Finul lui Dragnea minte ca un “profesor de istorie”, cu mâinile în buzunare, la Înalta Curte

în Actualitatea politică

Astăzi, la Înalta Curte de Casație și Justiție s-au derulat noi audieri în dosarul de evaziune fiscală de la Proinvest, firma primului director al TelDrum. În această poveste sunt implicate nume mari ale afacerilor din Teleorman, patronul Teldrum, Marian Fișcuci și fostul parlamentar Adrian Simonescu aflându-se din nou în lumina reflectoarelor. După o decizie a CCR, judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte a eliminat un număr de 537 convorbiri telefonice interceptate de SRI în anul 2014. Aceste interceptări au servit totuși aflării unor adevăruri întunecate despre oamenii din apropierea lui Liviu Dragnea.

În anul 2014, procurorii DNA făceau o vizită la Proinvest, firma pe care acum o are pe mână familia Fișcuci, una la fel de profitabilă ca și Teldrum și n-am exagera cu nimic dacă am spune că la fel de ramificată la nivel național. Procurorii descoperiseră că în perioada 2012 – 2014, Marian Fișcuci, prin SC PROINVEST SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor – firme româneşti. În acest lanţ economico – financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească FAN SPEED Nikopole căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România.

Cei doi martori-cheie, chemați astăzi la Înalta Curte au fost Mircea Dumitrescu, fostul administrator al județului Teleorman și Mihai Putineanu, finul lui Liviu Dragnea, dar om trecut în actele mai multor afaceri susținute de nașul lui, acum președinte al PSD. Mircea Dumitrescu a dat astăzi detalii despre felul în care firma fiului său a cumpărat de la Proinvest un utilaj agricol. El susține că a aflat despre firma Fan Speed de la fermierii cu care a discutat, așa că i-a convenit să nu plătească taxele intracomunitare, atunci când a fost vorba de achitarea utilajului respectiv: “Am avut reprezentarea că utilajele sunt cumpărate de la Fan Speed, iar Proinvest era societatea care prezenta aceste utilaje și asigura service.”

Și Mihai Putineanu este unul dintre cumpărătorii de utilaje de la Proinvest. El avea, se pare, nevoie de o semănătoare, așa că l-a sunat pe Fișcuci, care i-a spus că i-ar putea aduce una la prețul de 20.000 de euro. Deși declarase în fața procurorilor DNA în trecut că știa că utilajul vine din Bulgaria, astăzi în fața instanței, Putineanu a uitat tot, pentru că “a trecut mult timp de atunci” și, mai ales pentru că “Eu sunt profesor de istorie, nu contabil.”

Am vrea să-i amintim lui Putineanu că el nu mai este de mult profesor de istorie, ci om de afaceri cu profituri mari. Iar asta nu de azi sau de ieri, ci de ani buni, așa că până acum ar fi trebuit să știe măcar puțină contabilitate. În plus, Putineanu ar trebui să mai explice, în calitate de ce vrea el, care a fost motivul pentru care s-a îndreptat exact către Marian Fișcuci, atunci când s-a pus problema unei achiziții de utilaje agricole, la preț avantajos. Nu o fi oare din cauză că oamenii baronului știau exact cine și ce responsabilități are în lanțul infracțional pe care l-au construit cu atâta grijă în județ?

Mai mult, în timpul audierilor, Putineanu a avut o atitudine sfidătoare, ținând mâinile în buzunar în fața instanței. A avut, însă, grijă avocatul să-i spună că nu aceasta este postura unui om cu bun simț în fața Justiției.

Și chiar dacă instanța a șters interceptările din dosarul de evaziune fiscală de la Proinvest, vă reamintim noi în ce au constat și în ce fel s-au construit “frățiile” Teleormanului, care țin sistemul atât de bine legat:

Adrian Simionescu: Nu, că eu nu am voie. Doar Fănica (soția lui Simonescu și sora lui Fișcuci), că eu teoretic nu mai sunt la firmă. Cu toate că le pun… , dacă sunt acționar nu trebuie să mă duc și eu în interes de servici până la urmă… legea lui ANI… sunt acționar sută la sută, dar nu mai sunt administrator, știi, eu pă cine oi păcăli, da’ asta suntem…
Prieten: Asa facem legile, ca să…
Adrian Simionescu: Da, deci eu sunt acționar sută la sută, dar nu mai conduc eu, conduce muierea, tu să mă crezi!
Prieten: Da. Corect.

Adrian Simionescu: Trimite, mă, și mie contractele alea, semnate măcar, ți-am trimis și factura aia…
Partener: Mă, șefu’, io trimit banii pe dobandă! Nu mai semnez contractu’, că poate mata cine știe ce-ai în gând, să mă dai pe la tribunale, să… chestii de-astea. Io-ți trimit banii ăia, dobanda, penalizare..
Adrian Simionescu: Bă, bă, bă, bă! Bă, tu semnează, mă, contractu’, că nu pot să-ți fac penalități! Ce dracu’, mă bagi în boala aia grea?!
Partener: A… nu, că mata, cine știe ce-ai în gând, vrei să mă dai în judecată, după aia de dau în altele! Lasă, trimit banii…
Adrian Simionescu: Io am facut așa ceva vreodată, n-ai minte? Păi dacă vroiam, nu-ți băgam biletu’ la ordin și te făceam muci?! Ce dracu’, is deputat, trimiteam garda, te făceau… masca! Io fac de-aștia…?
Partener: Știu, știu, da’…
Adrian Simionescu: Pai cum să… tu ascultă-mă ce-ți spun! Semnează contractu’ să pot să fac factura de penalități! Mă ia Fiscu’ dupa aia!
Partener: V-o semnez io dupa aia, nu e problemă! Că mai știi că… ștampilăm din urmă, n-o sa mai… Io vă dau banii, stați liniștit că vă dau banii! Io chiar acuma, deci… tot ce bani, tot ce strâng, vi-i dau dumneavoastră, ca nu prea mai am de dat în alte părți.
Adrian Simionescu: Pai știu, mă, da’ io cum ți-am facturat penalități, tâmpitule, daca io n-am factura de penalități?
Partener: Lasă că-ți dau io contractu’ semnat, deci o să vi-l dau, deci vă promit c-o să vi-l dau și semnat, da’ nu acuma, nu, lăsați-mă că mata… mă tragi pe la tribunale, dupa aia dau în altele!”.

Marian Fiscuci: Vreau să vindem un tractor mare, Xerion 5000 se numește.
Adrian Simionescu: Așa, da.
Marian Fiscuci: Putem să-i facem contract omului și să-i facem o proformă în baza căreia să plăteasca un avans, să agațăm clientu’?
Adrian Simionescu: Bineînțeles! Pai da’ proforme știe să faca fata (angajata Proinvest ), are tot ce-i trebuie și face contract în care-i spune că-i dă proforma cu avans și face proforma doar pe avans. Noi de obicei făceam proformele pe toata suma. A, tu vrei factura fiscală proformă?!
Marian Fiscuci: Nu, nu, nu, domne, nu! Eu vreau sa-ncasezi un avans, pă mine atât mă interesează, să fiu sigur de client.
Adrian Simionescu: Da, mă, știe… știe Alina metoda… știe Alina metoda…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*