liberinteleorman.ro

Fișcuci scapă basma curată?! Instanța a exclus înregistrările făcute cu SRI

Monica Vasilescu

Evaziunea fiscală de la Proinvest a constituit, o mult timp, principala chestiune concretă ce i se reproșa lui Marian Fișcuci, prietenul lui Liviu Dragnea din copilărie. Descinderea mascaților în ograda boss-ilor din județ avea să demaște o afacere despre care se vorbește de multă vreme pe la colțuri, dar nimeni nu avea probe pentru vorbele aruncate în vânt. S-a depistat, însă, o schemă infracţională de eludare a obligaţiilor fiscale, cu componenta transfrontalieră, realizată după un circuit bine pus la punct. Cotizanții de top ai PSD Teleorman, un deputat și un afacerist, apropiați ai lui Liviu Dragnea, au operat astfel: ”SC Proinvest SRL Alexandria, controlată de suspectul Fişcuci Marian, realiza o vânzare fictivă (tranzacţie intracomunitară) către firma Fan Speed Nikopole, controlată de suspecţii Simionescu Adrian Constantin şi Marinaş Florinel (operaţiune scutită de TVA), după care, agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienţii din România, identificaţi anterior şi cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea Proinvest SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia”, se specifica, la începutul cercetărilor, într-un comunicat DNA. Ancheta arăta că, în perioada 2012 – 2014, suspectul Fişcuci Marian, prin SC PROINVEST SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor – firme româneşti. În acest lanţ economico – financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole, căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România. În cadrul acestei operaţiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul corporaţiei PROINVEST Alexandria pe teritoriul Bulgariei, pe la Turnu Măgurele, ulterior fiind reintroduse în România şi livrate beneficiarului final. Tranzacţiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparenţă de legalitate şi a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operaţiunilor intracomunitare, au spus cei care ancheteau cauza, stabilind că valoarea utilajelor livrate intracomunitar este de 20.854.508 lei. Prin simularea livrărilor intracomunitare de bunuri către FAN SPEED Bulgaria, SC PROINVEST SRL Alexandria a prejudiciat statul mioritic de 5.005.082 lei, reprezentând « fentarea » TVA.

Toate acestea au putut fi descoperite și probate cu interceptări ale SRI, dovezi care nu mai sunt valabile, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție. ”Exclude din materialul probator toate procesele verbale de consemnare a rezultatelor activitatilor de supraveghere tehnica mai sus-mentionate”, soluția fiind dată în baza unei decizii a Curții Constituționale, din 18 ianuarie 2018, prin care judecătorii au dispus excluderea fizică din dosar a CD-urilor cu înregistrări. Până vom vedea ce hotărâri vor mai da judecătorii la procesul stabilit pentru data de 9 noiembrie, reamintim înregistrările care au făcut vâlvă în presă la începutul anchetei procurorilor, de unde reiese clar infracționalitatea în cauză, ascultări care nu mai folosesc la nimic…

Adrian Simionescu: Nu, că eu nu am voie. Doar Fănica (soția lui Simonescu și sora lui Fișcuci), că eu teoretic nu mai sunt la firmă. Cu toate că le pun… , dacă sunt acționar nu trebuie să mă duc și eu în interes de servici până la urmă… legea lui ANI… sunt acționar sută la sută, dar nu mai sunt administrator, știi, eu pă cine oi păcăli, da’ asta suntem…
Prieten: Asa facem legile, ca să…
Adrian Simionescu: Da, deci eu sunt acționar sută la sută, dar nu mai conduc eu, conduce muierea, tu să mă crezi!
Prieten: Da. Corect.

Adrian Simionescu: Trimite, mă, și mie contractele alea, semnate măcar, ți-am trimis și factura aia…
Partener: Mă, șefu’, io trimit banii pe dobandă! Nu mai semnez contractu’, că poate mata cine știe ce-ai în gând, să mă dai pe la tribunale, să… chestii de-astea. Io-ți trimit banii ăia, dobanda, penalizare..
Adrian Simionescu: Bă, bă, bă, bă! Bă, tu semnează, mă, contractu’, că nu pot să-ți fac penalități! Ce dracu’, mă bagi în boala aia grea?!
Partener: A… nu, că mata, cine știe ce-ai în gând, vrei să mă dai în judecată, după aia de dau în altele! Lasă, trimit banii…
Adrian Simionescu: Io am facut așa ceva vreodată, n-ai minte? Păi dacă vroiam, nu-ți băgam biletu’ la ordin și te făceam muci?! Ce dracu’, is deputat, trimiteam garda, te făceau… masca! Io fac de-aștia…?
Partener: Știu, știu, da’…
Adrian Simionescu: Pai cum să… tu ascultă-mă ce-ți spun! Semnează contractu’ să pot să fac factura de penalități! Mă ia Fiscu’ dupa aia!
Partener: V-o semnez io dupa aia, nu e problemă! Că mai știi că… ștampilăm din urmă, n-o sa mai… Io vă dau banii, stați liniștit că vă dau banii! Io chiar acuma, deci… tot ce bani, tot ce strâng, vi-i dau dumneavoastră, ca nu prea mai am de dat în alte părți.
Adrian Simionescu: Pai știu, mă, da’ io cum ți-am facturat penalități, tâmpitule, daca io n-am factura de penalități?
Partener: Lasă că-ți dau io contractu’ semnat, deci o să vi-l dau, deci vă promit c-o să vi-l dau și semnat, da’ nu acuma, nu, lăsați-mă că mata… mă tragi pe la tribunale, dupa aia dau în altele!”.

Marian Fiscuci: Vreau să vindem un tractor mare, Xerion 5000 se numește.
Adrian Simionescu: Așa, da.
Marian Fiscuci: Putem să-i facem contract omului și să-i facem o proformă în baza căreia să plăteasca un avans, să agațăm clientu’?
Adrian Simionescu: Bineînțeles! Pai da’ proforme știe să faca fata (angajata Proinvest ), are tot ce-i trebuie și face contract în care-i spune că-i dă proforma cu avans și face proforma doar pe avans. Noi de obicei făceam proformele pe toata suma. A, tu vrei factura fiscală proformă?!
Marian Fiscuci: Nu, nu, nu, domne, nu! Eu vreau sa-ncasezi un avans, pă mine atât mă interesează, să fiu sigur de client.
Adrian Simionescu: Da, mă, știe… știe Alina metoda… știe Alina metoda…

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Culturiștii CSS Teleorman, pe podium la Campionatul Național de la Sibiu

Următorul articol

8,16% dintre teleormăneni au votat până la ora 10.00

Cele mai recente articole de Actualitate