EXCLUSV. Theodor Paleologu: “Bine ar fi pentru sănătatea societății ca doamna Dăncilă să nu intre în turul doi. Pentru că ea este marioneta unui infractor, iar marioneta nu s-a autonomizat.”

în Actualitatea politică

Theodor Paleologu este un candidat atipic la prezidențiale, așa că e greu de spus dacă discursul său va prinde în mediul rural al României, unde oamenii nu se vor putea identifica în niciun fel cu un personaj școlit în străinătate, cu un vocabular bogat, în prezența căruia empatia nu poate fi ușor atinsă. Ajuns în Teleorman, Paleologu nici măcar n-a încercat să facă acest test de a merge printre oamenii de la țară, în schimb a mers să vadă casa copilăriei lui Constantin Noica, un apropiat al tatălui său, de care se simte legat la un nivel foarte personal. Și în ciuda faptului că nu a luat contact cu masa grea a celor care votează în județul de proveniență a contracandidatei sale, Viorica Dăncilă, Paleologu insistă asupra ideii că oamenii vor respecta știința sa de carte. Tocmai de aceea, ne-am dorit să înțelegem de ce crede acest candidat în succesul său și l-am provocat la o discuție liberă despre ambițiile sale și despre convingerile lui electorale. În cele ce urmează, veți descoperi perspectiva unică a unui candidat atipic, care are suficient idealism pentru a se raporta la alegerile care vin cu sentimentul unei victorii iminente.

R. Cum credeți că veți fi perceput de oamenii din Teleorman, unde nivelul de educație e foarte scăzut, în condițiile în care dumneavostră sunteți un candidat care se recomandă printr-o educație înaltă?

Theodor Paleologu: Oamenii simpli au respect pentru  omul cu carte…

R. Ați avut contact în campania aceasta cu oameni din mediul rural?

T.P. Sigur că da. Oamenii reacționează bine. Știu câte ceva despre mine. Ideea că oamenii de la țară sunt proști e falsă. Nu e așa. Nu știu ei multe, dar știu câte ceva și mai există categoria omului foarte simplu, care are, însă, bun simț. Știe să vadă omul onest, știe să respecte știința de carte. Uite, am fost chiar impresionat la emisiunea lui Dragoș Pătraru, că era un bătrân sărman, care spunea că Paleologu este un bătrân, un om înțelept pe care îl chema Alexandru și acum are un băiat, care și el e înțelept. Și m-a impresionat foarte tare. Și asta arată că oamenii simpli au un simț al valorilor și știu să respecte, chiar dacă nu se identifică cu cineva, totuși respectă.

R. Deci oamenii simpli au un simț al valorii. Și atunci cum ne explicăm popularitatea Vioricăi Dăncilă în Teleorman?

T.P. O fi vreo aberație. Eu cred că teleormănenii ar trebui să se delimiteze de acest cancer pe care îl reprezintă clica Dragnea-Dăncilă, pentru că asta a dus la stigmatizarea Teleormanului în toată țara. Deci eu cred că trebuie să se lepede de Dăncilă ca de Satana.

R. Ca reprezentant al unui partid de opoziție, și ați fost și Ministrul Culturii, în ce măsură vă asumați faptul că nu s-a reușit în toți anii aceștia de după Revoluție să se schimbe mentalitatea, mai ales în zonele profund pesedizate?

T.P. N-am stat prea mult ministru, asta e. Am stat doar un an și am făcut treabă bună, dar un an nu e suficient.

R. Și atunci să nu ne raportăm la poziția de ministru al culturii, să ne raportăm la cea de parlamentar.

T.P. În a doua legislatură în care am fost, eram în minoritate și am avut oroare de perioada respectivă. Efectiv, am trait clipe de profund dezgust față de ce se întâmpla în 2012-2016. În schimb, fac ceva extraordinar cu Casa Paleologu. Acolo chiar pot să spun că am un impact formidabil: aproape 6000 de cursanți au venit în 7 ani acolo și cred că este o oază de rafinament și cultură. Dacă vreți, francizăm și Casa Paleologu și-o exportăm în Teleorman.

R. N-ar fi rău deloc…

T.P. În amintirea lui Noica…

R. Ați spus că v-ar surâde o finală Dăncilă-Paleologu. Cu ironie, desigur. Credeți că există o astfel de perspectivă?

T.P. Eu aș prefera ca Viorica Dăncilă să nu intre deloc în turul doi, pentru societatea românească. Sănătos ar fi ca doamna Dăncilă să nu intre deloc în turul doi, pentru că PSD-ul merită să fie sancționat. Merită un cartonaș galben. Membrii PSD trebuie să citească cu atenție legea partidelor politice, pentru că există un articol care vorbește despre desființarea partidelor politice. Eu cred că PSD a trecut deja linia roșie și trebuie să-și bage mințile-n cap. PSD a fost confiscat de un grup infracțional și are nevoie de un duș rece. Bine ar fi pentru sănătatea societății și pentru stânga democratică din România ca doamna Dăncilă să nu intre în turul doi. Pentru că ea este marioneta unui infractor, iar marioneta nu s-a autonomizat, așa cum se spune. Și mai trebuie spus un lucru: doamna Dăncilă invocă mereu faptul că este atacată, jignită și ia un aer de victimă. Dar realitatea e că se agață de putere cu o îndârjire care este funestă pentru țara noastră. Bine ar fi fost ca după alegerile parlamentare să fi înțeles ce se întâmplă. Ar fi fost nevoie de alegeri anticipate. Atunci când ai un abis între parlament și guvern și popor, e o problemă. Ori asta e situația în care ne aflăm în momentul de față. E un abis între popor și guvernanți. Și situația asta e foarte periculoasă, pentru că s-ar putea să devină explozivă.

R. Pe cine vedeți în turul doi?

T.P. Este cât se poate de posibil să intru în turul doi. Am un bulevard în fața mea. Nu e niciodată bine să îți subestimezi competitorii, dar oferta este foarte slăbuță anul ăsta. Niciodată PSD-ul nu a avut un candidat atât de slab, USR-PLUS nu a generat o candidatură convingătoare. Realmente, am un bulevard în față și sunt alegători de toate sensibilitățile care vin către mine.

R. Înțeleg că doar pe Iohannis îl vedeți adversar redutabil.

T.P. El nici nu prea oferă materie de discuție, că nu spune nimic. Are doar enorm de multe afișe, panouri. De altminteri, sunt dezgustat de orgia electoralistă pe care o vedem. Sunt bani aruncați pe fereastră, bani tocați de partide cu această campanie deșanțată. Am și eu afișe, panouri, bannere, dar Iohannis și Dăncilă au întrecut orice măsură. Este ca Ponta în 2014. Iohannis și Dăncilă sunt campioni la aruncat banii pe fereastră, pentru că sunt partidele cele mai bogate. PNL și PSD au cei mai mulți bani de tocat și îi toacă într-o veselie.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*