Firma de apartament a lui Mădălin (șoferul lui Dragnea) scoate bani frumoși din… nimic

în Actualitatea politică/Dezvăluiri

Atenția opiniei publice în privința afacerilor dezvoltate de oamenii lui Liviu Dragnea a fost întotdeauna centrată pe Teldrum. Dar Teldrum nu este singura sursă de hrană a caracatiței roșii din Teleorman. Toți finii, șoferii și prietenii fostului șef al PSD derulează, în paralel cu Teldrum și, uneori chiar susținuți de Teldrum, afaceri de succes, cu ramificații naționale. Și un exemplu în acest sens este societatea EUROPROTECT Security, afacere începută de nimeni altul decât Mădălin Ioniță, fost șofer și actual om de încredere (pe care Dragnea îl și strigă la Rahova) al liderului social-democrat, acum pușcăriaș. Pentru a rezuma, S.C. Europrotect Security are sediul într-un apartament din Alexandria, dar are sute de angajați și contracte incredibil de consistente cu statul.

Și nu doar cu statul din Teleorman, ci și cu instituții de stat din întreaga țară, printre care se numără Poșta Română, Consiliul Județean Brăila, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Agenția Națională de Administrare Fiscală și, evident, Spitalul Județean de Urgență din Alexandria.

Un istoric al profitului

Încă de la începutul activității pe piața marilor jucători în business, Europrotect a obținut contracte în Constanța, câștigând o licitație ce avea ca obiect asigurarea de servicii de pază umană la sediile Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța, confințind prietenia dintre baronul de Teleorman și baronul din Madagascar, după care, odată cu ascensiunea politică a lui Dragnea la București, firma a început să încheie contracte cu instituții centrale. Și Direcția Regională de Drumuri și Poduri București a considerat că nimeni nu asigură protecție mai bună ca Dragnea. În consecință, sediul instituției din capitală este păzit de angajați ai Europrotect Security, care pot fi observați cu ușurință de către toți cei care au treabă prin zonă. În anul 2017, S.C. Europrotect Security SRL încheia un contract cu Poșta Română. Contractul avea ca obiect efectuarea serviciilor de pază și protecție pentru un număr de 9 obiective, aparținând subunităților poștale din județele Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Vrancea și Buzău. Poșta Română a considerat că nimeni nu poate ține de șase mai bine decât firma șoferului lui Dragnea, așa că a recompensat Europrotect Security cu frumoasa sumă de aproape 94.000 euro pentru șase luni de activitate. În acest moment, Europrotect are în derulare un contract în valoare de 1,683,721 lei cu Agenția Națională de Administrare Fiscală și un contract de 3,160,897 lei cu Spitalul Județean de Urgență din Alexandria.

Eficiență scăzută pe bani mulți

Cât de bine funcționează firma de apartament a lui Mădălin Ioniță? Realitatea e că societatea bifează sume frumoase, dar nu prea face nimic în schimb. Și singurul loc unde am putut întreba direct cât de eficientă e societatea de protecție a șoferului lui Dragnea e, evident, spitalul județean din Teleorman. Acolo, cu câteva săptămâni în urmă a avut loc o acțiune de vandalizare a mașinilor din curtea spitalului. Deși e o anchetă a poliției în derulare, înțelegem că totul a fost posibil pentru că infracțiunea a avut loc în “partea din spate” a spitalului, iar angajații Europrotect sunt atenți numai la partea din față. De altfel, plângeri în legătură cu slaba eficiență a Europrotect la spital au tot existat în spațiul public. Însoțitorii bolnavilor mai cauzează câteodată câte un mic scandal, iar personalul medical nu prea se simte în siguranță, când se mai întâmplă ca însoțitori recalcitranți să le ceară socoteală pentru bunul tratament al vreunui bolnav. Nici personalul de la Ambulanță nu e mai încântat de “protecția” firmei de apartament, dar până la urmă, nu se poate discuta prea mult pe tema asta, ca să nu se supere cumva șefii de instituții și să-i penalizeze.

Directorul Spitalului Județean Teleorman, Alex Dobre, a devenit șef când firma lui Mădălin era deja pe cai mari la licitații. Întrebat dacă firma e eficientă, acesta a preferat să ne spună că “Europrotect a câștigat licitația, asta e regula: prețul cel mai scăzut. Eu zic că își fac treaba.” Întrebat despre incidentul cu mașinile vandalizate în curtea spitalului, Dobre a găsit explicația: “Da, așa e, a avut loc un astfel de episod, dar s-a întâmplat în partea din spate a spitalului. Din câte știu eu, e o anchetă în derulare a poliției pe tema asta.”

Poliția Județului Teleorman, prin vocea purtătorului de cuvânt Dana Pășu, confirmă incidentul, care s-ar fi petrecut la începutul lunii mai. O persoană ar fi alertat atunci organele de ordine cu privire la faptul că zece autoturisme parcate în curtea spitalului județean au fost vandalizate. Există 7 plângeri ulterioare pe această temă, urmând ca ancheta poliției să dezvăluie și făptuitorul.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*