Monica Vasilescu
Sistemul de sănătate din Teleorman nu a strălucit niciodată. De când cu modernizarea europeană, însă, toată lumea spera că ne facem bine. Nici nu aveam cum să credem altceva, după ce Liviu Dragnea, cu Ponta de mână, ne-a spus că acest proiect, cu o valoare de 20 milioane de euro, va face din Spitalul Judeţean din Alexandria cel mai performant spital din sudul României şi printre cele mai bune din ţară. Și s-a investit în ”de toate”. În vestiare, cablu radio-tv, conexiune internet, jaluzele orizontale interne din lemn, cu brille-sollei-uri exterioare, tâmplărie nouă, zugrăveli și pardoseli adecvate mediului sanitar și altele. Dar cum la români este mai important cât și cum este vopsit gardul și mai puțin să dea afară leopardul, multele miliarde nu au ajuns și pentru un aparat esențial în munca medicilor: Computerul Tomograf.
În absența aparaturii proprii necesare, spitalul apelează la mediul privat. Pe acest subiect s-au scris rânduri întregi zilele trecute, atunci când cea mai mare unitate sanitară din Teleorman a fost numită ”spitalul morții”. Și suntem de acord că, pe lângă lipsa acută de cadre medicale și inerenta aglomerare, aici lipsesc aparate importante și, poate, indispensabile, dar, pentru mulți teleormăneni, spitalul morții este singura speranță pentru a-și ameliora starea de sănătate.
Directorul Valentin Filip luptă pentru ”spitalul vieții”
Pe acest principiu, conducerea unității continuă încercarea de a îmbunătăți imaginea creată în ultimele zile și spune răspicat că la spitalul din Alexandria niciodată nu s-a plătit RMN-ul de către pacienţi, exceptând cazul în este făcut la cererea acestora. ”Firma din Roşiori care a câştigat licitaţia încă aşteaptă ca locul să fie eliberat de cea căreia, între timp, i-a expirat contractul şi funcţionează într-un spaţiu care nu îi mai aparţine. Fiind încadrat ca spital de gradul trei, nu este obligatoriu ca acesta să deţină Computer Tomograf şi RMN, la nivel de judeţ existând numai în regim privat. Totuşi, pacienţilor de la UPU care au nevoie de acest tip de analize, li se vor face în mod obligatoriu în centrele specializate cele mai apropiate”, a explicat directorul Valentin Filip într-o întâlnire la Consiliul Județean Teleorman.
Dr. Cătălin Dumitrașcu insistă pe necesitatea propriului CT
Cel care se ocupă de relația cu presa la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Teleorman – medicul Cătălin Dumitrașcu se lovește foarte des de problema lipsei unui Computer Tomograf și susține că este necesar să se achiziționeze un aparat care să aparțină spitalului, pentru că neurolog de gardă există doar în Alexandria și toate accidentele vasculare vin la unitata spitalicească de aici, ceea ce înseamnă, în medie, 60 de cazuri pe lună.
”Există Computer Tomograf în momentul de față, dar este particular. Este o problemă majoră, din punctul meu de vedere, pentru că pacienții au nevoie de investigații pentru a vedea de care fel este accidentul vascular. Lor le trebuie CT, iar în momentul de față ei, dacă nu se internează, trebuie să plătească integral costurile, ceea ce înseamnă 230 lei. În sistemul de urgență, întâlnim și persoane în comă, neînsoțite, pe care nu le poți întreba despre suferință și cărora nu le decontează nimeni investigațiile. Este un mijloc care te ajută să pui un diagnostic corect. Eu insist să se achiziționeze un Computer Tomograf al spitalului, că aici sunt medici pregătiți, care pot interpreta CT fără probleme”, ne-a spus medicul Cătălin Dumitrașcu.
Numai speranțe dinspre Consiliul Județean…
O explicație vine și de la administrația județeană, fiindcă cel mai mare spital din Teleorman aparține de Consiliul Județean (o chestiune la fel de discutată printre medici, care spun că deciziile ce țin de sănătate sunt luate de oameni fără pregătire în domeniu, care nu cunosc din interior problemele sistemului). Preşedintele CJ – Adrian Gâdea a precizat că a făcut demersuri pentru finanțarea unui astfel de aparat înainte de începerea scandalului, pe la sfârșitul anului 2015. ”Am solicitat Ministerului Sănătății o sumă de bani pentru achiziționarea unui Computer Tomograf și a altor bunuri care sunt necesare pentru dotarea spitalului județean din Alexandria. Noi ne-am angajat că, în situația în care vor fi aprobate aceste sume pentru achiziționarea acestor echipamente, vom asigura cofinanțarea care revine autorității publice care are în subordine unitatea sanitară respectivă. Problema este generată din cauza unui litigiu. Acolo CT și RMN au fost făcute de către o firmă care a câștigat în urma unei licitații organizate în 2009, a avut un contract încheiat pe o perioadă de cinci ani, care a expirat și am fost nevoiți să scoatem din nou la licitație spațiul respectiv. La licitație a câștigat o altă firmă, au existat contestații la licitație, drept pentru care suntem în litigiu cu firma care a contestat. Pe de altă parte, s-a făcut un ordin de evacuare pentru firma care a avut contract și care are în continuare aparatură în acest imobil și suntem la instanța de judecată și pentru asta. Eu vreau să vă spun că tot ce ține de urgențe, în continuare CT se efectuează de această firmă, vorbim de cei care vin la UPU și nu necesită internarea în cadrul spitalului. Contravaloarea acestor servicii este decontată de stat. Cei care necesită internare sunt direcționați către cea mai importantă unitate sanitară cu paturi care deține o asemenea aparatură, pentru a se efectua investigațiile necesare”. Președintele CJ a spus că achiziționarea unui Computer Tomograf costă în jur de un milion de euro, iar acest aparat nu a putut fi încadrat în suma de 20 milioane euro, atât cât a costat modernizarea spitalului, fiind cea mai mare investiţie în sănătate din Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală, exprimată în moneda naţională, este de 83.496.061,34 lei, dintre care 67.926.908,34 lei constituie valoarea eligibilă asigurată prin finanţarea nerambursabilă, diferenţa reprezentând contribuţia beneficiarului, respectiv a Consiliului Judeţean Teleorman.
Întârzieri repetate…
Lipsa Tomografului nu este singura problemă a sănătății de la noi. Contractul de finanțare pentru proiectul „Reabilitare Spital Judeţean de Urgenţă Alexandria, judeţul Teleorman” a fost semnat pe 17 august 2010, iar termenul inițial de finalizare a lucrărilor era luna decembrie 2012. După trei ani de întârziere, modernizarea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria ar fi trebuit să se încheie în data de 6 decembrie 2015. Totuși, deloc surprinzător, lucrurile nu au stat nici de data asta așa cum au fost plănuite și nici al cincilea termen de finalizare dat proiectului nu a fost respectat. Într-o ședință, pe finalul anului 2015, consilierii județeni, cu majoritate de voturi, au fost de acord cu prelungirea contractului de finanțare până la data de 30 iunie 2016, zi în care ar trebui să se termine povestea reabilitării celei mai importante unități sanitare din județ și data care ne va confirma, din nou, că adevărata luptă a oamenilor nu e cu boala, ci cu sistemul!