liberinteleorman.ro

Exponatului Lunii August

28 iulie 2016

GRADINA PUBLICA PLANMuzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită luni, 1 august a.c., ora 11.00 la deschiderea Exponatului Lunii August.

Pentru perioada 1-31 august 2016, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un document deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de Planul Grădinii Publice din Alexandria (1911).

Planul Grădinii Publice din Alexandria, ce face obiectul Exponatului Lunii,  este întocmit în data de 26 august 1911 de către I. Hăşeganu. Are dimensiunile de 37,5 cm lungime şi 37,5 lăţime redând cu acurateţe aleile parcului, pavilionul, foişorul, intrările, rondurile de flori şi copacii. Este realizat pe hârtie albastră cu cerneală albă. Acest plan consfinţeşte schimbările petrecute în Grădina Publică în decursul anului 1911, prin construirea celui de-al treilea pavilion şi reamenajarea ei.

După cum se ştie, punctul central al vieţi mondene din Alexandria secolului al XX-lea l-a constituit Grădina Publică, locul unde, în zilele de sărbătoare, orăşenii se întâlneau pentru a se plimba, a asculta muzică, a vedea piese de teatru etc.

De-a lungul timpului, Grădina Publică a suferit transformări privind dimensiunile şi construcţiile, unele hotărâri venind în sprijinul idei de frumos, altele în sprijinul idei de practic.

Grădina Publică  a apărut în peisajul alexăndrean în anul 1875 prin transformarea Pieţei Catedralei Sfântul Alexandru în parc

Concursul „Vino la Muzeu şi câştigă”

Întrebare: Cine a întocmit Planul Grădinii Publice din Alexandria (1911)?

Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, cod poştal 140033 sau la email: [email protected], până la data de 25 august a.c. Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

ŞCOALA DE VARĂ LA MUZEU

Următorul articol

Drăgușin și-a găsit, în sfârșit, un înlocuitor peste nivelul lui!

Cele mai recente articole de Actualitate