EXCLUSIV! Mircea Dumitrescu, inculpat în dosarul Belina: „Luna viitoare, Insula Belina va reveni în Administrarea Apelor Române”

în Actualitatea politică
Sursă foto: Inquam Photos

Carmen Dumitrescu

Fostul administrator al Teleormanului și om de încredere al lui Liviu Dragnea, Mircea Dumitrescu a ajuns și el pe lista inculpaților într-un dosar penal care îl privește pe baronul județului. Este vorba despre dosarul Belina, care privește încheierea ilegală a trei contracte cu o firmă și cu o persoană pentru închirierea către Teldrum a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel. Loc de relaxare pentru baron și prietenii lui din politica mare, Insula Belina a devenit un caz emblematic pentru felul în care se manifestă corupția în România: cu nerușinare. Pentru că în cazul acesta vorbim, practic, despre felul în care s-a furat din trupul țării pentru interesele Teldrum și ale lui Liviu Dragnea.

Inculpat în dosar a fost și administratorul public al județului Teleorman, Mircea Dumitrescu, ajuns acum la pensie și destul de afectat de cele întâmplate, pentru că, potrivit lui, „nu e ușor să te ferești toată viața de probleme și să ajungi să trăiești așa ceva la sfârșit de carieră”.

Ziarul Liber în Teleorman a încercat de mai multe ori să-l contacteze pe Mircea Dumitrescu la momentul în care e era audiat la DNA, prin vara lui 2017, însă acesta nu a dorit să răspundă. Până acum, când în urma unei întâlniri întâmplătoare, am deschis acest subiect și am aflat de la fostul administrator al județului atât noutăți, cât și niște indicii interesante, privitoare la felul în care a gândit Consiliul Județean transferul Insulei Belina din proprietatea statului în custodia Teldrum.

„Da, am fost chemat la DNA…. Am fost inculpat… Știți… Pentru complicitate la abuz în serviciu. N-a fost ușor deloc pentru mine. Și da, am fost inculpat, pentru că am semnat contractele. Acum, eu zic că lucrurile se vor rezolva, pentru că, potrivit legii, adică art. 5 din L 945, dacă în termen de 5 ani, Consiliul Județean nu a făcut investițiile pe care și le-a asumat, mijlocul fix revine în administrarea Apelor Române. Din ce știu eu, luna viitoare va fi o hotărâre în acest sens și faptele făcute se vor îndrepta. Acum, Consiliul Județean Teleorman a crezut doar că va putea face acolo lucruri. Și nu e vorba de cazinouri, așa cum ați scris. Voiau să facă o arie de agrement. Îmi amintesc vag, dar era vorba de o continuare a unei piste de biciclete de la Zimnicea, un debarcader, un spațiu de cazare pentru sportivi și niște stâlpi de observare a migrației păsărilor. Consiliul nu a făcut nimic din toate astea, pentru că ADR nu a avut nicio axă de finanțare pentru activitățile astea. Iar Consiliul Județean, când a semnat, n-a știut că ADR nu are finanțare pentru așa ceva. Pentru că ni se ceruse înainte un portofoliu de proiecte, iar noi am trimis ce-am crezut noi că ar putea fi făcut. Din păcate, în domeniul ăsta nu a fost finanțare. Eu atât vă zic: nu neg că au fost lucruri în neregulă, dar parcă s-au cam umflat. N-a fost atât de gravă problema cum se zice. ”

Alături de Mircea Dumitrescu, în dosarul Belina, este investigat și fostul președinte al Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, care de asemenea a semnat contractele. Anchetatorii susțin că în luna ianuarie a anului 2014, suspectul Gâdea Adrian Ionuţ, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, beneficiind de ajutorul suspectului Dumitrescu Mircea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu a îndeplinit acte prevăzute în dispoziţiile legislaţiei primare, fapt ce a dus la încheierea cu o societate comercială şi o altă persoană a trei contracte de închiriere având ca obiect părţi din insula Belina şi braţul Pavel al fluviului Dunărea, în suprafaţă totală de 80 hectare.

„Concret, aceste contracte au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani (la preţuri de 1.900 lei/ha/an, 2.792 lei/lună şi 3.988 lei/lună, toate fără TVA), fără organizarea unei licitaţii şi fără iniţierea şi parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu judeţean”, se arată în comunicatul DNA.

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*