EXCLUSIV. Ecaterina Andronescu a “abramburit” ordinele în Teleorman: desființează și menține în același timp liceul tehnologic “Emil Racoviță”

în Actualitatea politică/Dezvăluiri

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, dă din nou măsura capacităților sale manageriale, luând decizii după ureche care ar putea determina desființarea abuzivă a unui liceu din Teleorman. Vorbim despre liceul tehnologic “Emil Racoviță” din Roșiorii de Vede, unitate de învățământ care deține toată infrastructura necesară continuării activităților educaționale, dar pe care decidenții politici o vor desființată cu orice preț. Chiar și cu acela al încălcării legii. Ani de procese s-au succedat și astăzi vorbim despre două Ordine ale Ministerului Educației, unul publicat în Monitorul Oficial pe data de 4 iunie 2019, prin care liceul de la Roșiori se menține ca unitate de învățământ și altul emis pe 18 iulie, prin care același liceu se desființează și e absorbit de Liceul “Anghel Saligny”.

Ordinul de menținere și dezvoltare al Liceului “Emil Racoviță” din Roșiorii de Vede

Asta în condițiile în care în baza primului ordin, liceul a făcut demersuri pentru dezvoltare și derulează în prezent un proiect cu Banca Națională. Desființarea unității de învățământ ar duce la pierderea banilor și la inutilitatea achizițiilor făcute de conducerea liceului în vederea dezvoltării. Povestea e complicată și o vom reda în mai multe episoade, pentru că toată afacerea desființării acestui liceu este o înșiruire de ilegalități, ce arată interesul factorilor politici obișnuiți să calce pe cadavre și chiar pe educație din niște banale… orgolii.

Povestea începe în anul 2016, când Inspectoratul Școlar Teleorman, prin decizia 1181/18.07.2016, a decis fuzionarea prin absorbție a Liceului Tehnologic nr. 2 cu Liceul Tehnologic Emil Racoviță, și în consecință, liceul nr. 2 a încetat să existe, iar personalul a fost preluat de liceul “Emil Racoviță”. În aceste condiții, pe data de 14 ianuarie 2019, Inspectoratul Școlar Teleorman emite un nou aviz, de data asta ilegal, prin care aprobă ca atât Liceul Tehnologic NR.2 (care nu mai exista), cât și Liceul Tehnologic “Emil Racoviță” să treacă în subordinea Liceului “Anghel Saligny”. Asta fără o consultare prealabilă a beneficiarilor (profesori, părinți, elevi, societate civilă), deci vorbim despre o încălcare a procedurilor, anulându-se astfel principiul descentralizării. În același timp, Sindicatul “Spiru Haret” s-a opus vehement acestei reorganizări a rețelei școlare, susținând că elevii sunt pasați de la un liceu la altul din simpla dorință a factorului politic, întemeiată pe înscrisuri falsificate. Desigur, nu s-a luat în calcul revolta sindicatului.

Au urmat apoi raportări falsificate, cifre false și încălcări ale unor hotărâri judecătorești, atât de către ISJ Teleorman, cât și de către Consiliul Local al orașului Roșiorii de Vede, pentru că în anul școlar 2018-2019, Liceului Tehnologic “Emil Racoviță” nu i s-a mai permis să funcționeze cu clasele, profesorii, elevii și baza materială a fostului liceu nr.2, acestea fiind contabilizate nelegal de către ARACIP, care a favorizat în evaluare Liceul “Anghel Saligny”. Practic, decizia era deja luată.

De ce se întâmplă toate astea? Ei bine, sursele noastre spun că favorizarea liceului “Anghel Saligny” de către administrația locală din Roșiorii de Vede ar avea legătură cu faptul că liceul “Saligny” nu mai poate face 25 de clase și, potrivit metodologiei, această unitate școlară pierde directorul adjunct. În acest moment, în poziția de director adjunct al liceului “Saligny” se află Florinela Cârnaru, o persoană aflată în relații foarte apropiate cu primarul orașului Roșiorii de Vede, Valerică Cîrciumaru. ISJ Teleorman răspunde, practic, unor comenzi politice, iar Ministerul Educației le cântă în strună.

Ordinul de desființare al Liceului “Emil Racoviță”

O dovadă în acest sens sunt cele două Ordine ale Ecaterinei Andronescu, prin care menține și dezvoltă, pe de o parte, liceul “Emil Racoviță” și prin care desființează aceeași unitate de învățământ, cu intenția ca ea să fie absorbită de liceul drag sufletului de primar pesedist. De altfel, se pare că în discuția dintre Ecaterina Andronescu și șefa ISJ Teleorman, ministrul ar fi întrebat dacă “Primarul e al nostru?”.

De altfel, Sindicatul “Spiru Haret” a și cerut prin vocea președintelui său, Tudor Spiridon, demisia Ecaterinei Andronescu, unul dintre motive fiind legat chiar de felul în care a “ambramburit” ordinele în privința liceului roșiorean. Revenim în zilele următoare cu alte detalii incendiare despre felul în care factorii politici și managerii educației teleormănene taie și spânzură după bunul plac, în funcție de interese personale și ambiții mărunte, uitând că victime le cad tinerele generații.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

  1. Dacă s-ar aplica acest ordin de ministru și liceelor din Alexandria,majoritatea pur și simplu nu au 25 de clase, tare mi-e teamă că rămân fără loc de muncă personaje precum: Păun, Căldărușă ,Caracaleanu, Nițu etc…mai știu eu o școală,de tristă amintire, numărul 6 în care au predat scelerați cu acte în regulă și nici până în ziua de astăzi nu are un statut juridic cert.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*