Despre realizarea unui parc industrial la Alexandria se discută de prin 2005. Promisiunea e recurentă, ea revenind în centrul atenției publice înainte de fiecare rundă a alegerilor locale, pentru că finalizarea unui astfel de proiect ar echivala cu atragerea în parcul industrial a unor firme cu capital autohton sau străin, generând astfel locuri de muncă în unul dintre cele mai sărace județe ale țării. Terenul pe care ar urma să se înființeze parcul are o suprafață de aproape 18 hectare și este situat la 3 kilometri de centrul Alexandriei, pe DE 70.

Dacă pe hârtie, planurile sunt grandioase și pline de speranță, în realitate, parcul este în prezent un simplu panou aruncat în câmp, care reiterează promisiunea veche a autorităților locale. Există, din anul 2018 și o societate comercială, care nu a funcționat până acum, dar care are director și secretară, ale căror responsabilități sunt destul de vagi, atâta vreme cât activitate nu există. Șeful Parcului Industrial inexistent e fostul viceprimar al Alexandriei, Ionuț Neacșu, care ne-a spus că de o lună se ocupă de… hârtii.
„Am înființat societatea, e înființată societatea, eu mă ocup de ea și ne aflăm în stadiul de a obține documente pentru titlul de parc industrial. Acum suntem în faza de studiu de fezabilitate, pentru că în obținerea titlului de parc industrial trebuie să avem o serie de documente pe care să le depunem la Ministerul Dezvoltării. Acum suntem în faza asta. Apoi ne trebuie certificat de mediu și certificat de urbanism, mai multe documente, trebuie să le aranjăm și să le depunem la minister. Dacă documentele sunt în regulă, în 30 de zile trebuie să ne elibereze titlul de parc. Dacă mai trebuie și alte documente, le retrimitem și mai așteptăm iarăși 30 de zile. Facem documente, cu asta ne ocupăm. Birocrația din România… asta e! După ce avem studiul de fazabilitate și titlul de parc, putem să ducem acolo utilități. „
Ionuț Neacșu, director al Parcului Industrial

Despre studiul de fezabilitate nu sunt multe de spus. Doar că va înghiți peste 25.000 de euro din bani publici. Potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice, S.C. Parc Industrial Alexandria SRL achiziționează de la societatea Pegasus Engineering SRL, cu sediul în București un studiu de fazabilitate în valoare de 120.000 lei, adică 25.360 de euro. Bani care se pot pierde, ca în atâtea alte situații, căci studiile de fazabilitate sunt cel mai simplu mod de a cheltui bani publici, fără să faci, efectiv, nimic cu ei. Pentru că, așa cum spunea și directorul parcului industrial, dacă documentele nu vor fi agreate de Ministerul Dezvoltării, atunci procedurile birocratice vor continua. Pe bani publici, evident…
În campania electorală din 2016 am fost singurul care m-am opus acestei bazaconii cu parcul industrial! Sustineam atunci ca decat sa se arunce bani pentru această prostie mai bine sa fie sprijinite firmele din Alexandria ,acele firme cu potențial care vor si pot sa se dezvolte! Nu vine nimeni sa puna umărul la dezvoltarea Alexandrei ,vin tot sa jecmaneasca ! Dar sunt preferate firmele straine de Alexandria pentru comisioanele care se dau! Nu exista in Alexandria o firmă care să facă un studiu de fezabilitate(dacă tot trebuia facut)? Ba da! Dar era prea ieftin si nu putea sa cuprindă niște comisioane!
Un parc industrial nu e o bazaconie…
Când vrei să atragi investitori, le creezi condiții…
Și ei vin, și creează locuri de muncă pentru oameni. Dacă vin mai mulți, cetățenii au de unde alege unde vor să lucreze. La cine oferă mai mult. Parcul industrial din Alexandria e o gogoriță pentru a închide gura lumii. Și investitorii nu numai că nu sunt doriți, sunt goniți (aduceți-vă aminte un exemplu – fabrica de cauciucuri)…