș mic și dacă ai un eșec se aude imediat. Dacă ai un succes, se trece cu vederea, dar eșecurile se remarcă repede. După ce am pus primele implanturi, am zis că ăsta va fi un domeniu de viitor în stomatologie. Am început să colaborez cu o firmă germană. După provocare, a urmat confirmarea. Am fost plecat prin India, prin Armenia, Georgia… Am și lucrat acolo. Cel mai frică mi-a fost în Armenia, pentru că trebuia să operez o pacientă, împreună cu vreo opt colegi de acolo. Femeia își dorea să aibă implanturile și dinții în aceeași zi. I-am spus că e în regulă, că e o provocare pe care o pot accepta. Însă, din analiza radiologică rezulta că un nerv se afla într-o poziție foarte dificilă pentru mine, în sensul că era foarte ușor să-l ating sau să îl tai. Am observat apoi că era acolo o structură foarte asemănătoare cu un nerv și era tăiat. Și m-am gândit că eu făcusem asta și mă și vedeam executat undeva pe un câmp din Armenia de către prietenii soțului ei. Tot căutând nervul, îmi vine ideea să o întreb pe pacientă cum anume a pierdut dinții pe partea dreaptă. Și mi-a spus, spre marea mea ușurare, că la 14 ani avusese o tumoră în zona respectivă și fusese operată la Moscova. Dar sunt multe lucruri care s-au întâmplat. A fost o confirmare frumoasă să vezi că ești trimis la Congres în India. Am fost în Germania, Turcia, Republica Modova și așa mai departe. Nu mi-am pus niciodată problema să rămân acolo. Tot ce contează pentru mine e aici. Aici pot să-mi încalec ATV-ul și să mă duc oriunde vreau, ceea ce nu puteam face în Germania. Noi cred că nu ne dăm seama de libertatea pe care o avem.”
O clinică mare cât un vis
obadan3Florin Obădan este nu doar un profesionist desăvârșit, ci și un individ foarte conștient de ambițiile și atu-urile sale. De aceea, are o deschidere în a vorbi despre visele lui, cu mențiunea că el visează în termeni realiști și nu-și dorește luna de pe cer, ci doar oportunități pentru a-și pune în practică dorințele. Dar poate că cel mai important lucru care se poate spune despre stomatologul Florin Obădan este acela că e un medic care își iubește pasional meseria. Felul în care îi strălucesc ochii atunci când vorbește despre cazurile sale, modul în care vorbește despre viitorul său profesional și dorința continuă de a face mai mult și mai bine, toate acestea sunt dovezi clare ca lumina zilei că medicul foarte bun e acela care nu-și respectă doar pacienții și orele de program, ci acela care-și iubește cu adevărat meseria: “Fiecare doctor dentist are acest vis, de a avea o clinică. Sunt ferm convins că fiecare are acest vis. Ce am făcut eu a fost să preiau concepte pe care le-am văzut în diverse colțuri ale lumii și să le pun în forma de acum a clinicii. Nu am vrut să mă întind către alte specialități, pentru că e bine să faci performanță lucrând pe o singură linie. În rest, nu cred că știu să fac altceva. Și chiar în stomatologie încep să cred că poate nu pot să fac altceva decât să pun implanturi.”
Cu viața politică, Obădan nu are niciun fel de interacțiune. Poate doar atunci când vreun politician îi ajunge în cabinet și-i cere sprijinul vede și el cum arată politicienii momentului. Iar asta nu i-a adus decât liniștea pe care o are orice profesionist, atunci când se rezumă la a face doar ceea ce știe mai bine: “Nu am simțit niciodată influența regimului politic. În carieră nu am primit niciodată sprijin politic. Nu cred că există un partid care să încoloneze pacienții și să îi aducă la cabinet: “Poftiți vă rog. Asta este cabinetul partidului!”. De fapt, cabinetul meu de pe Dunării, numai din 2011 încoace are o pancartă cu numele meu și al soției, pentru că este o obligație, dar altfel eu nu mi-am dorit niciodată să mă popularizez astfel. Eu am considerat mereu că e suficient să meargă vorba din gură în gură. Ideea acestei clinici a fost, de altfel, nu aceea de a extinde cabinetul de pe Dunării și să construiesc din temelie un concept nou. Sunt mândru de toate cazurile mele, și toate sunt grave. Orice om care vine și spune că îl doare este foarte important. Îmi amintesc că duminică se întâmpla să fiu la cabinet și m-a sunat o femeie dintr-un alt oraș din județ, spunându-mi că o doare. Pot să vă spun că nu i-am luat nimic pentru ce am făcut, pentru că nu-mi trebuie bani de la un om care este atunci în nevoie. Nu cred că sunt vreun guru al stomatologiei, dar eu tratez oameni care au așteptări pe care eu le pot îndeplini…”

Advertisement

2 Comments

  1. Nu am deloc..dar absolut deloc o parere buna despre dr Obadan. Am experiente f triste atat eu cat si prieteni, rude de-ale mele. Pe copilul meu in varsta de 5 ani l-a plimbat pe drumuri de fix 7 ori pt o plomba si am pus-o la alt medic. Mi-a mi-a lasat in radacinile unui dinte o fractiune de ac care i s-a rupt in timp ce incerca sa-mi scoata nervul. Acel ac mi l-a scos un alt medic…dar cu tot cu dinte..altfel nu s-a putut. Nici dr Obadan nu a putut caci s-a chinuit. Mi-a lucrat si la o masea pe care, intr-un final mi-a pombat-o si care, la scurt timp, s-a spart pur si simplu in timp ce muscam din paine…deh, material genetic de slaba calitate sau ..vina mea !? Dupa ani si ani, nah.. am zis si eu ca s-a specializat si si-a facut o super-clinica…m-am dus la ei, asta pentru ca doamna doctor Obadan, sotia d-lui Obadan si medic la celebra clinica construita din fonduri UE ( asa am auzit…)primise in dar un tablou pictat de mine, care ii placea nespus…si care m-a invitat la clinica, mi-a arata toate incaperile si mi-a spus ca doreste sa-i pictez sau sa cumpere tablouri moderne, abstracte, caci se preteaza..aratandu-mi ce culori prefera pe fiecare perete. I-am propus un troc..picturile mele contra lucrari dentare ( eventual a unei parti din costuri, sa fie avantajos pentru ambele parti…mai ales ca preturile erau foarte mici..modeste. Am cumparat sasie, culori in ulei, am pictat nebuneste, am adus in timp record picturile si ce aveam deja pictat…am descarcat o masina de picturi ( unele de dimensiuni de peste 1 m) si le-am lasat la clinica. Am asteptat o luna si jumatate un raspuns care nu a venit..un raspuns prin care sa-mi comunice ce anume a ales. Pentru ca nu am primit un raspuns, dupa 45 de zile m-am deplasat la clinica si am asteptat jos sa coboare doamna Obadan. Eram dispusa sa astept oricat era nevoie caci d-na dr se afla sus in cabinet, probabil cu un pacient. Insa dupa 45 de zile munca si asteptare, mi s-a comunicat printr-un interpus sa-mi iau picturile…fara nicio explicatie, motivatie, scuze…nimic. Am ramas blocata de atitudinea total inadecvata pentru un om pe care il credeam de bun simt, educat.. dar tot ce am putut sa fac, a fost sa-mi car singura picturile, sa umplu masina si sa ma rog sa nu mai am de-a face cu astfel de oameni ! Desigur ca picturile nu erau lipsite de valoare, caci din fericire au fost apreciate si achizionate de iubitori de frumos ! Poate nu erau pe gustul doamnei dar putea, din bun simt sa gaseasca ceva, o acuza. Aceasta intamplare nefericita nu are nicio relevanta asupra esecurilor profesionale in realizarea mai multor lucrari dentare ..atat ale soacrei mele ( careia i-a facut de doua ori placa dentara mobila, pe care a platit-o de tot atatea ori..unde mai pui ca au fost si vecini de usa, zeci de ani..) cat si multor prieteni, amici, cunostinte. Nu vreau sa spun ca dl dr Obadan nu a facut specializari, dar a avut si o mai avea ..destule rateuri, de care nu vrem sa stim. Si asta se aude…Eu ii urez succes ! Si poate ca doamna dr stomatolog Obadan, mai lucreaza putin si la capitolul ,,bun simt”. Nu ar strica !

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Teleormănenii sunt tentați cu… brățara de aur

Următorul articol

Drăgușin, soluția de supraviețuire a PSD Teleorman

Cele mai recente articole de Actualitate