Știm că avem cu toții o zi aglomerată. Mergem la serviciu, așteptăm să facem cumpărături, treabă în casă, să petrecem timp cu familia și prietenii, să ne răsfățăm. Cum ar fi însă să-ți rupi o oră din programul tău și să salvezi o viață? Aceasta este invitația Asociației React, care oferă această posibilitate miercuri, 3 iunie, în Alexandria, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, între orele 9.00 – 13.00.
Acțiunea este organizată de Asociația React și Fundația Vodafone România, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină Alexandria. Sângele recoltat în cadrul programului „O șansă pentru viață” va fi folosit pentru pacienții cu arsuri grave sau pentru cei care sunt supuși unor operații complexe, pentru bolnavii de leucemie și pentru victimele accidentelor rutiere.
În Alexandria, deși aproximativ 100 persoane donează lunar, cantitatea de sânge recoltată acoperă doar 50% din cerere. Mai mult, pentru a putea asigura anumite preparate dar și pentru a crește siguranța produselor sanguine, sistemul transfuzional are nevoie de donatori fideli, voluntari, care donează periodic, din responsabilitate față de semeni și societate.
Locuitorii din Alexandria care îndeplinesc criteriile minime pentru a deveni donatori sunt așteptați să doneze sânge benevol (fără bonuri valorice) în cadrul unității mobile „O șansă pentru viață”. Donarea de sânge trebuie să fie un proces sigur atât pentru donator, cât și pentru primitor, de aceea persoana care donează trebuie să fie sănătoasă și să îndeplinească următoarele condiții, conform Asociației React: să aibă vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani, greutate: între 50 – 100 kg femeile și între 60 – 100 kg bărbații, să nu fi suferit în ultimele luni intervenții stomatologice sau chirurgicale, să nu aibă/nu fi avut următoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală. Înainte de donare, se recomandă consumarea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun normal (legume, fructe, fără multe proteine și grăsimi). Nu se fumează înainte și după donare cu o oră. În urma donării, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.