Fir-ați ai Dragnea să fiți!

în O poziție în Teleorman

o pozitie in teleormanCarmen Dumitrescu
V-ați născut sub o stea fără strălucire. Ați crezut că la mijloc e un blestem ancestral. Un destin necruțător care și-a pus amprenta asupra Teleormanului, astfel că nimeni și nimic nu v-ar putea scoate de sub povara dezamăgirii, foamei, tiraniei, clanurilor politico-mafiote și durerii de a fi singurii oameni din țara asta care-și trimit morții să decidă în numele lor. Nu, toate astea nu s-au întâmplat din vina voastră! Voi doar ați stat cuminți și supuși, ați plecat cu umilință capul în fața mafioților cu pretenții de politicieni, ați acceptat să fiți mințiți, să vi se spună că e normal ca voi să stați câte șapte în garsoniere insalubre, în timp ce alții își cadorisesc șoferii și finii cu firme și locuri de casă. Voi doar ați învățat să vă țineți gura. Să nu vă supărați șefii, chiar dacă sunteți tratați ca sclavii pe plantație, să nu refuzați niciodată să oferiți locul vostru din cârciumă politicianului beat care-l râvnește, să nu ridicați niciodată ochii la nivelul mafiotului cu pretenții de politician, care dacă v-ar cere numai votul ar putea fi considerat un om de treabă. Pentru că el cere, de fapt, banii voștri, drumurile voastre, școlile voastre, spitalele voastre, orfelinatele voastre! El vă cere, de fapt, să-i dați acces deplin către viața voastră. O viață care n-ar trebui să aibă nimic de-a face cu frica, cu lașitatea, cu neputința, cu disperarea. Nu v-ați întrebat niciodată de ce voi, și nu alții, sunteți cei mai săraci oameni din țara asta? Credeți că a fost o întâmplare? Că o divinitate care joacă zaruri v-a hărăzit tocmai vouă un destin tragic? Dacă asta credeți, greșiți. Divinitatea n-are nicio legătură cu sărăcia voastră. Și cu atât mai puțin cu frica voastră. În schimb, există cineva care are o legătură cu toate acestea. E un om ca și voi. E adevărat că poartă Armani și folosește parfumuri de mii de euro. Că are niște treburi prin Brazilia și un conac pe patru locuri de casă, cu piscină și teren de tenis. Dar e un om și el. Omul ăsta, despre care mulți dintre voi nu discutați decât în șoaptă (și bine faceți, căci numele răului nu trebuie niciodată rostit), nu e cu nimic diferit de voi. Pentru că, de obicei, stăpânul își alege slugile după chipul și asemănarea lui. Stăpânul e și el o slugă, dar e prima dintre slugi care a ridicat biciul de jos și a aplicat o lovitură neașteptată. Mute de uimire, restul slugilor și-au plecat capetele și-au început să-i sărute unghiile murdare de la picioare. Și n-au mai mâncat apoi. N-au mai dormit liniștiți. N-au mai visat… Și nici n-au mai ridicat vreodată fruntea din țărână. E adevărat și trist, în același timp, că voi veți vota. Că vă veți condamna copiii la un viitor la fel de nedrept ca și trecutul vostru. Că-i învățați să tacă și să se supună. De asta, copiii voștri nu mai respectă pe nimeni și nimic. Nici măcar pe voi. Și vă meritați destinul, fir-ați ai Dragnea să fiți!

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

3 Comments

  1. Nu cere-ti telormanenilor mai mult decat pot,ei tot timpul trebuie sa aiba un tatuc ,un barosan care sa gandeasca pentru ei si sa-i conduca ,sa le dea.Dragnea si cei de teapa lui nu au facut decat un lucru foarte simplu.:au speculat frica oamenilor veniti din comunism si au intretinut-o pana astazi intretinand in mintile lor cu ajutorul diversionistilor de serviciu, pericole imaginare: gen frica de mosieri, de legionari ,unguri care amenita tara,de opozanti care taie pensiile etc apoi au venit cu ideea ca fara ei toate aste se vor intampla.Unui om cand i se inoculeaza astfel de idei ,nu se mai gandeste la autostrazi ,canalizari trotoare asfaltate ,sau institutii care sa functioneza norma sau la cofetarii vieneze,nu ,deloc, singurul lui gand e sa nu-l ia dracu .Si atunci cine-l poate salva?Insa oamenii inteligenti ff putini la numar de altfel, traiesc un adevarat cosmar inconjurati de asemenea indivizi pe care nici nu-i poti convinge de nimic, dar nici pe altii nu-i lasa sa faca ce trebuie.,, Las ca stim noi,,,….Nu fir-ati ai dragnea ,ci fi-rati ai dracului de prosti.

  2. Extrem de trist acest articol, datorita faptului ca surprinde extrem de bine realitatea.
    Bravo (din pacate pentru noi)!

  3. Foarte bine punctat,ca de obicei,felicitari !
    Grav este ca nu se arata nici măcar germenii unei noi mentalități !

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*