liberinteleorman.ro

EXCLUSIV! Sub presiunea justiției, C.J.Teleorman a reevaluat Insula Belina și Brațul Pavel la prețuri de 14 ori mai mari decât în inventarul inițial!

Povestea exploatării de către TelDrum a insulei Belina și a brațului Pavel este una care arată, în totalitate, cancerul care a devorat țara după prăbușirea comunismului și ridicarea unor non-valori în funcții de responsabilitate publică. Căci istoria acestei părți de teritoriu românesc, ruptă efectiv din circuitul public și pusă la dispoziția unor interese particulare, are toată greutatea necesară unui studiu de caz. Pentru că la Belina s-a întâmplat efectiv preluarea unei părți din România de către un grup de interese private și punerea în funcțiune a unor mecanisme prin care o serie de instituții publice s-au comportat exact ca niște infractori de drept comun.

Insula Belina

Insula Belina și brațul Pavel au fost preluate în administrare de județul Teleorman în urmă cu mai bine de șase ani în și închiriate societății Tel Drum, instrumentul informal de a face bani al lui Liviu Dragnea și al găștii lui de prieteni. Tel Drum a închiriat cele două bucăți de proprietate publică la niște prețuri modice și, pentru a face posibil acest lucru, Consiliul Județean Teleorman le-a inventariat, la data aceea, la prețuri mult sub valoarea lor efectivă. Acum, la ani întregi după ce șirul de infracțiuni s-a petrecut, vine și Consiliul Județean Teleorman să reevalueze insula Belina și brațul Pavel. Și astfel observăm că, de dragul Tel Drum, cele două proprietăți de interes public au fost evaluate la prețuri modice, căci ele valorau cel puțin de 14 și, respectiv, de 6 ori mai mult.

Potrivit Referatului de Aprobare cu numărul 6448 din 9 mai 2020, Insula Belina și Brațul Pavel revin la valori cât de cât normale pentru niște bucăți din teritoriul național, iar toată procedura aceasta de reevaluare vine, cu siguranță, ca efect al presiunii pe care justiția o exercită fix asupra celui care va candida la conducerea Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, inculpat în dosarul Belina.

Prin Hotărârii Guvernului nr. 1.358/2001 privind atestarea domeniului public al județului Teleorman, inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al Județului Teleorman a fost completat cu pozițiile nr. 1199 pentru ,Insula Belina” și nr. 1200 pentru „Brațul Pavel”.

Imobilul „Insula Belina” înscris în Cartea Funciară nr. 20793 a UAT Seaca are suprafața de teren de 2.103.885 m.p. și avea, până acum, valoarea de inventar de 2.287.799,00 lei. Imobilul „Brațul Pavel” înscris în Cartea Funciară nr. 20792 a UAT Seaca, are suprafața de teren de 1.368.773 m.p. și avea valoarea de inventar de 449.999,00 lei.

Consiliul Județean Teleorman s-a uitat mai atent la aceste date și și-a dat seama că povestea miroase urât de la distanță, așa că a identificat Ordonanța Guvernului nr. 81/2003 privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituțiilor publice, cu modificările și completările ulterioare, și a decis reevaluarea activelor fixe menționate, cu scopul determinării valorii juste a acestora, „ținându-se seama de inflație, utilitatea bunului, starea acestuia și de prețul pieței, atunci când valoarea contabilă diferă semnificativ de valoarea justă„.

De altfel, referatul CJ Teleorman se referă la un anume raport de evaluare, întocmit de un evaluator specializat. Acest evaluator a crescut valoarea de inventar a Insulei Belina de 14 ori, la 33.961.372 lei și valoarea Brațului Pavel de 6 ori, la 2.705.000 lei.

Conform procesului-verbal nr. 2288/13.02.2020, Comisia pentru recepția serviciilor de reevaluare constituită în baza Dispoziției Preşedintelui nr. 44/27.01.2020, a aprobat Raportul de evaluare al patrimoniului aflat în inventarul Consiliului Județean Teleorman, întocmit de un evaluator autorizat proprietăți imobiliare. Conform Raportului de evaluare menționat, valoarea de inventar pentru ,Insula Belina” este de 33.961.372,00 lei, iar pentru,„Brațul Pavel” este de 2.705.000,00 lei. Prin urmare, este necesar să se modifice Anexa nr. 1 la Hotărârea Consiliului Județean Teleorman nr. 45 din 21 mai 2001 privind reactualizarea și însuşirea inventarului bunurilor din domeniul public al Județului Teleorman, cu modificările și completările ulterioare, coloana nr. 5 „Valoarea de inventar – lei-” la pozițiile nr. 1199 și 1200. Având în vedere, considerentele expuse, am întocmit proiectul de hotărâre pe care îl propun spre aprobare Consiliului Județean Teleorman.

Din cuprinsul Referatului 6448 din 9 mai 2020

Insula Belina, închiriată de Tedrum, constituie de mai mult timp un loc misterios, unde nu prea poți pătrunde fără riscuri. Cu vreo șase ani în urmă, Consiliul Județean Teleorman mințea statul român că vrea să administreze zona respectivă, pentru a construi acolo un loc de agrement în interes public. Evident, se știa încă de la început că intenția nu era reală. Singurul obiectiv era ca insula să ajungă la Teldrum, care să înceapă acolo construcția unui paradis al bogaților, cu localuri de lux și cazinouri.

Dacă privim puțin în trecut și ne amintim de un deziderat al senatorului PSD Șerban Nicolae, lucrurile devin destul de clare. Acesta a venit în luna noiembrie a anului 2017 cu o inițiativă legislativă, care prevedea scutirea de taxe și impozite pentru cazinouri care se construiesc pe insule și grinduri. Proiectul de lege urma să transforme insula Belina într-un adevărat paradis fiscal. Acolo, Dragnea își propusese să construiască, din bani publici, un spațiu de agrement pentru populație. Asta declarativ, pentru că, în realitate, acolo liderul PSD își propusese să dea naștere unui resort select pentru “unii”. Acolo urmau să se deschidă cazinouri.

Procurorii DNA au descoperit intențiile acestea, dar și alte lucruri, pe care le-au scris cu sârg în rechizitorii. Și acolo au rămas. Acum, Consiliul Județean a predat administrarea insulei Apelor Române, în ideea de a se spăla pe mâini de consecințe. Dar dosarele continuă să existe și ele îi frământă încă pe oamenii lui Dragnea rămași la butoane. Mai ales că unul dintre inculpații din rolurile principale va candida la conducerea județului Teleorman.

Acest articol este proprietatea Liber în Teleorman.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

COVID-19 în Teleorman: testări puține, îmbolnăviri nesemnificative și vindecări naturale

Următorul articol

Oficial, județul Teleorman contorizează 101 îmbolnăviri cu noul virus și 41 de oameni vindecați

Cele mai recente articole de Actualitatea politică

Don't Miss