EXCLUSIV. Mausoleul lui Fișcuci de la Alexandria. Cum l-a transformat prietenia cu Dragnea pe un negustor de uleiuri în patron?

în Din culisele politice/Utile

Carmen Dumitrescu

Pe strada Frații Golești din Alexandria trec mașini mai rar. Șanse mari sunt să întâlnești căruțe, din care este strigat, cu tot aplombul necesar, anunțul „Fiare vechi cumpărăm!”. Casele sunt, în general, foarte modeste, amintind de satele românești tradiționale, în care oamenii se spală la lighean și citesc cărți religioase la lumina lumânării. Și totuși, pe strada aceasta din Alexandria se ridică impunătoare, pe vreo trei locuri de casă, vila lui Marian Fișcuci, prieten apropiat al lui Liviu Dragnea și primul patron din actele Teldrum. Clădirea impresionantă este păzită de un gard de piatră și fier, dar foarte elegant, contrastând puternic cu situația caselor din jur. Și stai să te întrebi ce a făcut acest Marian Fișcuci, care pe vremuri era un biet negustor de uleiuri, ca să aibă dreptul la o astfel de vilă pe o stradă unde ceilalți se luptă cu sărăcia, în cele mai crunte forme ale ei. Ce merite l-au ridicat pe Marian Fișcuci din mediocritatea lui firească și i-au asigurat accesul la resurse pe care alții nici nu îndrăznesc să le viseze?

Dar să vă spunem povestea lui Marian Fișcuci, pentru a trage singuri concluziile pe care le considerați plauzibile.

Pe Marian Fișcuci, Dragnea îl numea „omul meu”, deși nu puține au fost ocaziile în care cei din anturajul baronului spuneau că pe cei doi îl leagă o profundă prietenie. Când Marian Fișcuci a venit să preia TelDrum de la Consiliul Județean Teleorman, Liviu Dragnea le-a spus tuturor să nu-și facă griji cu privire la vânzătorul de uleiuri, pe care îl adusese de mână în instituție, căci acela era “omul lui”. Cei care și-l amintesc din perioada respectivă ne spun că Marian Fișcuci era jalnic. Prost îmbrăcat, conducând o Dacia Papuc, speriat de tot ce mișcă, timid și dominat total de prezența fostului coleg de liceu. Înainte de Teldrum, Fișcuci avea, împreună cu socrul lui, un depozit de piese, uleiuri și accesorii auto. Firma, intitulată foarte “original” Fișcuci M, se înființase în anul 1991 și avea sediul în Alexandria. Asociatul său, care îi era și socru, Anton Tănase a decedat pe 31 august 2000, lăsând ca moștenitori pe soția acestuia și pe fiica lui, Neli Fișcuci. Moștenirea se ridica la valoarea de 55.000 lei, transformați în aport de capital la firma în cauză, fapt ce a dus la atragerea soției Neli Fișcuci în societate. Cu prilejul acela s-au înființat două puncte de desfacere: un depozit en-gros și un magazin de mărfuri alimentare. Apoi, Dragnea l-a luat de mânuță pe Fișcuci și i-a dat Teldrumul în grijă.

Marian Fișcuci și Liviu Dragnea

De atunci, averea lui Fișcuci a crescut, literalmente, de la o zi la alta. Vila lui de la Alexandria este comparabilă cu celebrul conac al lui Dragnea de la Alexandria, domeniul fiind întins în partea din spate a casei, pentru a nu-i complexa probabil prea tare pe vecini.

În anii 2008, 2009, 2011 și 2012, familia Fișcuci a făcut către PSD donații în valoare de 344.000 de lei. În anul 2014, procurorii DNA făceau o vizită la Proinvest, firma pe care acum o are pe mână familia Fișcuci, una la fel de profitabilă ca și Teldrum și n-am exagera cu nimic dacă am spune că la fel de ramificată la nivel național. Procurorii descoperiseră că în perioada 2012 – 2014, Marian Fișcuci, prin SC PROINVEST SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor – firme româneşti. În acest lanţ economico – financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească FAN SPEED Nikopole căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România. Momentul a fost unul de natură să-l sperie cu adevărat pe Marian Fișcuci, care a redevenit, individul speriat pe care Dragnea l-a dus de mână în Consiliul Județean Teleorman pentru a lua în proprietate Teldrum. Dar, diferența dintre Fișcuci și oricare dintre noi, este că Fișcuci își trăiește frica într-o casă de lux dintr-un cartier în care sărăcia e la ea acasă.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*