EXCLUSIV: Mărturii ale unui fost angajat TelDrum: “TelDrum era organ de partid și se implica în organizarea alegerilor locale…”

în O poziție în Teleorman

Carmen Dumitrescu

Legăturile lui Liviu Dragnea cu TelDrum devin din ce în ce mai clare, pe măsură ce noi mărturii ale fostului angajat al societății sunt făcute publice. Practic, aceste mărturii nu sunt probe efective pentru susținerea ipotezei procurorilor care anchetează dosarul TelDrum, dar pentru cititorii noștri ele sunt relevante, în sensul că arată exact natura legăturii și implicațiile ei. Așa cum am specificat de la primul episod al mărturisilor fostului angajat al celei mai profitabile afaceri din Teleorman, ne-am angajat să nu-i dezvăluim identitatea celui care știe din interior cum funcționează sistemul, tocmai pentru că noi nu urmărim să ajutăm procurorii cu probe, ci doar să arătăm cititorilor noștri, care nu înțeleg frica unui întreg județ în fața unui singur om, cum devii Dumnezeu Județean. Dar citind aceste amintiri ale fostului angajat, cei care doresc să înțeleagă profunzimea fricii teleormănene au destule chei de interpretare. Am constatat, pe parcursul acestui mini-serial de dezvăluiri, cum Liviu Dragnea participa la ședințele TelDrum, cum oamenii din TelDrum îi construiau casele și afacerile, cum oamenii din TelDrum organizau banchete și chefuri în cinstea lui, cum Liviu Dragnea găsise formula perfectă de a influența mediul social al județului, transmițând, printr-un anume comportament, o idee clară: cine e prietenul meu, va trăi bine, cine mi se opune, va sfârși rău.

În acest ultim episod al dezvăluirilor fostului angajat din subordinea lui Dragnea aflăm și faptul că TelDrum avea nu doar rolul de a produce bani pentru Dragnea și PSD, ci și pe acela de a fi organ de partid, implicat în organizarea și câștigarea alegerilor locale:

Îmi amintesc cum se implica TelDrum în alegerile locale. Ca să îi ajute pe viitorii candidați, care în marea lor majoritate erau și primari, Teldrum asfalta drumuri, le curăța, etc. Și toate aceste acțiuni de tip electoral se realizau cu ajutorul oamenilor de la TelDrum, nu cu alți oameni. Cei care sunt la TelDrum erau implicați în procesul alegerilor, inclusiv în secțiile de votare. Deci Teldrum era organ de partid. Îmi amintesc alegerile de la Lița, era groaznic… Nimeni nu verifica urnele, de fapt. Și deși se certau de ochii lumii cu oamenii din alte partide, ei erau prieteni. Împărțeau  funcții: de exemplu, la un moment dat au angajat în TelDrum un inginer care era șef la PRM. Nu avea el treabă cu activitatea, dar aveau obligații față de el. Dragnea cu Fișcuci s-au cam certat la un moment dat pe acțiuni și atunci s-au cam împărțit lucrurile. Lui Fișcuci i-a rămas Proinvestul și lui Dragnea Teldrumul. Pitiș n-a avut treabă cu acțiunile. El a venit ca director. Probabil are și el câteva acțiuni din alea la purtător, deși mai degrabă aș crede că i-a dat un salariu foarte bun și s-a spălat pe mâini. Apoi da, și-a deschis și Pitiș firme, pentru că dacă erai prieten cu Dragnea, angajai patru oameni, făceai un contract cu o primărie, vopseai o ușă și banii veneau gârlă. Și lucrurile astea cred că încă se fac, pentru că nu cred că Dragnea a pierdut puterea în Teleorman. Acum încă e bine în Teleorman, pentru că văd că se mai poate vorbi, dar la vremea aceea nu se putea nici ca acum… Și cred că n-o să se termine acum povestea asta cu Dragnea, deși mi-aș dori mai mult poate decât dumneavoastră. Demisia n-o să și-o dea niciodată, pentru că nu e bărbat de onoare. Și nici în justiție nu cred destul, încât să pot spune că mă bazez pe ea. Dacă procurorii ar fi de bună credință, l-ar băga în închisoare. Dacă ar fi un procuror care să verifice documentele cum trebuie, să vadă cum s-au luat tractoarele și combinele de la Lița…. să vadă societățile care au lucrat cu TelDrum pentru a putea accesa fonduri europene și să le pună și lor niște întrebări. Sunt multe documente falsificate cu privire la achiziția de utilaje pentru TelDrum. Adică, dacă s-ar vrea, s-ar reuși pedepsirea lui, dar nu cred că sunt încă întrunite interesele necesare pentru a-i face asta acum. Mai e de așteptat… Și nu-i băgați pe toți cei care au lucrat cu el în aceeași oală! Ar fi o eroare, pentru că unii erau bine intenționați și chiar voiau să facă lucruri. Din păcate, nu știau cu cine vor să le facă…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*