Festivalul Naţional de Literatură “Marin Preda” şi-a premiat participanţii

în Cultură

festivalCarmen Dumitrescu

Pentru cei mai mulţi dintre teleormăneni, Festivalul Naţional de Literatură “Marin Preda” a rămas unul dintre foarte motivele de mândrie pentru a te mai declara fiu al acestor ţinuturi. Dar faptul că, an de an, nişte oameni fac efortul de a se implica în acest eveniment, menit identificării de talente literare deosebite, este mai mult decât semnificativ pentru cei care încă mai înţeleg cât de important e să negăsim şi să ne promovăm valorile. Astfel, pe data de 25 septembrie, în sala mare de şedinţe a Palatului Administrativ, festivalul a început prin simpozionul “Marin Preda – confesiune şi romanesc”, simpozion în cadrul căruia au luat cuvântul criticul literar Nicolae Oprea, prozatorul şi traducătorul Aurel Maria Baros, prozatorul şi jurnalistul Sorin Preda, criticul literar şi eseistul Ana Dobre, poetul, prozatorul, dramaturgul şi jurnalistul Ştefan Mitroi, poetul şi traducătorul Peter Sragher, poetul şi eseistul Floarea Miu, precum şi prozatorul şi criticul literar Gheorghe Stroe.

Evenimentul, ajuns la cea de-a XIV-a ediţie, organizat de Consiliul Județean Teleorman prin Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Teleorman, Biblioteca Județeană ,,Marin Preda” și Primăria Siliștea Gumești, a avut ca şi colaboratori importante reviste literare din întreaga ţară: Revista ,,Luceafărul de dimineața” ( București), Revista ,,Argeș” (Pitești), Revista ,, Bucureștiul Literar și Artistic” ( București), Revista ,,Litere” (Târgoviște), Revista ,,Pro Saeculum” ( Focșani), Revista ,,Caligraf” ( Alexandria).

60 de scriitori, critici, istorici literari, redactori şefi ai unor importante reviste culturale din ţară şi din Teleorman au dorit să participe la acest important festival naţional de literatură şi să premieze pe cei mai talentaţi dintre tinerii autori. Anul acesta, cei mai talentaţi tineri au fost: Cezar Mihai Pârlog din Bucureşti care a obţinut Premiul “Marin Preda” şi Premiul Revistei “Luceafărul de dimineaţă”, Mariana Dobrică din Craiova , câştigătoarea Premiului I şi al Premiului Revistei “Argeş”, Aura Lupan din Bucureşti, câştigătoarea Premiului II şi al Premiului Revistei “Bucureştiul literar şi artistic”, Isabella Drăghici din Bucureşti, câştigătoarea Premiului II şi al Premiului Revistei “Litere” , Laur Cavachi din Constanţa, câştigătorul Premiului al III-lea şi al Revistei “Pro Saeculum”, M.B. Ionescu Lupeanu din Bucureşti, care a câştigat Premiul al III-lea şi Premiul Revistei “Caligraf”.

Apoi, aşa cum se procedează în fiecare an, participanţii la eveniment au fost conduşi de organizatori la Siliştea Gumeşti, pentru a poposi în Poiana lui Iocan şi pentru a se apropia  mai mult de Marin Preda, vizitându-i casa memorială.

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

  1. Din ce an este această manifestare, că nu se menționează în articol? Anul acesta (2016) încă nu a avut loc.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*